Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Δελτίο Τύπου της ΟΤΟΕ για την απεργία στην Εμπορική και για τις δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας

leave a comment »

Δελτίο Τύπου της ΟΤΟΕ .

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2009

Με τη δήλωση, ότι είναι υπέρ των Συλλογικών διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Τράπεζες εξέφρασε την βούληση της Κυβέρνησης η Υπουργός Απασχόλησης & Κοιν. Προστασίας, κα Φ. Πάλλη-Πετραλιά, κατά τη συνάντηση, που είχε για το θέμα αυτό με την ΟΤΟΕ.
Η ΟΤΟΕ ζήτησε την αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης, προκειμένου να υποχρεωθεί η εργοδοτική πλευρά να ανταποκριθεί θεσμικά στην πρόσκληση διαλόγου για την κατάρτιση Κλαδικής Σ.Σ.Ε. για το 2009 στις Τράπεζες και θεωρεί ότι η δήλωση της Υπουργού δεν οδηγεί σε λύση του προβλήματος, αν παραμείνει στο επίπεδο των ευχών και των καλών προθέσεων.
Η ΟΤΟΕ ζήτησε η Υπουργός Απασχόλησης να δεσμευθεί με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο και να ζητήσει τη θεσμική συμμετοχή των Τραπεζών και των εργοδοτικών τους οργανώσεων στις διαπραγματεύσεις με την ΟΤΟΕ, στα πλαίσια υλοποίησης των επιταγών του Συντάγματος και των Νόμων, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες, που υπάρχουν στα πλαίσια του Νόμου 1876.
Η ΟΤΟΕ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις αγωνιστικές ενέργειες, που απαιτούνται, για την περιφρούρηση των θεσμών του Συντάγματος και των Νόμων, με την υπογραφή Κλαδικής Σ.Σ.Ε. έτους 2009.
Στην κατεύθυνση αυτή η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ στη σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε:
· Συνέχιση των προσπαθειών για διάλογο και διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα, ζητώντας εκ νέου παρέμβαση της Υπουργού Απασχόλησης.
· Ενημέρωση των εργαζομένων και της κοινής γνώμης για τη στάση των Τραπεζιτών.
· Οργάνωση ειδικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, με πρόσκληση κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων για τη στάση των Τραπεζών απέναντι στους εργαζόμενους και την κοινωνία.
· Άμεση αγωνιστική αντίδραση, αν επιχειρηθεί επίθεση στην ΟΤΟΕ μέσω δικαστικών ενεργειών εκ μέρους της Ε.Ε.Τ. και των Τραπεζιτών.
· Διαρκής συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και ετοιμότητα της ΟΤΟΕ σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια στην Ε.Γ. της ΟΤΟΕ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ μετά την ανακοίνωση της Διοίκησης, με την οποία επιχειρείται να ανατραπούν συνολικά οι εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και το λειτουργικό status της Τράπεζας, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι (1.500) οδηγούνται σε αποχώρηση με τη μορφή της εθελουσίας εξόδου.
Η ΟΤΟΕ θεωρεί, ότι όσα συμβαίνουν σήμερα στην Εμπορική, αφορούν συνολικά τον κλάδο των Τραπεζοϋπαλλήλων, γιατί αποτελούν μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού των Τραπεζών στα πλαίσια της επανατοποθέτησής τους στις νέες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη η ΟΤΟΕ αντιπαραθέτει τις δικές της προτάσεις για μια νέα λειτουργία των Τραπεζών, που θα διασφαλίζει και θα εγγυάται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας της χώρας.
Για το σκοπό αυτό η ΟΤΟΕ είναι αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας, προκηρύσσοντας απεργία την προσεχή ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 Ιουλίου πανελλαδικά στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ, με το περιεχόμενό της να συνδέεται απόλυτα με την διεκδίκηση της Κλαδικής Σ.Σ.Ε., που αφορά στη διασφάλιση της απασχόλησης.
Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει αμέσως σαφή και ξεκάθαρη θέση και να μην επιτρέψει ούτε στο χώρο της Εμπορικής, ούτε και στις άλλες τράπεζες να υλοποιηθούν και να κλιμακωθούν τέτοιου είδους σαρωτικές ανατροπές.
Η ΟΤΟΕ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

Written by antiracistes

2 Ιουλίου, 2009 στις 5:45 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: