Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 6 του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα

leave a comment »

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 6

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Συνήλθε στις 3/06/10, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας με κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη, την πλήρη ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου με την επικεφαλής του Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, κα Νικολαΐδου.
Η ατζέντα της συνάντησης καθορίστηκε από την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις από τη Διοίκηση έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης χρονιζόντων και δίκαιων διεκδικήσεων του Συλλόγου μας, και από την απουσία έμπειρων συναδέλφων και αποτέλεσαν τους άξονες δράσης που τέθηκαν από το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου για τη διετία 2010-2011 (όπως διατυπώθηκαν στην ανακοίνωση Νο 1 – 30/04/10). Οι εξελίξεις όμως στην Ελληνική οικονομική και εργασιακή πραγματικότητα, διεύρυναν εκ των πραγμάτων την ατζέντα και με ζητήματα που προέκυψαν πρόσφατα και ανατρέπουν το τοπίο, τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο γενικότερο εργασιακό επίπεδο.

Ειδικότερα μας απασχόλησε η αποψίλωση της Τράπεζας από ενεργό Ανθρώπινο Δυναμικό, που με αφορμή την κατάθεση του νέου Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή αλλά και την έμμεση συμβολή ( αν όχι παρότρυνση ) της Διοίκησης στη μαζική αποχώρηση συναδέλφων με μια «εθελούσια έξοδο» εν κρυπτώ, χωρίς πρόγραμμα και λογική, αλλάζει την εικόνα της Τράπεζας, υποθηκεύει την προσπάθεια για ανάκαμψη και το ίδιο το μέλλον της, ενώ δημιουργεί νέα δεδομένα και για όσους παραμένουν.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Πέρα από την προφανή προσπάθεια της Τράπεζας να εκμεταλλευτεί την αγωνία και την αβεβαιότητα των συναδέλφων από τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό και να μειώσει το κόστος μισθοδοσίας αναίμακτα μετακυλίοντάς το στα Ασφαλιστικά Ταμεία, εμείς σαν υπεύθυνο Συνδικαλιστικό Όργανο πήραμε θέση έγκαιρα και υπεύθυνα, προειδοποιώντας τους αρμόδιους με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο για τις συνέπειες αυτής της «μεγάλης φυγής» :

1. Στο Δίκτυο των καταστημάτων, που ήδη στενάζει από την έλλειψη προσωπικού.
2. Στην ανάδειξη Στελεχών, αφού οι πιο παραγωγικές και εργασιακά ώριμες ηλικίες οδηγήθηκαν στην έξοδο.
3. Στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία (ΕΤΑΤ, Πρόνοια), που οδηγούνται μια ώρα νωρίτερα σε αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες για τους Ασφαλισμένους (εν ενεργεία και συνταξιούχους).
4. Στην ίδια τη λειτουργία της Τράπεζας, αφού όλες της οι Υπηρεσίες υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω των αποχωρήσεων αλλά και λόγω της συνεχούς και ατέρμονης κουβέντας αν συμφέρει «να φύγει κανείς ή να μη φύγει».
5. Στην εκ των πραγμάτων αναθεώρηση σχεδίων ανάκαμψης, στρατηγικών πλάνων και των λοιπών αισιόδοξων σεναρίων εξόδου από την κρίση, πράγμα που σημαίνει και νέες καθυστερήσεις.
6. Στο ηθικό και τη διάθεση για προσφορά όσων μένουν, όταν όλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζονται σαν «μισθολογικά βαρίδια» και η Τράπεζα με την πρώτη ευκαιρία φροντίζει να τα πετάξει αδίστακτα στη θάλασσα.

Εμείς απλά κάναμε γνωστό στη Διοίκηση ότι δεν θα ανεχθούμε τη λογική της παραπάνω πίεσης για μεγέθη και παραγωγικότητα με το μισό προσωπικό.

Οι συνάδελφοι είναι ήδη στα όρια τους. Και επειδή έχουμε γίνει αποδέκτες δεκάδων καταγγελιών, από εδώ και στο εξής δεν θα διστάσουμε να καταγγείλουμε ονομαστικά όσους περιφερειακούς, μικρούς και μεγάλους, ασκούν προσωπικές πιέσεις και απειλούν με μετακινήσεις («τώρα που άδειασαν θέσεις») όσους δεν προσαρμόζονται στις «νέες απαιτήσεις».
Οι παραβιάσεις του ωραρίου θα τίθενται υπόψη των Επιθεωρήσεων Εργασίας όπως και οι περιπτώσεις των επαναλαμβανόμενων αναπληρώσεων 29 ημερών. Τέλος στα παιχνίδια με την καταπάτηση Νόμων και Συμβάσεων.
Ο Σύλλογος θα επιβάλλει το σεβασμό στα Εργασιακά μας Δικαιώματα με κάθε μέσο. Στη λογική αυτής της αντίδρασης του Συλλόγου, σας ενημερώνουμε ότι είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας προσφυγή κατά της Τράπεζας για το ζήτημα της επιβολής Ατομικών Στόχων (το πλήρες κείμενο της προσφυγής θα σας γνωστοποιηθεί σε ειδική ανακοίνωση).

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η ατζέντα της συνάντησης με τη Διοίκηση αφορούσε και άλλα κορυφαία ζητήματα που ούτως ή άλλως αποτελούν μόνιμη προτεραιότητα στη δράση του Συλλόγου μας. Οι απαντήσεις και οι θέσεις της Διοίκησης, παρόλο που δεν μας καλύπτουν, παρατίθενται ακριβώς όπως δόθηκαν για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τον καθέναν :

1. Ένταξη νέων συναδέλφων στον Οργανισμό
– Ο κ. Strub δεσμεύεται να απαντήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου πότε θα πραγματοποιηθεί.
2. Ατομικές Συμβάσεις Εργασίας
– Η μετατροπή όσων ενδιαφέρονται να περάσουν στις Συλλογικές θα εξετάζονται ατομικά.
3. Πειθαρχικός έλεγχος – απολύσεις
– Οι περιπτώσεις απάτης (!!!) θα διώκονται χωρίς τήρηση των διαδικασιών πειθαρχικού ελέγχου.
4. Συμβούλια Παραπόνων – Προαγωγών
– Θα ενεργοποιηθούν όταν η Τράπεζα έχει τη λειτουργική δυνατότητα να ανταποκριθεί, λόγω του φόρτου που έχει προκύψει από τις αποχωρήσεις. Για τους μεγαλόβαθμους η Διοίκηση δεν έχει πάρει καμία απόφαση.
5. Ατομικοί Στόχοι
– Η Τράπεζα έχει σαν μοναδικό της στόχο την ανάκαμψη. Δεν υπάρχει επίσημη θέση.
6. Λειτουργία ΤΑΥΤΕΚΩ
– Δεσμεύεται για ενίσχυση του Προσωπικού του Ταμείου και για κάθε δυνατή βοήθεια με σκοπό την ταχύτερη επίλυση των εκκρεμοτήτων που ταλαιπωρούν όλους τους Ασφαλισμένους.
7. Τήρηση συστήματος μετακινήσεων /τοποθετήσεων
– Θα δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα των επαναλαμβανόμενων προσωρινών καλύψεων. Θα εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα από το σύστημα για τις μετακινήσεις, τις τοποθετήσεις και την καταβολή οδοιπορικών – θα εξετασθεί η αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής αποζημίωσης.
8. Πλήρωση κενών θέσεων δικτύου
– Θα γίνει αναπροσαρμογή και αναδιανομή του προσωπικού. Θα υπάρχουν προσωρινές καλύψεις. Δεν θα κλείσουν άλλα καταστήματα. Θα γίνουν λίγες (απαραίτητες) προσλήψεις !!!
9. Πρόσληψη στελεχών / διευθυντών από την αγορά
– Υπάρχει πιθανότητα τέτοιων προσλήψεων αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες εσωτερικά.
10. Συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης και ασφάλειας στο Κεντρικό
– Λειτουργεί ικανοποιητικά και σε άσκηση / δοκιμή άμεσης εκκένωσης όλα λειτούργησαν καλώς.
11. Νέο Ασφαλιστήριο πρόσθετης εξωνοσοκομειακής περίθαλψης
– Έχει δοθεί ο πλήρης φάκελος στον επίσημο Broker της CREDIT AGRICOLE στη Γαλλία. Θα δοθεί οριστική πρόταση για επιλογή εταιρείας πιθανόν μέσα στον Ιούνιο.
12. Οργανόγραμμα
– Θα είναι έτοιμο μέσα στον Ιούνιο, θα είναι πλήρες και θα αφορά
όλη την Τράπεζα.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ομόφωνα το Δ.Σ. του Συλλόγου συμφώνησε ότι οι απαντήσεις της Διοίκησης είναι από αόριστες έως αρνητικές και ως εκ τούτου δεν μας καλύπτουν. Είναι πλέον σαφές ότι η Διοίκηση της Εμπορικής περιμένει να κατακαθίσει η σκόνη της αναστάτωσης, που και η ίδια σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε, με την αποχώρηση εκατοντάδων συναδέλφων και μετά θα εκτιμήσει τις νέες κινήσεις της. Το ίδιο ισχύει και για τα εργασιακά μας, εφ’όσον πέραν των προφανών δεσμεύσεων τους, θα περιμένει τα «μνημόνια» και τις «οδηγίες» της Τρόικας μήπως από κάπου ευνοηθεί έναντι των εργαζομένων. Αυτή η λογική του «βλέποντας και κάνοντας» δεν χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο και ικανό management. Τα δεδομένα αλλάζουν, οι συνθήκες αλλάζουν, το ικανό όμως management οφείλει να προβλέπει, να αναλύει και να αντιδρά έγκαιρα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στις κρίσεις αναδεικνύονται οι ηγέτες.
Εμείς, σαν Σύλλογος Εργαζομένων, προειδοποιούμε ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας, εργασιακά και ασφαλιστικά, που απορρέουν από νόμους, Συλλογικές Συμβάσεις και Συμφωνίες. Από Δικαιώματα που απορρέουν από τον Οργανισμό Προσωπικού και τα συστήματα και τις Συμφωνίες που έχουμε υπογράψει από κοινού με την Τράπεζα.
Οι θέσεις μας είναι πάγιες, σταθερές και αδιαπραγμάτευτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ :
• Προσλήψεις που θα ενισχύσουν το Δίκτυο
• Κατάργηση των Ατομικών Στόχων
• Τέρμα στις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές από τους Περιφερειακούς και τα στελέχη της Διοίκησης
• Ένταξη όλων των νέων στον Οργανισμό Προσωπικού
• Ενιαίος τύπος Σύμβασης για όλους τους συναδέλφους
• Καμία απόλυση χωρίς τήρηση των πειθαρχικών διαδικασιών
• Πιστή εφαρμογή του συστήματος μετακινήσεων/ τοποθετήσεων χωρις εξαιρέσεις και τεχνάσματα
• Καθολική καταβολή των οδοιπορικών σε όσους τα δικαιούνται
• Πλήρες και ενιαίο Οργανόγραμμα με πλήρη ανάπτυξη για όλη την Τράπεζα και έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή Οργανογράμματος
• Σύγκληση των Συμβουλίων Παραπόνων και Προαγωγών
• Ενίσχυση του Προσωπικού του ΤΑΥΤΕΚΩ, τέρμα στην ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις

Ο Σύλλογος είναι πάντα εδώ να εγγυηθεί και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

Written by antiracistes

8 Ιουνίου, 2010 στις 5:21 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: