Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΚΛΑΔΙΚΗ Σ.Σ.Ε. ΟΤΟΕ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΤΟΕ

with one comment

Αθήνα 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΛΑΔΙΚΗ Σ.Σ.Ε. ΟΤΟΕ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Στην τρίτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των Τραπεζών για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, οι Τραπεζίτες αποκάλυψαν τις προθέσεις τους.
Στην συνάντηση αυτή η ΟΤΟΕ ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους των τραπεζών, ότι η προστασία των θέσεων εργασίας αποτελεί κεντρικό θέμα διεκδίκησης της φετινής Κλαδικής Σύμβασης.
Στα πλαίσια αυτά, ζητήσαμε από τις Τράπεζες να δεσμευτούν, ότι στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων – συγχωνεύσεων και εξαγορών θα εκπονείται με δική τους υποχρέωση ένα κοινωνικό σχέδιο, που θα συνδέεται με το επιχειρησιακό τους πλάνο και θα προβλέπει:
 Την προστασία των θέσεων εργασίας
 Τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η απάντηση τους περιορίστηκε σε ευχολόγια και καλές προθέσεις, δηλώνοντας ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς τους οι απολύσεις εργαζομένων, απέφυγαν όμως, να δεσμευτούν.
Όμως η απάντησή τους στην υπεύθυνη θέση της ΟΤΟΕ, που δήλωσε ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες διεκδικεί το αυτονόητο – δηλαδή μόνο την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της δημοσιοοικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης – ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, γιατί απάντησαν ζητώντας μειώσεις των ήδη μειωμένων αποδοχών μας.
Οι εκπρόσωποι των Τραπεζών με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την πίεση που δέχονται από την Κεντρική Τράπεζα και την Τρόικα, για την ανάγκη περιστολής του λειτουργικού κόστους των Τραπεζών, μας πρότειναν να αποδεχθούμε περικοπές στις αποδοχές των τραπεζοϋπαλλήλων.
Η συμπεριφορά αυτή των τραπεζών είναι μια πρωτοφανής επίδειξη εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ενώ το κόστος μισθοδοσίας στον κλάδο, σε σχέση με τις αυξήσεις των Κλαδικών Συμβάσεων, έχει μειωθεί κατά 9,5% (Μ.Ο.) την τελευταία τριετία, ενώ οι Τράπεζες έχουν δεχθεί από το κράτος απλόχερα πακέτα στήριξης δεκάδων δις ευρώ, τώρα ζητούν από τους τραπεζοϋπάλληλους να συμβάλλουν με μείωση των αποδοχών τους στη μείωση των λειτουργικών δαπανών των Τραπεζών, λόγω της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε.

Οι τραπεζίτες επιδιώκουν έτσι, να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων, ενώ αρνούνται να αναγνωρίσουν τις δικές τους ευθύνες και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν την κρίση σαν χρυσή ευκαιρία, προκειμένου:
 Να περικόψουν τις αποδοχές μας και μάλιστα αυτές που έχουν συμφωνηθεί με Συλλογικές Συμβάσεις.
 Να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό μας επίπεδο, που πλήττεται ήδη από την αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού.
 Να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις, με απώτερο στόχο την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.
Αν υπάρχει ανάγκη πραγματικής μείωσης του λειτουργικού κόστους, αυτή μπορεί να προέλθει, όχι από την περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά από την επαναφορά του συστήματος αμοιβών σε περιβάλλον ρύθμισης, με:
 Πλήρη εφαρμογή των Σ.Σ.Ε.
 Δραστική μείωση των ειδικών αμοιβών – πακέτων των Διοικητικών ομάδων και των προκλητικά υπεράριθμων συμβούλων.
 Διαφάνεια στις αμοιβές και στο συνολικό λειτουργικό κόστος.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η ΟΤΟΕ ζητά από τους τραπεζίτες να προσέλθουν στην επόμενη συνάντηση με σοβαρές – υπεύθυνες προτάσεις, στη κατεύθυνση εξεύρεσης μιας σοβαρής και υπεύθυνης λύσης, που θα οδηγεί σε συμφωνία για την Κλαδική Σ.Σ.Ε. των Τραπεζοϋπαλλήλων.
Αν επιμείνουν σε ανεδαφικές και υπερφίαλες επιδιώξεις, αυτές θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον έντασης και αντιπαράθεσης, που σ’ αυτές τις συνθήκες δεν εξυπηρετεί πρώτα τις ίδιες.
Από την Κυβέρνηση, ζητάμε να βάλει οριστικό τέλος στα σχέδια των εργοδοτών, που επιδιώκουν να επιβάλουν παντού εργασιακό μεσαίωνα, με εργαζόμενους απεριορίστων υποχρεώσεων και μηδενικών δικαιωμάτων, ώστε να συνεχίσουν ανενόχλητοι την ίδια πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση, η ΟΤΟΕ είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με όλες της τις δυνάμεις τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες, να αγωνιστεί για την προστασία της εργασίας στον κλάδο και την υπογραφή μιας αξιοπρεπούς Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο διασφάλισης της προστασίας του εισοδήματος των εργαζόμενων, αλλά και της ύπαρξης του συνδικαλιστικού κινήματος.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Σ.Σ.Ε.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

. Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟ

Written by antiracistes

22 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 11:55 πμ

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Posted Σεπτεμβρίου 22, 2010 by easpemporiki in Ανακοινώσεις. Γράψτε ένα σχόλιο Σε κάθε περίπτωση, η ΟΤΟΕ είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με όλες της τις δυνάμεις τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες, να αγωνιστεί για την προστασία της εργασίας στον κλάδο και την υπογραφή μιας αξιοπρεπούς Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο διασφάλισης της προστασίας του εισοδήματος των εργαζόμενων, αλλά και της ύπαρξης του συνδικαλιστικού κινήματος. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: