Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Δελτίο Τύπου ΟΤΟΕ για συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας

leave a comment »

Δελτίο Τύπου της ΟΤΟΕ .

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2009

Θετικό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση του Προεδρείου της ΟΤΟΕ με τον Υπουργό Εργασίας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, που έγινε σήμερα (μετά από αίτημα της ΟΤΟΕ) ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.
Η ΟΤΟΕ παρέδωσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις της για βασικά θέματα, που απασχολούν τους εργαζόμενους στις Τράπεζες και ζήτησε την αντιμετώπισή τους, μέσα από έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με την Κυβέρνηση και τις Τράπεζες.
Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα της ΟΤΟΕ, που αναλύθηκε διεξοδικά, επισημαίνονται τα εξής:
1. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ: Αποκατάσταση του διαλόγου και των Συλλογικών διαπραγματεύσεων με την ΟΤΟΕ και τη συλλογική εκπροσώπηση των Τραπεζών, που υπονομεύθηκε από τους Τραπεζίτες τα τρία τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του Συντάγματος και των Νόμων με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζόμενων στις τράπεζες (εργασιακές σχέσεις, απασχόληση, κλαδικές Σ.Σ.Ε. κ.α.) και την ουσιαστική συμβολή της ΟΤΟΕ με θέσεις και προτάσεις στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών, που επηρεάζονται από τη λειτουργία των Τραπεζών.
2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων 3371/05 και 3455/06, που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες και έναρξη ενός ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Κυβέρνηση – ΟΤΟΕ – Τράπεζες), που θα έχει ως αφετηρία το σημείο ΜΗΔΕΝ και θα οδηγεί σε λύσεις σεβασμού των θεσμών των Συλλογικών Συμβάσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
3. ΥΓΕΙΑ: Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου (Ν. 3655/08), που ενσωμάτωσε αναγκαστικά ανομοιογενείς κλάδους υγείας, πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης στο μόρφωμα του ΤΑΥΤΕΚΩ, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον κλάδο υγείας για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις τράπεζες, αφού ενέταξε σ’ αυτό αυθαίρετα και αναγκαστικά τα ταμεία Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων.
4. ΕΡΓΑΣΙΑ: Προστασία της Απασχόλησης των εργαζομένων στις Τράπεζες και των εργασιακών σχέσεων και αποτροπή των απολύσεων που γίνονται με διάφορους τρόπους από πολλές τράπεζες.
Υλοποίηση των υποχρεώσεων των τραπεζών, που απορρέουν από σχετική κλαδική Σ.Σ.Ε. και αφορούν στην απορρόφηση των εργαζομένων στην American Express, μετά την οριστική διακοπή των εργασιών της στην Ελλάδα. Ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) ώστε να μην παραβιάζονται οι όροι εργασίας, που προβλέπονται από τις Συμβάσεις και την Εργατική Νομοθεσία.
Η ΟΤΟΕ ζήτησε τον απεγκλωβισμό των παραπάνω ταμείων υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων από το ΤΑΥΤΕΚΩ και ενημέρωσε τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας για τη διαδικασία δημιουργίας ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΥΓΕΙΑΣ στις Τράπεζες (η μελέτη του οποίου βρίσκεται υπό διαμόρφωση) και ζήτησε τη συνδρομή της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή.
Μετά τα παραπάνω ο Υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος απάντησε, ότι οι θέσεις και οι προτάσεις της ΟΤΟΕ θα αντιμετωπιστούν στα πλαίσια ενός ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου με την Κυβέρνηση μέσα από μια ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και με ένα χρονοδιάγραμμα, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Τόνισε ιδιαίτερα, ότι η Κυβέρνηση «θα έχει ανοιχτές πόρτες», στις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, που υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζόμενων, γιατί η στάση αυτή υπαγορεύεται από την πολιτική της φιλοσοφία, που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών με ιδιαίτερη μέριμνα στις παραγωγικές δυνάμεις της εργασίας.
Στην κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση θα προσκαλέσει τους Κοινωνικούς Εταίρους σε διάλογο για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, στον οποίο κάλεσε να συμμετέχει και η ΟΤΟΕ και για τα θέματα που την αφορούν.

Το Προεδρείο της ΟΤΟΕ υπογράμμισε, ότι θα παραμείνει σταθερά στο δρόμο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και παρακολούθησης των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων της Κυβέρνησης, που αφορούν στους εργαζόμενους, με την ελπίδα ότι οι προθέσεις, οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν με αποτελέσματα και πράξεις.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΟΤΟΕ

Written by antiracistes

16 Οκτωβρίου, 2009 στις 6:24 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: