Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Η απεργία της ΑΤΕΔ, ο ΟΜΕΔ και άλλα τινά

leave a comment »

Χθες, Τρίτη 28/4/2009, το πρωί στις 11, στον ΟΜΕΔ, την ώρα του Δημόσιου Διάλογου και στο δικαστήριο, στις 15.00, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΤΕ, κατέθεσε την εξής πρόταση :
1. Τα δύο μέρη εξουσιοδοτούν εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα ξεκινήσουν άμεσα διάλογο για το ζήτημα της ενίσχυσης του Ταμείου Υγείας.
2. Ο διάλογος θα γίνει στα πλαίσια της φράσης που περιλαμβάνεται στην δημόσια επιστολή της διοίκησης, (18-2-2009), «…η Διοίκηση της Τράπεζας από εύλογο ενδιαφέρον και έμπρακτη ευαισθησία στα θέματα προσωπικού της, θα ήταν και είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο, που θα εστιάζεται σε όλες τις πτυχές της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου και τις αιτίες που τη διαμορφώνουν και συνεχίζουν να επηρεάζουν την μελλοντική του πορεία, για την από κοινού εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, εντός του υφιστάμενου
νομοθετικού πλαισίου και των πραγματικών δυνατοτήτων όλων των μερών…».
3. Ο διάλογος θα πρέπει να έχει καταλήξει πριν από τη διενέργεια της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα του ΤΥΠΑΤΕ.
4. Εφ΄ όσον η πρόταση γίνεται αποδεκτή, ο ΣΕΑΤΕ προχωράει στην αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεών του.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΙΕΊΧΕ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ !!!
ΑΠ΄ Ο, ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΝ «ΔΙΑΛΟΓΟ» ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΤΙΝΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΩΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ, ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ !…
(ανακοίνωση ΣΕΑΤΕ)

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ !…                                                                                                                                                                                                                                                                     29-4-2009
Εν αρχή η Χούντα του Καραμανλή, που προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, αναβιώνει όλες τις πρακτικές της παραδοσιακής Δεξιάς, σ΄ όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.
Μετά είναι ο ανισόρροπος κουμπάρος, που αντί για Play Station, του έδωσαν να παίζει με Τράπεζα…
Μεσολαβούν κάτι ανθρωπάρια, οσφυοκάμπτες, συμφερολάτρες, κομπλεξικοί, που με την εξυπηρέτηση των σχιζοφρενικών σχεδίων και εντολών του αφεντικού, βρίσκουν τον τρόπο να ξεφύγουν από τη μιζέρια και την απομόνωση της καθημερινότητάς τους. Ανάμεσά τους και κάποιοι που νομίζουν πως είναι ΠΑΣΟΚ ή το ΠΑΣΟΚ νομίζει πως είναι δικοί του…
Συμμετέχει ένας θεσμός που λένε και θέλει, να λέγεται τυφλός, ένας προϊστάμενος που κλαψουρίζει στους διαδρόμους, «τι να κάνω δέκα τηλέφωνα με πήραν !…», κάτι κυρατσούλες, που τρέμει το φυλλοκάρδι τους και προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, πλην όμως στο τέλος αρκούνται στην έτοιμη λύση που τους δίνει ο φροντιστής τους.
Κάπου στο πλάνο, να και η ΟΤΟΕ, να ψειρίζει τη μαϊμού, με τις παρατάξεις και τους συνδικαλιστές, να επιμένουν στο δόγμα «όλοι σας θα πολεμήσετε, όλοι μας θα δοξαστούμε !…».
Οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, αυτό τον καιρό δοκιμάζονται, υποφέρουν, καταπατούνται βάναυσα ! ΄Ολοι εναντίον τους ή τουλάχιστον, όχι μαζί τους, επειδή τόλμησαν να …απεργήσουν !
Κατάσταση για εξέγερση, αποφάσεις για εξοργισμό, πρακτικές για … «θου κύριε φυλακί τω στόματί μου».
Θα συνεχίσουμε και θα νικήσουμε, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε αλλιώς !
(ανακοίνωση ΔΗΣΥΕ)

Τετάρτη, 29 Απρίλιος 2009 13:28

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να παίζεται μεταξύ Τράπεζας και συνδικαλιστικής ηγεσίας ένα εξοργιστικό παιχνίδι «νομιμότητας – νομιμοφροσύνης» σε σχέση με τις κινητοποιήσεις για το Ταμείο Υγείας
·              απεργούμε για το Ταμείο Υγείας – όχι δεν απεργείτε γιατί δεν μας ειδοποιήσατε προ 2 ημερών,
·              ξαναπεργούμε αφού τηρήσαμε τη 2ήμερη προειδοποίηση – όχι δεν απεργείτε γιατί δεν κάνατε προηγουμένως δημόσιο διάλογο,
·              ξαναπεργούμε καταφεύγοντας και στο δημόσιο μεσολαβητή (ΟΜΕΔ) – όχι δεν απεργείτε γιατί  καταφύγατε στο διάλογο αφού είχατε ήδη προκηρύξει την απεργία.
·              Το τι θα ακολουθήσει δεν το είδαμε ακόμη, αλλά το φανταζόμαστε! Δεν αποκλείεται να δούμε και να ακούσουμε ότι τελικά δεν θα πρέπει να απεργήσουμε λόγω ‘νομικών εμποδίων’ και ότι τη λύση (το’χουμε ξανακούσει αυτό) θα τη φέρει ο ‘σοσιαλισμός’ του ΠΑΣΟΚ, αφού φύγει η επάρατη δεξιά και προσωπικά ο Μηλιάκος (τι πάθος και αυτό με τον διοικητή)!

Και οι εργαζόμενοι; Πού βρίσκονται; Αφ’ ενός παρακολουθούν αποσβολωμένοι τα τερτίπια της Τράπεζας με τη Δικαιοσύνη παράλληλα με την αδυναμία του ΣΕΑΤΕ, αλλά αφ’ ετέρου είναι και εξοργισμένοι από τον εμπαιγμό. Τον εμπαιγμό της Τράπεζας ίσως τον περίμεναν, το πού θα έφθανε ο εμπαιγμός της συνδικαλιστικής ηγεσίας και των συν αυτή όμως δεν τον περίμεναν τόσο ωμό. Και πρόκειται για εμπαιγμό από τη συνδικαλιστική ηγεσία, γιατί με δεδομένη και εκδηλωμένη τη θέληση των εργαζομένων για κινητοποιήσεις το φρενάρισμά τους μόνο σαν
τέτοιος μπορεί να χαρακτηρισθεί. Υπεύθυνη δεν είναι μόνο η Τράπεζα (αυτή τη δουλειά της κάνει – έχει και τους νόμους και τη δικαιοσύνη με το μέρος της άλλωστε). Υπεύθυνοι είναι και οι παρατάξεις εκείνες, που δεν στηρίχτηκαν στους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά διάλεξαν το δρόμο της «νομιμοφροσύνης». Και είναι υπεύθυνοι, γιατί ξέρουν και αυτοί πολύ καλά πως οι διεκδικήσεις είναι συγκρούσεις ταξικές και όχι υπόθεση διαδικασιών και δικαστικών αποφάσεων (οι νόμοι και τα δικαστήρια, εξ άλλου, είναι για να προστατεύουν τους
εργοδότες). Αυτοί, λοιπόν, έβαλαν συνειδητά τους εργαζόμενους στην άκρη, αγνόησαν την εργατική αλληλεγγύη, δεν αξιοποίησαν τα ανώτερα όργανα που εξ άλλου τα ελέγχουν, δεν θέλησαν για μια ακόμα φορά να αναπτυχθεί ο αγώνας, δηλαδή έδειξαν ότι φοβούνται τους εργαζόμενους μήπως και πετύχουν κάποια νίκη.

Να πιστέψουμε ότι αυτοί, που στα τερτίπια είναι μανούλες, εδώ απέτυχαν; Δύσκολο. Να πιστέψουμε ότι πίστεψαν στον αγώνα και επιδίωξαν την ανάπτυξή του και ότι θέλουν να είναι αποτελεσματικός; Ακόμα πιο δύσκολο.

Αυτό που οι εργαζόμενοι σίγουρα είδαν για μια ακόμα φορά είναι η συνδικαλιστική ηγεσία και οι συν αυτή να φορούν την «αγωνιστική προβιά» και να εξαγγέλλουν άκαπνες απεργίες και μετά να ξεφουσκώνουν τον αγώνα και να ψάχνουν τρόπο «να κατέβουν αλώβητοι από το δέντρο», τρόπο που τους προσφέρουν (ίσως ανέλπιστα) οι δικαστικές αποφάσεις. Τελικά το μόνο που δεν τους ενδιαφέρει είναι ίσως το Ταμείο Υγείας. Μπορεί δε κανείς να διακρίνει ότι η επιχείρηση ‘Ταμείο Υγείας’ είναι μια ακόμα κακοστημένη θεατρική παράσταση εν όψει
εκλογών.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 29, 30/04

Πέμπτη, 30 Απρίλιος 2009 05:53

Έγινε συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη για να εκτιμηθεί η κατάσταση  μετά τη ματαίωση της απεργίας, λόγω της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου. Η πρόταση που τελικά ψηφίστηκε από τις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συνοψίζεται στα εξής:
Να γίνει πρόσκληση προς τη Διοίκηση για δημόσιο διάλογο στον  ΟΜΕΔ, σύμφωνα με την τελευταία δικαστική απόφαση,  την ερχόμενη Δευτέρα 4/5, στις 12 το μεσημέρι, χωρίς να υπάρχει προκηρυγμένη απεργία, που ήταν ο λόγος που επικαλέστηκε η τελευταία δικαστική απόφαση για να χαρακτηρίσει παράνομη την απεργία μας.
Παράλληλα να ασκηθούν όλα τα ένδικα μέσα εναντίον των αποφάσεων, που εκτιμούνται ότι είναι αστήρικτες και λαθεμένες, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν οι αποφάσεις της συνεδρίασης της 22/4.
Επαναλήφθηκε ότι αν η πλευρά της Διοίκησης έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους «για την εξεύρεση λύσης για τη βιωσιμότητα του ΤΥΠΑΤΕ  με την από κοινού συνδρομή των δύο μερών αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις »
Αναμφισβήτητα βιώνουμε ένταση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους. Υπάρχει ευθύνη της Κυβέρνησης για τις επιλογές της και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να τις υλοποιεί. Ένας από αυτούς είναι και η τυφλή δικαιοσύνη, που έχει δείξει και σε όσους δεν είχαν πάρει χαμπάρι τόσο καιρό τον ρόλο που παίζει απέναντι στους εργαζόμενους, ότι με κάθε μέσο ακόμα και όταν θεωρείς ότι έχεις ακολουθήσει το νόμο μέχρι κεραίας θα βγάλει τις κινητοποιήσεις παράνομες γιατί έτσι πρέπει (κραυγαλέα η ιστορία του δημόσιου διαλόγου).
Σ’ αυτή την κατάσταση λοιπόν ο εργαζόμενος δεν έχει παρά μία απάντηση: ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ. Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, η απεργία της 29/4 έπρεπε να πραγματοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο (εδώ να πούμε ότι η ΕΓ της ΟΤΟΕ συνεδρίαζε την ημέρα των δικαστηρίων, αλλά το θέμα της ΑΤΕ απλά δεν υπήρχε στην ατζέντα, ενώ το λογικό θα ήταν να συζητηθεί έγκαιρα ώστε να προληφθούν οι αναμενόμενες εξελίξεις). Δεν μπορούμε να μιλάμε για συνέχιση των κινητοποιήσεων και να εννοούμε τα κάθε είδους νομικά τερτίπια, ένα από τα οποία είναι και ο δημόσιος
διάλογος.
Η ΕΣΑΚ πρότεινε:
Άμεση συνέχιση των κινητοποιήσεων με αλλαγή και ενίσχυση του πλαισίου των αιτημάτων, με συγκεκριμένες μορφές πάλης ώστε να πραγματοποιούνται οι απεργίες ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, κατά τόπους συνελεύσεις όπου θα παίρνονται και αποφάσεις για τη συνέχιση και την περιφρούρηση των κινητοποιήσεων και άλλες ενέργειες.
Όπως ήδη αναφέραμε την πρόταση αυτή ψήφισαν μόνο οι δύο εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ.
Καθορίστηκε ως εβδομάδα κινητοποιήσεων, ανάλογα με την έκβαση του δημόσιου διαλόγου, η εβδομάδα πριν τη συνέλευση.

ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΑΤΕ. Η ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ «ΤΥΦΛΗΣ» ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ

Συντάχθηκε απο τον/την ΕΣΑΚ – ΑΤΕ

Δευτέρα, 27 Απρίλιος 2009 08:42

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ,
ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΑΤΕ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ (ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ  ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΛΑΤΡΕΥΕΤΕ)
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ  ΤΟΥ ΟΜΕΔ (ΤΟΝ ΣΤΗΜΕΝΟ;) ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΑΤΕ
ΚΑΙ ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΠΑΛΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΠΟΘΡΑΣΥΜΕΝΗ ΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΓΩΓΗ…..
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Η «ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΣΥΝΗ» ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗ ΜΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!  Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ, ΒΑΖΕΤΕ ΠΛΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. ΓΙΑΥΤΟ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΜΕΝΟΥΣ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΥΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ) ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ.
ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ … ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ  ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.

Written by antiracistes

30 Απριλίου, 2009 στις 3:31 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: