Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, Σύλλογος Εμπορικής για την νεα πολιτική της Τράπεζας

leave a comment »

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2009
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όπως αναμενόταν η εξαγγελία από την Διοίκηση της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ του «Σχεδίου Ανάκτησης της Ανταγωνιστικότητας» προκάλεσε τεράστια αναστάτωση και μεγάλη ανησυχία τόσο στους εργαζόμενους της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ αλλά και στην κοινωνία και την αγορά γενικότερα.
Οι υπερκείμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ έλαβαν άμεσα θέση εκφράζοντάς την μέσα από τα Δελτία Τύπου, που σας αποστέλλουμε:

« « «

Ο.Τ.Ο.Ε.

Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ανακοίνωσε σήμερα την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου, όπως αναφέρει, για «την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τον περιορισμό του κόστους με στόχο τη διαχείριση των τρεχουσών συνθηκών και τη δημιουργία αποτελεσματικών δομών».
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επηρεάζουν καθοριστικά τις εργασιακές σχέσεις, καθιστώντας ιδιαίτερα δυσχερή τη θέση των εργαζομένων.
Οι λόγοι αυτών των αλλαγών, κατά τους ισχυρισμούς της Τράπεζας, είναι οι συνεχείς ζημιές που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα και οφείλονται αφενός μεν στην οικονομική κρίση, αφετέρου δε στο management και σε διαρθρωτικά προβλήματα της ίδιας της τράπεζας.
Μειώσεις δαπανών, κλείσιμο δικτύου καταστημάτων, συγκέντρωση υπηρεσιών, μείωση κατά 1.500 εργαζόμενους των θέσεων εργασίας (εθελουσία έξοδος), νέες διαδικασίες αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού δεν οδηγούν την τράπεζα σε αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά την οδηγούν σε συρρίκνωση και πλήττουν ευθέως τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές και τα Ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων. Για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της κρίσης οι εργαζόμενοι και όχι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση.
Η ΟΤΟΕ θέλει να καταστήσει σαφές σε κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα ανεχθεί σιωπηρά και αδιαμαρτύρητα να μετατραπεί η οικονομική κρίση αφενός μεν σε άλλοθι για την κατάργηση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αφετέρου δε σε επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων μέσω των εθελουσιών. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ότι δε θα επιτρέψουμε παραβιάσεις θεσμών, εργατικής Νομοθεσίας, Συλλογικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων.
Την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες θα δώσουν μαχητικά το αγωνιστικό παρόν, διεκδικώντας Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έτους 2009 και ταυτόχρονα θα απαντήσουν αποφασιστικά στα σχέδια των τραπεζιτών.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ
»»»
« « «
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ.Σ.Ε.Ε.
26/6/09
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη ριζική διαφωνία της στην απόφαση της Διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας να κλείσει 57 καταστήματα και να πραγματοποιήσει 1500 απολύσεις εργαζομένων υπό τον τίτλο της εθελουσίας αποχώρησης!
Επιβεβαιώνεται πλέον καθημερινά ότι οι περίφημες «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» της Κυβέρνησης σημαίνουν πολύ απλά ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ αλλά και πρόβλημα στη λειτουργία και βιωσιμότητα των Τραπεζών που εκποιούνται!
Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία καλούνται να πληρώσουν τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων των Τραπεζών και των άλλων επιχειρήσεων του Δημόσιου Τομέα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, ΕΛΤΕ,ΟΑ, ΛΙΜΑΝΙΑ, κ.λπ).
Με Νομοθεσία της κυβέρνησης έγιναν προκλητικές χαριστικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις στις Τράπεζες οι οποίες ωστόσο επιδεικνύουν την πιο σκληρή αντεργατική και αντικοινωνική συμπεριφορά με απολύσεις και με την άρνηση τους να σεβαστούν τους Νόμους και να υπογράψουν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την ΟΤΟΕ.
Απαιτούμε από τη Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας να ανακαλέσει αυτή την απαράδεκτη απόφαση όπως επίσης και από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει ώστε να μην υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο που θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την Εθνική Οικονομία.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
»»»

Written by antiracistes

30 Ιουνίου, 2009 στις 5:46 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: