Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΔΡΩΝ

leave a comment »

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΔΡΩΝ

Το 29ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ, 20-21/11, γίνεται ενώ οι εργαζόμενοι στις τράπεζες βιώνουν ένταση της εκμετάλλευσης, διάσπαση των εργασιακών σχέσεων και αμφισβήτηση του δικαιώματος συλλογικών συμβάσεων σε ένα τοπίο συνολικής επίθεσης από το μπλοκ εξουσίας στους εργαζόμενους στο όνομα της διεξόδου από την κρίση. Ταυτόχρονα, η αντικαπιταλιστική αριστερά στο χώρο των τραπεζών δεν έχει κατορθώσει να έχει μια μόνιμη, ενιαία παρέμβαση τα τελευταία χρόνια, παρά την παρουσία και δράση της σε σχήματα των χώρων.
Οι δυνάμεις του ΝΑΡ στις τράπεζες κρίνουμε ότι η συνέχιση αυτής της κατάστασης, επιδρά καθοριστικά στην αδυναμία του εργατικού κινήματος στις τράπεζες να αποκρούσει την εργοδοτική-κυβερνητική επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ξεπεραστεί ο κατακερματισμός του παρελθόντος, η υποτίμηση της ανάγκης για δέσμευση πάνω σε προγράμματα και αρχές (άλλα να διακηρύσσουμε κεντρικά και αλλά στους επιμέρους χώρους όπου παρεμβαίνουμε), η υποβάθμιση του αναγκαίου περιεχομένου (χαρακτηρίζοντας υπερβατικά τα όσα είναι κοινό κεκτημένο των δυνάμεων του χώρου), οι επιλεκτικές συμμαχίες, η μη ανταπόκριση σε καλέσματα, οι αποκλεισμοί προσώπων, οι άνευ αρχών συνεργασίες με κριτήριο μόνο τη έδρα. Είναι επιτακτική ανάγκη η συγκέντρωση δυνάμεων προκειμένου να μην περάσει η αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που η συνδικαλιστική του πτέρυγα φροντίζει να πέσει στα μαλακά με κλίμα συναίνεσης. Να συμβάλλει να συναντηθούν τα αυθόρμητα ξεσπάσματα με την εργατική δυσαρέσκεια για τα αντιλαϊκά μέτρα και τη νεολαιίστική αγανάκτηση για την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία και να αποκτήσουν αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.
Οι δυνατότητες σήμερα για τη συνεύρεση αυτών των ταξικών-αντικαπιταλιστικών δυνάμεων και στις τράπεζες είναι καλύτερες. Είναι οι ίδιες δυνάμεις και πρόσωπα που ενώθηκαν στην κοινή διακήρυξη και ψηφοδέλτιο στις τελευταίες εκλογές του ΕΚΑ και δρουν μετωπικά σε διάφορους άλλους εργασιακούς χώρους (δημόσια παιδεία, υγεία, μισθωτούς μηχανικούς κτλ). Επίσης, το εγχείρημα του ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. εμπνέει και δεσμεύει τις δυνάμεις του για κοινή παρέμβαση και ενωτική δράση, δράση που και οι ανένταχτοι αγωνιστές των σχημάτων απαιτούν.
Με βάση αυτά κρίνουμε θετικά το ενωτικό κάλεσμα της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα για κοινή παρέμβαση στο συνέδριο της ΟΤΟΕ και μετά, προς όλα τα συνδικαλιστικά σχήματα των τραπεζοϋπάλληλων και κάθε εργαζόμενο που διαχωρίζονται από τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό, αλλά και τα μορφώματα της επίσημης αριστεράς στο χώρο. Η ανοικτή απεύθυνση του και προς συλλογικότητες ανεξάρτητα αν έχουν αντιπρόσωπο στο Συνέδριο της ΟΤΟΕ ( σχήμα Ιονικής) ή έχουν ενταχτεί στην ΟΤΟΕ (επενοικιαζόμενοι) και το περιεχόμενο που προτάθηκε μπορούν να αποτελέσουν βάση για ενωτική παρουσία και δράση των δυνάμεων της ταξικής-αντικαπιταλιστικής πτέρυγας.
Το ΝΑΡ στις Τράπεζες θα συμβάλλει από θέσεις αρχών στην προσπάθεια για κοινή εμφάνιση των δυνάμεων της ταξικής-ριζοσπαστικής πτέρυγας. Με κριτήριο το περιεχόμενο και τις θέσεις που υπερασπίζονται τα εργατικά δικαιώματα, χωρίς τη λογική του εφικτού και τα παζάρια του μικρότερου κακού. Αποκρούει την επίθεση ενάντια του με κατηγορίες περί «σεχταρισμού και διασπαστικών συγκεντρώσεων». Υπερασπίζεται την ενωτική του τακτική. Δεν μπορεί να δεχτεί λογικές που λένε «έχω την παράταξή μου», «έχουμε σοβαρές προγραμματικές διαφορές που δεν παραγράφουμε» που αναπαράγουν τον κατακερματισμό.. Δεν θα χρεωθεί τις επιλογές κανενός άλλου, πέραν των δικών του επιλογών και αυτές είναι: Ενότητα όλου του χώρου πάνω σε αρχές και περιεχόμενο. Όχι στους αποκλεισμούς προσώπων με οποιαδήποτε επίφαση, σε αντίθεση με το κεκτημένο της κοινής παρουσίας στο ΕΚΑ.
Ήρθε η ώρα η αντικαπιταλιστική αριστερά να κάνει το μεγάλο βήμα του ξεπεράσματος της κατακερματισμένης παρέμβασης και στις Τράπεζες. Μακριά από μικροπολιτικούς ηγεμονισμούς -που μόνο την απογοήτευση σπέρνουν και που άλλωστε δεν αρμόζουν σε αγωνιστές. Να μην είναι αναντίστοιχη με την ανάγκη απόκρουσης όσων δρομολογούν κυβέρνηση και τραπεζίτες (προσπάθεια κατάργησης συλλογικών συμβάσεων, καθιέρωση ατομικής διαπραγμάτευσης, ανατροπή του ωραρίου, κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, εξελίξεις στα ταμεία υγείας κτλ) και απαιτούν παρέμβαση για ξεδίπλωμα νικηφόρων αγώνων μαζί με το σύνολο των εργαζομένων.
Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Όλοι (οργανώσεις και πρόσωπα) κρινόμαστε για τις επιλογές μας και τη στάση μας στο ενωτικό εγχείρημα.
5/11/2009
Τμήμα Τραπεζών του ΝΑΡ

Written by antiracistes

10 Νοεμβρίου, 2009 στις 10:33 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Tagged with , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: