Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΤΟΕ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 29/6

leave a comment »

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANΚ
ΟΔΟΣ ΕΥΠΟΛΙΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΕΝΙΚΗ, ΑΤΤΙΚΗΣ, EUROBANK

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΤΟΕ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 29/6

Η απόφαση των τραπεζιτών να αποστείλουν στις αρχές Ιουνίου επιστολή με την οποία αρνούνται την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, ήταν αναμενόμενη. Από τις αρχές του 2008 (πριν καν την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης) οι τραπεζίτες έδειξαν την πρόθεση τους να καταργήσουν την κλαδική σύμβαση. Βασικός στόχος πίσω από αυτή την απόφαση δεν είναι τάχα η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων αλλά η ατομική διαπραγμάτευση. Δυστυχώς τόσο η ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) όσο και τα επιμέρους εργοδοτικά σωματεία (π.χ. Χαρίτος , Γκιάτης, κλπ) υποβάθμισαν το γεγονός. Μπροστά στην αναμενόμενη άρνηση των τραπεζιτών, έπρεπε από τους πρώτους μήνες του 2009 να αναδείξουν το σημαντικότατο θέμα της κλαδικής σύμβασης με όρους συλλογικούς και κινηματικούς.

Δεν υπήρχε ευνοϊκότερη περίοδος για ενημέρωση και κινητοποιήσεις από το διάστημα πριν τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση είναι αντικειμενικά πιο ευάλωτη σε προεκλογική περίοδο, ενώ επιπλέον έχουμε μαζί μας και την κοινωνία που είναι αρνητική απέναντι στους τραπεζίτες. Παρότι θέσαμε κατ΄ επανάληψη την παραπάνω πρόταση στην ΟΤΟΕ και σε επιμέρους Συλλόγους, αγνοηθήκαμε τελείως, Τώρα οι δήθεν «υπεύθυνες» ηγεσίες τρέχουν να καλυφθούν άρον-άρον με την προσφυγή στον ΟΜΕΔ, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά την κλαδική σύμβαση μόνο σε νομικό επίπεδο.

Η τακτική που ακολουθείται δεν είναι τυχαία. Οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έχουν επιλέξει την συναίνεση στους βασικούς άξονες της ακολουθούμενης πολιτικής, ενώ οι συμβιβασμένες ηγεσίες αρκετών σωματείων βρήκαν άλλη μια ευκαιρία για να συμμορφωθούν με τα κελεύσματα των αφεντικών τους. Είναι απαράδεκτο ότι κανένα σωματείο δεν κινήθηκε οργανωμένα για την υπεράσπιση της κλαδικής σύμβασης (περιοδείες, ανακοινώσεις, κλπ). Είναι απαράδεκτο ότι η ΟΤΟΕ απέστειλε επιστολή ενεργοποίησης της διαδικασίας του ΟΜΕΔ πριν την πραγματοποίηση της απεργίας στις 29-6-2009!!!

Συνάδελφοι,
Η επιχειρούμενη κατάργηση της κλαδικής σύμβασης θα καταλήξει στην ατομική διαπραγμάτευση που σημαίνει:
Ψ Δραματική μείωση αποδοχών και συντάξεων μέσα από στασιμότητα του κλιμακίου αποδοχών του καθενός και αμφισβήτηση των επιδομάτων (πολυετία, οικογενειακό, πτυχίο, τέκνων, κλπ)
Ψ Διευκόλυνση για ακόμα μεγαλύτερη αμφισβήτηση του ωραρίου
Ψ Προσλήψεις νέων συναδέλφων με τον βασικό μισθό της ΓΣΕΕ και επέκταση της επισφαλούς εργασίας (επινοικιαζόμενοι, εκχώρηση εργασιών σε τρίτους, κλπ).

Η ΑΠΕΡΓΙΑ της ΟΤΟΕ, την ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ, πρέπει να αποτελέσει βήμα στον μακρύ αγώνα που θα διαρκέσει η πάλη μας στον νέο κύκλο επίθεσης των τραπεζιτών στα εργασιακά δικαιώματα και στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι τραπεζίτες έχουν στόχο την πλήρη κατάργηση και υπονόμευση κάθε μορφής συλλογικής διεκδίκησης και κινηματικών διαδικασιών. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση μόνο ένα μαζικό, ταξικό κίνημα το οποίο θα αμφισβητεί το σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης εργοδοτών, μπορεί να ελπίζει σε αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANΚ
ΟΔΟΣ ΕΥΠΟΛΙΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΕΝΙΚΗ, ΑΤΤΙΚΗΣ, EUROBANK

Written by antiracistes

25 Ιουνίου, 2009 στις 12:34 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: