Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Νο 44 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

leave a comment »

ΑΘΗΝΑ, 6/08/09

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Νο 44

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο κάποιοι μέσα στην Τράπεζα φαίνεται να δουλεύουν σκληρά για να αποδείξουν ότι είναι δίκαιος ο μισθός τους.
Έτσι εκπονήθηκε η υπ΄ αριθμόν 45258/30-07-09 εγκύκλιος με την οποία τίθεται σε άμεση εφαρμογή «ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ».
Σαν στόχος του νέου Κανονισμού αναφέρεται ο εκσυγχρονισμός των «παρωχημένων» σε ισχύ ρυθμίσεων, αλλά και η «δικαιότερη αντιμετώπιση των εργαζομένων με βάση την κάλυψη των πραγματικών δαπανών που αφορούν τις επαγγελματικές μετακινήσεις και τον εξορθολογισμό των δαπανών της Τράπεζας». Δυστυχώς όλη η αλήθεια κρύβεται στην τελευταία φράση, μόνο που αντί για «εξορθολογισμό» θα έπρεπε ευθέως οι εμπνευστές του, να αναφέρονταν σε «περικοπές» και μάλιστα σκληρές, σε βάρος φυσικά (και πάλι) των εργαζομένων.
Με πρόχειρες εκτιμήσεις μας μιλάμε για μέση μείωση της τάξης του 60% στις ισχύουσες αποζημιώσεις των συναδέλφων, που καλούνται να εργαστούν εκτός έδρας. Να τονισθεί ότι όλα αυτά εφαρμόζονται σε περίοδο οικονομικής κρίσης, διαρκών ανατιμήσεων και γενικευμένης ακρίβειας, που όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.
Οι συνάδελφοι που θίγονται είναι όλοι όσοι καλούνται να εργασθούν εκτός έδρας, αλλά το μέτρο πλήττει κυρίως τους συναδέλφους των Διευθύνσεων Εσωτερικού Ελέγχου (Επιθεώρησης) , που βρίσκονται σχεδόν συνεχώς εκτός έδρας. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση και σε συνεννόηση και παρουσία του Συλλόγου, συγκλήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του χώρου. Σ΄ αυτήν εκφράστηκε η καθολική αντίδραση των συναδέλφων και ζητήθηκε η μη εφαρμογή του.
Σαν Συλλογικό όργανο στηρίζουμε πλήρως τις αποφάσεις των συναδέλφων και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας, τόσο για την ουσία και το περιεχόμενο της εγκυκλίου, που ορίζει μειώσεις κάτω από τα ισχύοντα αλλά και προβλεπόμενα από την Εργατική Νομοθεσία, όσο και για την όλη μεθόδευση που χαρακτηρίζεται από την απουσία συνεννόησης και διαβούλευσης με το Σύλλογο.
Εμείς διακρίνουμε ακόμα μια σαφή προσπάθεια υλοποίησης του «Σχεδίου Ανάκτησης Ανταγωνιστικότητας», που προβλέπει μείωση του γενικού και διοικητικού κόστους κατά 21%, πουθενά όμως δεν αναφέρεται ότι αυτό θα προκύψει μόνο μέσα από μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, την επόμενη της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων των Δ/νσεων Εσωτερικού Ελέγχου και της ΟΜΟΦΩΝΗΣ αντίδρασής τους, 5 συνάδελφοι του χώρου ενημερώθηκαν τηλεφωνικά ότι μετακινούνται σε άλλη Διεύθυνση!!!
Εάν δεν πρόκειται για τιμωρία και επιβολή νέων ηθών στην Εμπορική Τράπεζα, σίγουρα δείχνει με ποιο τρόπο η Τράπεζα αντιλαμβάνεται τις «βελτιωμένες διαδικασίες εσωτερικών μετακινήσεων» του Σχεδίου Ανάκτησης, δηλαδή με:
Ψ Κατάφωρη παραβίαση του Οργανισμού Προσωπικού
Ψ Παντελή έλλειψη κριτηρίων και προϋποθέσεων για όσους μετακινούνται.
Ψ Καμιά μέριμνα για τοποθέτησή τους σε αντίστοιχες θέσεις ευθύνης, που να περιγράφονται στο Οργανόγραμμα.
Ψ Αυταρχισμό και αυθαιρεσία, εφόσον δεν λαμβάνεται καν υπόψη η γνώμη των εργαζομένων.

Καλούμε τη Διοίκηση να αναστείλει την εφαρμογή της εγκυκλίου 45258 για το «Νέο Κανονισμό Επαγγελματικών Μετακινήσεων».
Καλούμε τη Διοίκηση να μην προχωρήσει σε άλλες αυθαίρετες μετακινήσεις συναδέλφων.
Καλούμε τη Διοίκηση για μια ακόμη φορά να σέβεται και να εφαρμόζει το πνεύμα και το γράμμα του Οργανισμού Προσωπικού και της Εργατικής Νομοθεσίας.
Καλούμε τέλος τη Διοίκηση, εν όψει του γενικότερου καλόπιστου διαλόγου με το Σύλλογο, να μην προβαίνει σε τέτοιου είδους μονομερείς και βλαπτικές για τους εργαζόμενους ενέργειες.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

ΟΛΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ.
Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ, Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

Written by antiracistes

7 Αυγούστου, 2009 στις 11:26 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: