Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Οι εργαζόμενοι δεν είναι λωτοφάγοι (Άρθρο του Αλέκου Καλύβη στην Αυγή)

leave a comment »

Οι εργαζόμενοι δεν είναι λωτοφάγοι
ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/05/2009
Του ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΛΥΒΗ*

Οι ευρωεκλογές αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία για τους εργαζόμενους να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στις δυνάμεις του δικομματισμού για όσα αρνητικά προσθέσανε στη ζωή τους το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη και αυτοί που ταλαντεύονται κάθε φορά από τεχνητά διλήμματα, έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν ανενόχλητοι τη δυσαρέσκεια τους, αφού σε αυτές τις εκλογές ούτε ανεβάζουμε, ούτε κατεβάζουμε κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να επαναφέρουν στη μνήμη τους τα χρόνια της νεοφιλελεύθερης επιδρομής από το 1990 και μετά.

Αυτή η αναδρομή θα εμπεδώσει στη συνείδηση τους τις πραγματικές αιτίες της διαρκούς χειροτέρευσης της θέσης τους, παρά τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια στο όνομα πότε του εκσυγχρονισμού και της ΟΝΕ του κυρίου Σημίτη, πότε των μεταρρυθμίσεων του κυρίου Καραμανλή.

Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι:

* Το ασφαλιστικό σύστημα υπονομεύτηκε και τα δικαιώματα εργαζομένων-συνταξιούχων αποδεκατίστηκαν από τους διαδοχικούς νόμους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ .

* Το εισόδημα παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης .Δύο στους τρεις μισθωτούς αμείβονται από 501 ως 1000 ευρώ, ενώ το μερίδιο των κερδών ανέβηκε στο 56,1% όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 37,9%. Το μερίδιο των μισθών σε σχέση με αυτό των κερδών συρρικνώθηκε, ενώ ο κατώτερος μισθός παραμένει ακόμη κάτω από τα επίπεδα του 1983.

* Η απασχόληση και οι εργασιακές σχέσεις αποδιαρθρώθηκαν νομοθετικά και στην πράξη ,ενώ διαμορφώθηκε ένα μωσαϊκό ευέλικτων μορφών εργασίας. Οι νέοι εργαζόμενοι βρίσκονται μέσα σε κινούμενη άμμο. Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους, ενώ η ανεργία στριφογυρίζει γύρω από τον άξονα του 10%, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

* Η φορολογία του κεφαλαίου μειώθηκε, ενώ των εργαζομένων-συνταξιούχων αυξήθηκε. Το 2006 για την άμεση φορολογία οι μισθωτοί -συνταξιούχοι κατέβαλαν το 50,1%, σε σχέση με το 36% που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις ,ενώ η έμμεση φορολογία σαρώνει το εργατικό εισόδημα.

* Οι ιδιωτικοποιήσεις, τα υψηλά τιμολόγια ,η υπερχρέωση από τις τράπεζες και η εμπορευματοποίηση των δημοσίων αγαθών τίναξαν στον αέρα τον προϋπολογισμό της εργατικής οικογένειας.

* Στους περισσότερους χώρους εργασίας έχει καθιερωθεί η δικτατορία του διευθυντικού δικαιώματος, ενώ ο συνδικαλισμός διώκεται.

Όλη την προηγούμενη περίοδο ο ένας πόλος του δικομματισμού έκοβε και ο άλλος έραβε. Ο κάθε ένας πρόσθετε αντεργατικά μέτρα σ’ ότι είχε οικοδομήσει ο προηγούμενος.

Ιδιαίτερα πλήγηκε από αυτές τις πολιτικές η νεολαία, η οποία μπαίνει στην παραγωγή με ακόμη χειρότερες συνθήκες και προοπτικές.

Η οικονομική κρίση από όλους σχεδόν αναγνωρίζεται ότι αποτελεί συνέπεια αυτών των νεοφιλελευθέρων πολιτικών. Κι όμως συνεχίζουν-με παραλλαγές και μέτρα ασπιρίνες για τους πιο ευάλωτους- να υποστηρίζουν τις ίδιες πολιτικές.

Αυτό που στην ουσία συμβαίνει λοιπόν είναι ότι τα δύο κόμματα του δικομματισμού ούτε απολογούνται, ούτε διαφοροποιούν τη στάση τους, ούτε ενδιαφέρονται για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους. Μετά τις εκλογές η ΝΔ προετοιμάζει ένα νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων σύμφωνα με τις συστάσεις του ΔΝΤ ,ενώ το ΠΑΣΟΚ ποιεί την νήσσα.

Ο δικομματισμός, λοιπόν, πρέπει να καταδικαστεί, πρέπει να πέσει πολύ χαμηλά.

Ο πιο αποτελεσματικός και χρήσιμος τρόπος για να καταδειχθεί αυτό το μήνυμα καταδίκης είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ,έτσι, το μήνυμα γίνεται πιο ισχυρό, έχει το χρώμα και τη διάσταση της ριζοσπαστικής αριστερής κριτικής ,της αντινεοφιλελεύθερης οπτικής, των αγώνων και της κινηματικής αντίληψης ,της ενότητας των εργαζομένων και της αριστεράς ,της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, της έμπρακτης οικολογικής δράσης πού δεν συμβιβάζεται με τα μεγάλα συμφέροντα ..

Η αποχή ,αντικειμενικά στη σημερινή φάση, λειτουργεί υπέρ του δικομματισμού, αφού θα του επιτρέψει να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του και να τις μεταφέρει σ’ όλο το πολιτικό σύστημα.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι λωτοφάγοι και είναι υποψιασμένοι για το μέλλον που τους επιφυλάσσεται. Μπορούν να το αποδείξουν με την ψήφο τους στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας τώρα την αφετηρία μεγάλων και θετικών ανακατατάξεων στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

* Ο Αλέκος Καλύβης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Written by antiracistes

30 Μαΐου, 2009 στις 7:26 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: