Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ, ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΦΑΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ/Ο ΚΑΙ ΝΕΑ/Ο

leave a comment »

ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ

ΕΝΑΝΤΙΑ  ΣΤΟ  ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ,  ΣΤΙΣ  ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ  ΚΑΙ  ΣΕ  ΚΑΘΕ  ΜΟΡΦΗ

ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΣΦΑΛΟΥΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ/Ο ΚΑΙ ΝΕΑ/Ο

ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ Κ. ΚΟΥΝΕΒΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  –  ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΗ  –  6:30  Άγ. Βενιζέλου

 

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως φυσικός ή άλλος νόμος που να υποχρεώνει άντρες και γυναίκες, νέους ή μεγαλύτερους, ντόπιους ή μετανάστες, πτυχιούχους ή όχι κλπ, να δουλεύουν για 5, 10 ή 15 χρόνια μέσα στην συνεχή ανασφάλεια, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου – στην καλύτερη περίπτωση – με μερική κυρίως αλλά και πλήρη εργασία, σε εργολάβους ή ακόμη χειρότερα σε εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων και πάει λέγοντας. Όμως χρόνια τώρα ιδιώτες και δημόσιο, εργολάβοι κάθε είδους (καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης κλπ), ιδιοκτήτες εταιρειών ενοικίασης, δήμοι, υπουργεία, το ίδιο το υπουργείο παιδείας και όχι μόνο, το ίδιο το κράτος δηλαδή και οι κάθε λογής κυβερνήσεις- με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την τυπική ή ουσιαστική σιωπή, των μηχανισμών ελέγχου (επιθεωρήσεις κλπ), αλλά και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, χρόνια τώρα, εξαναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ολοένα και περισσότερους, στην ανασφάλεια, στην ανασφάλιστη εργασία (βλ. STAGE), στην κάθε είδους επισφάλεια. Ανθρώπους που καλύπτουν, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για 10,15 ή 20 χρόνια.

Η μαφιόζικη επίθεση ενάντια στην εργάτρια καθαρισμού Κ. Κούνεβα ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο το τι συμβαίνει σε ένα από αυτά τα κομμάτια της επισφάλειας. Στους εργολάβους και στα δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι-ες δουλεύουν κάτω από ένα καθεστώς ομηρίας, χρόνια τώρα. Το ίδιο το κράτος αναδεικνύεται στον χειρότερο εργοδότη γιατί αφού πρώτα παραχώρησε (στο όνομα της οικονομίας πόρων) υπηρεσίες δημοσίων οργανισμών και φορέων σε εργολάβους – ιδιώτες, που κοστίζουν τελικά από ότι αποδεικνύεται πιο ακριβά, μετά έκανε τα στραβά μάτια μπροστά στην κατάργηση των πιο στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να θησαυρίζουν οι εργολάβοι. Το κίνημα αλληλεγγύης στην Κ. Κούνεβα, οι κινητοποιήσεις της ΠΕΚΟΠ (Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, σωματείο της Κ. Κούνεβα) και της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης 90 Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ανέδειξαν ένα μέρος του προβλήματος και κυρίως ανέδειξαν μια μεγάλη διάθεση και αποφασιστικότητα για αγώνες από τους ίδιους τους εργαζομένους. Ενάντια στην τρομοκρατία των εργολάβων, για δουλειά και αξιοπρέπεια, για μονιμοποίηση. Αυτές οι κινητοποιήσεις ήδη έχουν φέρει τις πρώτες μικρές νίκες, στον ΗΣΑΠ στην Αθήνα, στο Πανεπιστήμιο Μυτιλήνης, στο ΑΠΘ Θεσσαλονίκης.

Η κινητοποίηση, των εργαζομένων (καθαρίστριες, φύλακες, θυρωροί, κηπουροί, διοικητικοί  κλπ) στις εργολαβίες του ΑΠΘ, ανέδειξε πέρα από τα παραπάνω, ότι κυβέρνηση, κράτος, πρυτανεία κλπ προσφέρουν ασυλία σε 3 – 4 εργολαβικές εταιρείες, οι οποίες κρατάνε ομήρους περίπου 600 εργαζομένους. Τους χρησιμοποιούν συνεχώς για 5, 10 ή 15 χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κρατώντας τους μονίμως μέσα στην ανασφάλεια, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ. Και την ίδια ώρα το αντίτιμο που πληρώνει το κράτος σε αυτές τις εταιρείες, είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν μόνιμοι!! Η περίπτωση των εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ,  η επισφάλεια 600 ανθρώπων, το καθημερινό και μακροχρόνιο μαρτύριό τους δεν είναι τίποτε άλλο από τη κορυφή του παγόβουνου, βλέποντας μόνο το χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Συνολικά, σε όλη την δημόσια εκπαίδευση, σε όλη τη χώρα δουλεύουν επισφαλώς δηλαδή μέσα στην ανασφάλεια, δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές, εργαζόμενοι σαν ωρομίσθιοι κυρίως, σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, στις σχολές ΟΑΕΔ, σε Δημόσια ΙΕΚ, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (οι λεγόμενοι «407»). Το αίσχος της επισφάλειας – ανασφάλειας είναι απαράδεκτο όπου και αν το συναντάμε, φαντάζει όμως και είναι ακόμη πιο απαράδεκτο όταν το συναντάμε σε κοινωνικούς τομείς ή υπηρεσίες και ιδίως στους χώρους της δημόσιας εκπαίδευσης, μιας και εκεί υποτίθεται διαμορφώνουμε την νέα γενιά.

 Η μονιμοποίηση των εργαζομένων στις εργολαβίες μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί, γιατί:

Το δικαιούνται, όπως και κάθε εργαζόμενος – άνθρωπος, έχουν ανάγκη από μια στοιχειώδη ασφάλεια, σιγουριά.

Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο.

Κοστίζουν λιγότερο στο ελληνικό δημόσιο από τους εργολάβους – ιδιώτες.

Είναι η μοναδική τους εξασφάλιση απέναντι στην ανασφάλεια για την επόμενη χρονιά μιας και ήδη η κυβέρνηση λόγο της κρίσης αλλά και στο όνομα της κρίσης και των ελλειμμάτων έχει αναγγείλει μείωση τουλάχιστον κατά 10% των κρατικών δαπανών και

Δεν είναι μόνοι τους. Ήδη έχουν την παθητική και ως ένα βαθμό ενεργητική συμπαράσταση των φοιτητών κυρίως αλλά και των πανεπιστημιακών.

Η νίκη των εργαζομένων στο ΑΠΘ, αλλά και κάθε νίκη ενάντια σε κάθε είδους επισφάλεια, θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους/ες και τους νέες/ους, γιατί:

Θα δώσει μια πολύ μεγάλη ώθηση, σε κάθε εργαζόμενο στην επισφάλεια, μια μεγάλη ελπίδα για να παλέψει και ο ίδιος για τα δικαιώματά του.

Θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη ήττα, για όλους αυτούς που λόγω της κρίσης ή στο όνομα της κρίσης, των ελλειμμάτων κλπ, ετοιμάζονται να βυθίσουν όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους μέσα στη χειρότερη επισφάλεια – ανασφάλεια. Ήδη οι απολύσεις, οι απειλές, οι διαθεσιμότητες, τα τετραήμερα, οι μειώσεις ωρών και μισθών, καθώς και κάθε είδους εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας έχουν αγγίξει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και απειλούν όλους τους υπόλοιπους.

Θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη νίκη – ανάσα για όλους τους φοιτητές, τους νέους αλλά και για όσους εργαζόμενους έχουν ακόμη μια πλήρη και σταθερή εργασία.

Σαν Πρωτοβάθμια Σωματεία δεν δηλώνουμε μόνο την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα αυτό, αλλά προχωράμε στη δημιουργία ανοικτής επιτροπής αγώνα – υποστήριξης στον αγώνα των εργαζομένων στις εργολαβίες του ΑΠΘ για την μονιμοποίησή τους. Καμία αυταπάτη, κανένας δισταγμός δεν πρέπει να μας κρατά μακριά από αυτόν τον αγώνα. Τη λύση, την μονιμοποίηση, δεν θα τη δώσει κανένας σωτήρας. Δεν υπάρχουν χαμένες ώρες, δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες. Μοναδικοί χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν προετοιμάζονται και μάλιστα από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Την Τρίτη 19 Μάη η ΠΕΚΟΠ και η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων καλούν διαδήλωση στην Αθήνα με αιτήματα την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων (ντόπιων και μεταναστών) στον ΗΣΑΠ και την αποκάλυψη των υπεύθυνων για την δολοφονική επίθεση στην Κ. Κούνεβα. Την ίδια μέρα διαδηλώνουμε και στην Θεσσαλονίκη ενωμένοι σε κοινό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή δουλεμπορίου – εργολαβίας και ελαστικής εργασίας.

 

Παλεύουμε για:

Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρείες, να απαγορευτούν οι εργολαβίες και η ενοικίαση εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Να απαγορευτεί κάθε μορφή ελαστικής – ανασφάλιστης – επισφαλούς εργασίας.

Να αποκαλυφτούν οι υπεύθυνοι της δολοφονικής επίθεσης στην Κ. Κούνεβα.

Πρόσληψη όλων των εργαζομένων στο ΑΠΘ σαν μόνιμο προσωπικό.

Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

 

Σωματείο Αποκλειστικών Νοσηλευτριών/ών Μακεδονίας

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Νομού Θεσσαλονίκης

που συμμετέχουν στην

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την Αλληλεγγύη στην Κ. Κούνεβα και την Κατάργηση του Δουλεμπορίου στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα

Written by antiracistes

14 Μαΐου, 2009 στις 1:16 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: