Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΣΑΚ «Τραπεζίτες: Νεα προσπάθεια υπονόμευσης της σύμβασης»

leave a comment »

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

 

 

 

 

 

«Στρατηγική της Λισσαβόνας»: Συμφωνούν αλλά… διαμαρτύρονται!!!

 

Το 1998, στη Σύνοδο Κορυφής της €€, η κυβέρνηση του ΠAΣOK ψήφισε και συμφώνησε με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, που «θεοποιεί» την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, στις χώρες της €€! (ό,τι δηλαδή, διακηρύσσουν στα προγράμματά τους ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβ/ΣΥΝ σε ΟΤΟΕ – ΓΣΕΕ…)

Τότε τέθηκαν τα θεμέλια για: την ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και της μόνιμης & σταθερής εργασίας, την εφαρμογή του part-time, των stage, των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, την κατάργηση του σταθερού ωραρίου, την έκπτωση της εργασίας σε απασχόληση, τον εκφυλισμό του εργαζόμενου σε απασχολήσιμο και τη σταδιακή αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές!

Φέτος, στη σύνοδο κορυφής της €€, διαπίστωσαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση και, αποφασίστηκε η «Eπικαιροποίηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας», δηλαδή, η ολοκλήρωση των ανατροπών μέχρι το 2010!

 

Πώς προκύπτει πάντα ο Ράντος σύμβουλος όντος

     Σύμβουλος του Σαακασβίλι είναι ο Α. Ρόντος

Τι είναι ο Α. Ρόντος;

Ηταν σύμβουλος και του Γιώργου (ΠΑΣΟΚ), όταν ο Γιώργος ήταν Υπ. Εξωτερικών…

Τότε που η ελληνική κυβέρνηση (με τον Γιώργο υπουργό Εξωτερικών) παρίστανε τον τροχονόμο και έδειχνε το «περάστε» στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα για να αιματοκυλήσουν τη Γιουγκοσλαβία…

Ο Α. Ρόντος πριν αρχίσει το επάγγελμα του συμβούλου, ασχολήθηκε με τις …Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Πώς προκύπτει πάντα ο Ράντος σύμβουλος κάποιου, εκεί που ανακατεύει πολέμους ο ιμπεριαλισμός;;;  Αποτελεί πρόκληση οι κυβερνή-σεις του ΝΑΤΟ (που έχουν αποδε-χτεί την ένταξη Γεωργίας & Ου-κρανίας) και της ΕΕ, να προσποι-ούνται τους έκπληκτους, τους αμέτοχους και τους ειρηνοποιούς.

 Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω την υπογραφή της. Πρέπει να δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι δε θα υποστηρίξει και πολύ περισσότερο δε θα συμμετέχει σε καμιά στρατιωτική αποστολή – ού-τε Νατοϊκή, ούτε ευρωενωσιακή – στον Καύκασο».

 Οι ΗΠΑ έφεραν πίσω με δικά τους αεροπλάνα τους Γεωργιανούς στρατιώτες που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική κατοχή του ΙΡΑΚ!

 Η Τιφλίδα έπεσε στην παγίδα της «στρατιωτικής λύσης» που η ίδια επιχείρησε να επιβάλει – εν-θαρρυμένη, βεβαίως, από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ – χωρίς να μπορεί ασφαλώς η ίδια από μόνη της να επικρατήσει στο παιχνίδι στρατι-ωτικά.

 Το τοπίο στα θέατρα των πολε-μικών συγκρούσεων είναι θολό… Ξεκάθαροι είναι οι πάνω από 2.000 νεκροί άμαχοι πολίτες, οι χιλιάδες τραυματίες & οι 40.000 πρόσφυγες

 

 

Με ασφαλιστικά μέτρα ζητούν να παγώσει η διαδικασία της διαιτησίας. Στην επιφάνεια οι τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας στην ΟΤΟΕ

Την οριστική κατάργηση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης επιδιώκουν οι τραπεζίτες, στηριζόμενοι στις πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, τις στρατηγικές επιλογές της €€, αλλά και στη στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ και την ΟΤΟΕ.

  

 

 

 

Νέα έκφραση της εργοδοτικής επίθεσης αποτελεί η από μέρους τους κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, που εκδικάζονται σήμερα, προκειμένου να παγώσουν τη διαδικασία διαιτησίας – στην οποία έχει προσφύγει η ΟΤΟΕ – για τη σύναψη Κλαδικής Σύμβασης. Οι εργοδότες, στηριζόμενοι σε νομικά τερτίπια, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει οργάνωση που να τους εκπροσωπεί και να μπορεί να υπογράψει Κλαδική Σύμβαση.

Η τακτική του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού διευκολύνει την ενιαία επίθεση των τραπεζιτών, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες και το ρόλο της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ. Αρχικά, απάντησε με αποσπασματικές κινητοποιήσεις, ενώ από τον Ιούνη και μετά έχει εναποθέσει όλες τις «ελπίδες» της για την υπογραφή σύμβασης στη διαιτησία. Τακτική που στέκεται ενάντια στην ανάγκη για ενιαία αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων. Στην ίδια ρότα συνεχίζει και σήμερα. Αρνείται να προχωρήσει σε οργάνωση του αγώνα, προβάλλει κατά κόρον νομικίστικα επιχειρήματα και προωθεί τον «κοινωνικοεταιρισμό», καταγγέλλοντας ότι οι εργοδότες δεν προσέρχονται στον «κοινωνικό διάλογο»!!!

Οι σημερινές εξελίξεις θυμίζουν έντονα τα όσα είχαν προηγηθεί της τελευταίας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2006-2007. Οι τραπεζίτες αρνούνταν και τότε να διαπραγματευτούν για την Κλαδική Σύμβαση με τα ίδια ακριβώς προσχήματα. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είχε και τότε θέσει ως μοναδικό στόχο την υπογραφή της, ανεξαρτήτως του περιεχομένου.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπογραφεί σύμβαση που μεταξύ άλλων νομιμοποίησε τα παράνομα μέχρι τότε ειδικά ωράρια, απελευθέρωσε το ωράριο λειτουργίας για ένα ορισμένο αριθμό καταστημάτων ανά τράπεζα (τα οποία πλέον λειτουργούν από το πρωί μέχρι το βράδυ τις καθημερινές, αλλά και τα πρωινά του Σαββάτου, σπάζοντας την πενθήμερη λειτουργία).

 ΕΣΑΚ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

Written by antiracistes

4 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 6:21 πμ

Αναρτήθηκε στις Δελτία Τύπου - Κλάδος Τραπεζοϋ

Tagged with

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: