Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ Σ’ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

leave a comment »

ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ Σ’ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

Οι εκθέσεις βιβλίου λειτουργούν σαν βιτρίνα της ελληνικής αγοράς βιβλίου. Η Διεθνής Έκθεση στη Θεσσαλονίκη αλλά και η έκθεση στην παραλία της, συγκεντρώνουν κάθε χρόνο το αναγνωστικό κοινό, εκδότες, βιβλιοπώλες και εργαζόμενους. Τι ύπαρχει όμως πίσω από την βιτρίνα;
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) οι Έλληνες είναι τελευταίοι στην ανάγνωση βιβλίων ανάμεσα στους αναγνώστες όλων των χωρών της ΕΕ. Παράλληλα, σύμφωνα με την Εurostat οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι οι σκληρότερα εργαζόμενοι στην ευρωζώνη, με τον λιγότερο ελεύθερο χρόνο και τις χαμηλότερες αμοιβές.
«… Ήταν τότε με τη μεγάλη οικονομική κρίση, εμείς δεν είχαμε γεννηθεί ακό-μα. Οι καπνέμποροι χαμήλωναν τα μερο-κάματα και κάναν απολύσεις, και οι κα-πνεργάτες βρίσκονταν σε αναβρασμό• σε μια συγκέντρωση, λοιπόν, βγαίνει ο μα-στρο Νίκος, αυτός που ήταν καθοδήγηση στη μεταγωγή, να μιλήσει. Ήξερε περί-που τι είναι η οικονομική κρίση, αλλά δεν ήξερε και πώς να τα πει. Λέει λοι-πόν, συνάδερφοι και συναδέρφισσες, ξέ-ρετε τι είναι οικονομική κρίση; Όοχι! Οικονομική κρίση είναι ένα μεγάλο παλούκι που έχουν οι καπνέμποροι στον κώλο τους, και θέλουν να το βγάλουν από τον δικό τους κώλο και να το βά-λουν στο δικό σας. Θέλετε; Ποιος το ΄θελε; Έτσι οργανώθηκε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες στην Καβάλα…»
Χρόνης Μίσιος, Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς, Αθήνα 1985, σ. 24-25.

Ταυτόχρονα, η τιμή του βιβλίου στην Ελλάδα είναι η ακριβότερη. Η μέση τιμή ενός βιβλίου κυμαίνεται περί τα 20 ευρώ, κάτι λιγότερο δηλαδή από το μεροκάματο μας ως βιβλιοϋπαλλήλων. Για να συμπληρώσουμε λοιπόν το χαμηλό εισόδημα μας αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε υπερωρίες (όχι πάντα πληρωμένες) στις εκθέσεις βιβλίου. Τα εργασιακά μας δικαιώματα (αποζημιώσεις Κυριακής, ασφάλιση) χάνονται τις πιο πολλές φορές πίσω από τις δημόσιες σχέσεις των εκδοτών και τις «αιγίδες» υπουργείων, κρατικών φορέων και όλων αυτών που έχουν μετατρέψει το βιβλίο σε εμπόρευμα με αμπαλάρισμα «πολιτιστικού αγαθού»
Η πλειοψηφία των μεγαλοεκδοτών και των μεγαλεμπόρων βιβλίου δεν βλέπει τους πολίτες ως αναγνώστες, αλλά ως αγοραστές. Δεν τους ενδιαφέρει τόσο η ανάγνωση του βιβλίου όσο η αγορά του, η κατανάλωση και μόνο που θα φέρει νέα κέρδη στα ήδη υπάρχοντα. Μεγάλο μέρος της παραγωγής βιβλίου τυπώνεται σε ασιατικές χώρες, με ότι αυτό συνεπάγεται (ορθογραφικά λάθη ακόμα και στα εξώφυλλα!), έναντι χαμηλού κόστους που δεν αντικατοπτρίζεται στην τελική τιμή.
Από την άλλη, οι απολύσεις με αφορμή την κρίση, τα ελαστικά ωράρια, η ανασφάλιστη εργασία, οι απειλές απόλυσης και οι εκβιασμοί είναι μια καθημερινότητα για μας τους εργαζόμενους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
 35ωρο-5μερο-συνεχόμενο 7ωρο. Κατώτερο μισθό 1400 ευρώ
 Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
 Σύνταξη στα 55 ή μετά από 25 χρόνια δουλειάς, ίση με τον καταληκτικό μισθό
 Κατάργηση των παράνομων υπερωριών και τού νόμου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
 Κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.
 Δημιουργία οργανωτικής επιτροπής των εκθέσεων με τη συμμετιχή εκπροσώπων όλων των φορέων- εκδότες, βιβλιοπώλες, εργαζόμενοι, συγγραφείς για να σταματήσει η λειτουργία τους ως «κοσμικά» γεγονότα ή παζάρια.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
__._,_.___

Written by antiracistes

26 Μαΐου, 2009 στις 10:31 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: