Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ (του Θανάση Τσακίρη)

with one comment

 
Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Ο Γ.Α.Π. και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους έδωσαν τα φώτα τους στην βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων, των Ντέιβιντ Κάμερον και Νικ Κλεγκ αντίστοιχα. 490.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν τα επόμενα τρία χρόνια με όλες τις συνέπειες που θα προκύψουν στην οικονομία: ανεργία, υποαπασχόληση, άνοδος εγκληματικότητας κ.ο.κ. Τα ζούμε εξάλλου κι εδώ στην Ελλάδα του Μνημονίου.
ΚΙ ΕΣΥ ΕΔΩ;
Οι περικοπές των δαπανών του δημόσιου τομέα έχουν βαριές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων (ατομικά και συλλογικά). Το βρετανικό ΕΣΥ θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα, αυτό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας στα νοσοκομεία του των ηλικιωμένων και των ασθενών με ειδικά νοσήματα και ανάγκες που θα καταφεύγουν σε αυτά επειδή οι υπηρεσίες των δήμων και κοινοτήτων δεν θα παρέχονται πλέον λόγω των περικοπών. Εξάλλου οι υπηρεσίες αυτές δεν ήταν καθιερωμένες με νόμο του κεντρικού κράτους. Οι δήμοι κι οι κοινότητες θα υποστούν κατά 27% μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων τους και το μόνο που τους μένει είναι η κατάργηση παρεχομένων υπηρεσιών.  Δεν είναι μόνο οι παράγοντες του ΕΣΥ που και οι πρόεδροι των νοσοκομείων και των κληροδοτημάτων που στηρίζουν το ΕΣΥ. Ακόμη και ο υπέρμαχος της κυβερνητικής πολιτικής  γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χάρι Αλεξάντερ παραδέχτηκε στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Telegraph (23/10) ότι οι άνθρωποι θα υποστούν οδυνηρές συνέπειες. Παρ’ ότι η κυβέρνηση δίνει 2 δισεκ. λίρες για τα επόμενα 4 χρόνια στους δήμους και τις κοινότητες για περίθαλψη ενηλίκων αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τα 6 δισεκ. που είχαν προϋπολογίσει . Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είχε προβλέψει τις πιέσεις που θα ασκηθούν στο ΕΣΥ κι ότι είχε εντάξει κονδύλια στον προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό. Η Κιέραν Μάλλαν, στέλεχος της Ένωσης Ασθενών τόνισε ότι «η κοινωνική φροντίδα και το ΕΣΥ δεν λειτουργούν σαν να είναι αποθήκες προϊόντων . Οι φτωχές υπηρεσίες προς την κοινότητα οδηγούν σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και η έλλειψη υπηρεσιών αποτρέπουν το εξιτήριο όταν αυτό θα ήταν καλύτερο για τον ασθενή.»
ΟΙ ΚΟΜΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Ποιοι δεν θα θιχτούν από τις περικοπές αλλά θα αυγατίσουν την περιουσία τους; Το μεγάλο κεφάλαιο σίγουρα.  Και, βεβαίως-βεβαίως η βασιλική οικογένεια. Για τη συντήρησή της και την καλοπέραση των μελών και των αυλικών της χρειάζονται 38,2 εκατ. λίρες ετησίως! Η βασιλική οικογένεια θα κερδίσει από την εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας και των κτημάτων της  επιπλέον 200 εκατ. λίρες καθώς η κυβέρνηση επενδύει σε δικά της εδάφη . Τα εδάφη αυτά φιλοξενούν εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας και τα λιμάνια που τις εξυπηρετούν. Εύκολοι καιροί για πρίγκιπες και πριγκιπέσσες. Για τους συνταξιούχους, όμως, δύσκολες. Η Πατρίσια Ράιτ (ετών 61) είπε στο δημοσιογράφο της εφημερίδας The Independent (25/10): Τον περασμένο χειμώνα είχε πέσει πολύ κρύο αλλά δεν είχα λεφτά για θέρμανση του σπιτιού. Δεν θέλω να επιστρέψω στην εποχή που κουλουριαζόμουν με την κουβέρτα στον καναπέ αλλά φέτος το χειμώνα δεν νομίζω πως θα τολμήσω να ανοίξω τη θέρμανση. Πολύ φοβάμαι πως δε θα είμαι σε θέση να πληρώσω το λογαριασμό». Η εν λόγω συνταξιούχος νοικιάζει ένα τεσσάρι σπίτι από τα παλιά κοινοτικά ομοιόμορφα δίπατα, τα εργατικά, από ιδιώτη σπιτονοικοκύρη για 105 λίρες την εβδομάδα (σχετικά φτηνά).  Παίρνει επίδομα στέγασης 70 λίρες εβδομαδιαίως κι αγωνίζεται να βρει τις υπόλοιπες από όσα μείνουν από τη σύνταξή της, που είναι 130 λίρες εβδομαδιαίως, αν αφαιρέσει φαγητό, φάρμακα, φροντίδα.  Μα κι αυτή η αθεόφοβη, όλα δικά της τα θέλει!!!
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ
Οι περικοπές είναι, πράγματι, σφαγιαστικού χαρακτήρα για τα κοινωνικά δικαιώματα ις λαϊκές μάζες. Αυτό δε σημαίνει ότι ο κόσμος δεν αντιδρά. Χιλιάδες εργαζόμενοι/ες και συνταξιούχοι κατέβηκαν στους δρόμους το περασμένο Σάββατοκύριακο στο Λονδίνο, στο Μπέλφαστ, στο Μάντσεστερ και άλλες πόλεις ανταποκρινόμενοι/ες στο κάλεσμα της βρετανικής ΓΣΕΕ (TUC).  Οι συνθήκες στους χώρους εργασίας δεν ευνοούν τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις ούτε καν για τους εκλεγμένους συνδικαλιστές κατά τις εργάσιμες ώρες. Πολλοί εργοδότες αλλά και ο φιλικός προς τους εργοδότες οικονομικός τύπος έχουν αρχίσει εκστρατεία απαξίωσης των συνδικαλιστών και περιορισμού τους σε πολύ λίγα καθήκοντα που θέλουν να τα ορίζουν μόνον αυτοί. Οι συνδικαλιστές/τριες που έχουν εκλεγεί σε συνδικαλιστικά πόστα έχουν δικαίωμα 25 ημερών συνδικαλιστικής άδειας. Υποτίθεται, σύμφωνα με τους εργοδότες, ότι πρέπει να ασχολούνται μόνο με διαπραγματεύσεις, εκπροσώπηση των μελών τους στα συμβούλια και τις επιτροπές και με σεμινάρια. Αντίθετα, τα συνδικάτα, τα ατίθασα, οργανώνουν εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας και οι συνδικαλιστές/τριες είναι υποχρεωμένοι/ες να συμμετέχουν σε αυτές σε εργάσιμες ώρες και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των υπόλοιπων μελών τους σε αυτές με την κήρυξη στάσεων εργασίας και συγκεντρώσεις. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη όταν έχουν μεσολαβήσει δεκαετίες ήττας, συναινετικών διαδικασιών διαλόγου με τους εργοδότες που συνεχώς απαιτούν ολοένα και περισσότερες παραχωρήσεις (concession bargaining). Όμως, ποτέ δεν είναι αργά.
 
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://easpemporiki.wordpress.com
http://tsakthan.blogspot.com

Written by antiracistes

27 Οκτωβρίου, 2010 στις 9:27 πμ

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ Ο Γ.Α.Π. και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους έδωσαν τα φώτα τους στην βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων, των Ντέιβιντ Κάμερον και Νικ Κλεγκ αντίστοιχα. 490.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν τα επόμενα τρία χρόνια με όλες τις συνέπειες που θα προκύψουν στην οικονομία: ανεργία, υποαπασχόληση, άνοδος εγκληματικότητας κ.ο.κ. Τα ζούμε εξάλλου κι εδώ στην Ελλάδα του Μνημονίου. ΚΙ ΕΣΥ ΕΔΩ; Οι περικοπές των δαπανών του δημόσιου τομέα έχουν βαριές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων (ατομικά και συλλογικά). Το βρετανικό ΕΣΥ θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα, αυτό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας στα νοσοκομεία του των ηλικιωμένων και των ασθενών με ειδικά νοσήματα και ανάγκες που θα καταφεύγουν σε αυτά επειδή οι υπηρεσίες των δήμων και κοινοτήτων δεν θα παρέχονται πλέον λόγω των περικοπών. Εξάλλου οι υπηρεσίες αυτές δεν ήταν καθιερωμένες με νόμο του κεντρικού κράτους. Οι δήμοι κι οι κοινότητες θα υποστούν κατά 27% μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων τους και το μόνο που τους μένει είναι η κατάργηση παρεχομένων υπηρεσιών. Δεν είναι μόνο οι παράγοντες του ΕΣΥ που και οι πρόεδροι των νοσοκομείων και των κληροδοτημάτων που στηρίζουν το ΕΣΥ. Ακόμη και ο υπέρμαχος της κυβερνητικής πολιτικής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χάρι Αλεξάντερ παραδέχτηκε στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Telegraph (23/10) ότι οι άνθρωποι θα υποστούν οδυνηρές συνέπειες. Παρ’ ότι η κυβέρνηση δίνει 2 δισεκ. λίρες για τα επόμενα 4 χρόνια στους δήμους και τις κοινότητες για περίθαλψη ενηλίκων αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τα 6 δισεκ. που είχαν προϋπολογίσει . Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είχε προβλέψει τις πιέσεις που θα ασκηθούν στο ΕΣΥ κι ότι είχε εντάξει κονδύλια στον προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό. Η Κιέραν Μάλλαν, στέλεχος της Ένωσης Ασθενών τόνισε ότι «η κοινωνική φροντίδα και το ΕΣΥ δεν λειτουργούν σαν να είναι αποθήκες προϊόντων . Οι φτωχές υπηρεσίες προς την κοινότητα οδηγούν σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και η έλλειψη υπηρεσιών αποτρέπουν το εξιτήριο όταν αυτό θα ήταν καλύτερο για τον ασθενή.» Διαβάστε τη συνέχεια στο ιστολόγιοhttps://greekunions.wordpress.com/2010/10/27/%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1-… […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: