Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

leave a comment »

  www.easp.gr   Αθήνα, 21 Μαΐου  2008

 

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ  στην ΟΤΟΕ

 

«..Τι  είναι η ληστεία μιας τράπεζας,

μπροστά στην ίδρυσή της…» Μπέρτολτ Μπρέχτ,« Η Όπερα της Πεντάρας»

 

            Οι εργοδότες με τις πλάτες της Κυβέρνησης θέλουν να ακυρώσουν τον θεσμό της Κλαδικής Σύμβασης, δηλαδή την βάση ύπαρξης της ΟΤΟΕ, το συνεκτικό στοιχείο του κλάδου, την μήτρα θεμελιωδών δικαιωμάτων μας (Ενιαίο Μισθολόγιο, ποσοστιαία επιδόματα, ωράριο, θεσμικές ρυθμίσεις, κατασκηνώσεις, δάνεια κ.λπ.).

 

            Επιχειρούν να εντάξουν τα δικαιώματά μας στη δίνη του ανταγωνισμού μεταξύ τους, υπονομεύοντάς τα πλήρως, ευθυγραμμιζόμενοι με την περιβόητη flexicurity, που οδηγεί στην διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων.

 

            Η σημερινή κίνηση του κ. Αράπογλου,( Εθνική Τράπεζα) να δώσει μονομερώς αυξήσεις, εντάσσεται απόλυτα σ’ αυτή την λογική.  Ο ίδιος άνθρωπος που μπλοκάρει την διαπραγμάτευση στα πλαίσια του κλάδου, δίνει ετσιθελικά αυξήσεις αγνοώντας τους πάντες, φιλοδοξώντας μάταια να εκτονώσει την πίεση των εργαζομένων για υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης για τον κλάδο.

 

            Το ίδιο παιχνίδι ετοιμάζονται να παίξουν και άλλες Διοικήσεις.

 

            Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.  Κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να επιβάλλουν την θεοποίηση του διευθυντικού τους δικαιώματος και να καταστρέψουν τον θεσμό της Κλαδικής Διαπραγμάτευσης και Σύμβασης, πατώντας στην αδύναμη και συμβιβαστική στάση της ΟΤΟΕ μέχρι σήμερα, η οποία κινήθηκε μέχρι τώρα αποσπασματικά και εκτονωτικά.

 

            Ο Κλάδος όλος πρέπει να ξεσηκωθεί.

 

            Η ηγεσία της ΟΤΟΕ απαιτείται να εγκαταλείψει την μέχρι τώρα πρακτική της και να συμβάλλει στην ενότητα, ανασύνταξη και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κλάδου.  Ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος, σκληρός και πρέπει να είναι μαζικός και αποτελεσματικός.

 

     Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση για την στήριξη που δίνει μέχρι στιγμής στο χρηματιστικό κεφάλαιο.

 

     Καταδικάζουμε την πρακτική της εργοδοσίας η οποία λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει» απομυζά την κοινωνία με τις τοκογλυφικές της πρακτικές και παρά τα αμύθητα κέρδη της υπονομεύει την κλαδική σύμβαση.

 

     Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα στην κατεύθυνση, να λειτουργήσει ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

            Η ΟΤΟΕ σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ, και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων και να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του κλάδου.

 

Στα πλαίσια αυτά πρέπει:

 

1.                  Να γίνουν μερικές άμεσες κινήσεις με μαζικά διαβήματα προς τους εργοδότες και τα αρμόδια υπουργεία.

2.                  Να ζητηθεί η αναβαθμισμένη πολιτική παρέμβαση των κομμάτων.

3.                  Να αναδειχθεί και να προβληθεί στους εργαζόμενους η σημασία του θεσμού της Κλαδικής Σύμβαση και οι επιπτώσεις από την προσπάθεια κατάργησής της.

4.                  Να προχωρήσει άμεσα εξόρμηση ενημέρωσης όλων των εργαζομένων.  Η διαρκής συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου είναι απαραίτητη.

5.                  Να γίνει Πανελλαδική σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζομένων το ερχόμενο Σάββατο ώστε μέσα από μαζικές διαδικασίες να αποφασιστεί το απεργιακό πρόγραμμα του κλάδου.

6.                  Να κληθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Τράπεζας (Παναγόπουλος Πρόεδρος ΓΣΕΕ, Μυλωνόπουλος Γεν. Γραμματέας ΟΤΟΕ) να ανακαλέσουν τις εξουσιοδοτήσεις τους στον Διοικητή της Εθνικής, να προχωρήσουν ακόμα και σε πρόταση μομφής στον Διοικητή της ΕΤΕ και ανάλογες κινήσεις να γίνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι βασικοί μέτοχοι της ΕΤΕ

 

Ο Κλάδος πρέπει να ετοιμαστεί

για έναν μακροχρόνιο και σκληρό αγώνα.

 

Ο Κλάδος δεν πρέπει να ηττηθεί,

μπορεί να βγει νικητής από αυτή την μάχη

αρκεί και η ηγεσία της ΟΤΟΕ να σταθεί έστω και τώρα,

την ύστατη στιγμή, στο ύψος των περιστάσεων.

 

H OTOE σε Δελτίο Τύπου (20.5.08) μεταξύ άλλων αναφέρει:

« …Με στόχο την κατάργηση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και την αφαίρεση στη συνέχεια όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, διαμορφώνει και υλοποιεί τη στρατηγική της εδώ και αρκετό καιρό η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και προσωπικά ο κ. Τ. Αράπογλου.

Στην κατεύθυνση αυτή εντελώς αυθαίρετα αποφάσισε και ανακοίνωσε σήμερα μονομερώς τη χορήγηση αυξήσεων (κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΓΣΕΕ) στους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας, παραβιάζοντας χωρίς καμία ηθική αναστολή τον θεσμό των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, που αποτελεί ένα από τα βασικά θεμέλια της Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι η υπονόμευση του θεσμού των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και η αμφισβήτηση του συνδικαλιστικού κινήματος εκ μέρους του κ. Αράπογλου έχει την πολιτική κάλυψη της Κυβέρνησης, η οποία σιωπά και υπεκφεύγει από τις πολιτικές της ευθύνες εδώ και πέντε μήνες, που η διορισμένη απ’ αυτήν Διοίκηση της Εθνικής ΑΡΝΕΙΤΑΙ πεισματικά τις Κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, υπονομεύοντας την ίδια τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως «ασπίδα» ορισμένων ιδιωτικών Τραπεζών οι οποίες αρνούνται τις κλαδικές συλλογικές  συμβάσεις…»

 

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΑΣ)

Written by antiracistes

22 Μαΐου, 2008 στις 6:24 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: