Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

«ΟΔΟΣ ΕΥΠΟΛΙΔΟΣ»: Θέλουν γενιά νέων και παλαιών Τραπεζοϋπαλλήλων των 700 €;

leave a comment »

ΟΔΟΣ ΕΥΠΟΛΙΔΟΣ
στην υπηρεσία των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα

Τηλ επικ: Μαυρίδης Γιώργος 6977919463 Πουλής Δημήτρης 6972287446 Πολύζος Γιάννης 6977341313
e-mail :odοseypolidos@gmail.gr
Νοέμβριος 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέλουν γενιά νέων και παλαιών Τραπεζοϋπαλλήλων των 700 €;

Συναδέλφισσες ,οι

«Ας μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», λένε μονότονα τα κυβερνητικά στελέχη από τη στιγμή που η χώρα άρχισε να εφαρμόζει την «πικρή» συνταγή του Μνημονίου. Οι Έλληνες Τραπεζίτες είναι ίσως ο εργοδοτικός κλάδος με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία και τους Τραπεζοϋπαλλήλους που πληρωνόμαστε με Σ.Σ.Ε. , στον εργασιακό μεσαίωνα των Επιχειρησιακών και Ατομικών Συμβάσεων των 700 €.

Οι Τραπεζίτες περιμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης , που άρχισε με την Τρόικα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί ένα μεγάλο «αγκάθι στα πλευρά» του Τραπεζοϋπαλληλικού Κλάδου, οι Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, τις οποίες τα τελευταία χρόνια οι Τραπεζίτες επιχειρούν με κάθε τρόπο να «ξηλώσουν», για να εισέλθει ο κλάδος στον… παράδεισο της διαπραγμάτευσης χωριστών συμβάσεων σε κάθε Τράπεζα.

Η προσπάθεια αυτή έγινε κυρίως με «τορπιλισμό», με διάφορα προσχήματα, των διαπραγματεύσεων με την ΟΤΟΕ. Το 2009, η ΟΤΟΕ απέσπασε, μετά την άρνηση της Ένωσης Τραπεζών και του ΣΕΒ να διαπραγματευθούν, μια απόφαση διαιτησίας του καθηγητή Γ. Κατρούγκαλου, που ήταν ίσως η τελευταία Συνδικαλιστική Νίκη των Τραπεζοϋπαλλήλων, πριν μπουν, όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, στον ατέλειωτο εργασιακό μεσαίωνα του Μνημονίου.
Με εκείνη την απόφαση, οι Τραπεζίτες υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν αυξήσεις 3% και 2,5% σε δύο δόσεις μέσα στο 2009.

Αυτή η διαιτητική απόφαση σύντομα θα περάσει στην ιστορία, ως η τελευταία κατάκτηση των εργαζομένων στις Τράπεζες, αν το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν αλλάξει ρότα , αφήνοντας τους κοινωνικούς διαλόγους και τα κουβεντολόγια με αυτούς που θέλουν να μας αφανίσουν , σαν Τραπεζοϋπαλλήλους , να προασπίσουμε αυτά που μας έχουν απομείνει μέσα από αγώνες , γιατί με αγώνες τα είχαμε κερδίσει και όχι με κοινωνικούς διαλόγους .
> Όπως είναι γνωστό, με τη μετατροπή του Μνημονίου σε εσωτερικό δίκαιο η
Κυβέρνηση δέχθηκε ότι στο εξής οι Επιχειρησιακές Συμβάσεις θα υπερτερούν έναντι των Κλαδικών, αλλά και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε επιχείρηση θα έχει την ελευθερία να συμφωνεί αμοιβές χαμηλότερες από το ελάχιστο όριο των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και της Εθνικής Σύμβασης.
> Η Κυβέρνηση έχει επεξεργασθεί ένα σχέδιο για να «νερώσει» αυτή την πρόβλεψη του Μνημονίου Το οποίο σε αδρές γραμμές προβλέπει ότι οι Επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερτερούν μόνο αν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Η ηγεσία τις ΓΣΕΕ στηρίζοντας την Κυβέρνηση με ανακοίνωση της, στις 22/11/2010 αναφέρει : «η Τρόικα παρά τις έντονες διαφωνίες εργαζομένων και εργοδοτικών οργανώσεων πλην του ΣΕΒ, επαναφέρει επικίνδυνα και απαράδεκτα μέτρα καταργώντας τις κλαδικές συμβάσεις, τορπιλίζοντας ουσιαστικά το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. H επιμονή της έρχεται σε συνέχεια εφαρμογής αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων με στόχο την πλήρη ισοπέδωση των ελάχιστων εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» δεν αναφέρει πουθενά την λέξη Κυβέρνηση στην ανακοίνωση της , τελικά ποιος μας κυβερνά η Τρόικα;

> Όμως, οι εκπρόσωποι της Τρόικα εμφανίστηκαν στις συζητήσεις με την Κυβέρνηση αποφασισμένοι να επιβάλλουν σεβασμό στις αρχικές προβλέψεις του Μνημονίου, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές.

Η Τρόικα εκτιμά, ότι η εσωτερική υποτίμηση που πρέπει να επιβληθεί στην Ελληνική οικονομία περνά κατ’ ανάγκη μέσα από την κατάλυση ρυθμίσεων που παρεμποδίζουν τη συμπίεση των αμοιβών των εργαζομένων.
Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις με το νέο εργασιακό νόμο, που κατατίθεται μέσα στον Νοέμβριο, τότε ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου στον Τραπεζικό κλάδο, ώστε να διευκολυνθεί η κατάργηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τότε εκτιμούμε , σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για Κλαδική Σύμβαση, που ούτως ή άλλως διεξάγονταν με μεγάλες δυσκολίες, θα εγκαταλειφθούν οριστικά από τους Τραπεζίτες και θα αρχίσουν σε κάθε Τράπεζα διαπραγματεύσεις με τα επιχειρησιακά σωματεία, για συμβάσεις που θα συμπιέζουν τις αμοιβές.
«Τα προγράμματα απομάκρυνσης προσωπικού είναι ακριβά, αλλά ο ίδιος στόχος συμπίεσης του λειτουργικού κόστους μπορεί να επιτευχθεί από τους Τραπεζίτες και με άλλο τρόπο, είτε με προγράμματα ευέλικτων μορφών εργασίας όπως θέλει να εφαρμόσει η Τράπεζα Πειραιώς ( δηλ. προτείνει στο προσωπικό της σε εθελοντική βάση να βγει σε προσωρινή αργία για 2 η 3 χρόνια και να εισπράττει για το διάστημα αυτό το 40% και 50% του μικτού μισθού του αντίστοιχα ) είτε μέσα από τη διαπραγμάτευση Επιχειρησιακών Συμβάσεων που θα συμπιέζουν τις αμοιβές».

Η επιχειρούμενη σήμερα κατάργηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων, «απαλλάσσει τους εργοδότες ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεώσεις τους, διαμορφώνει περιβάλλον “ζούγκλας” και οδηγεί σε γενικευμένες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού χωρίς όρια και αρχές στα εργασιακά θέματα».Να αναφέρουμε για παράδειγμα εδώ τον Εργασιακό μεσαίωνα που εφαρμόζουν στο Νέο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Πειραιά , οι Κινέζοι της COSCO.Οι συνθήκες εργασίας που προβλέπονται στις συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν οι λιμενεργάτες της COSCO δεν διέπονται ούτε από την Ελληνική, αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.Οι επαχθείς όροι που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις απατώνται μόνο στο Κινέζικο μοντέλο Εργασίας. Αλήθεια η ΓΣΕΕ τι κάνει γι΄αυτό; Με τι ασχολείται αυτό το καιρό; Πού βρίσκεται; Σε ποία γραφεία αναπαύεται; Μήπως είναι όλα καλά και εμείς είμαστε κακεντρεχείς και άδικοι;

Μη υπάρχοντος ενός ελάχιστου κλαδικού «πατώματος» δικαιωμάτων και εγγυήσεων, «ο οξυμένος ανταγωνισμός μεταξύ των Τραπεζών θα εκτονωθεί και επίσημα στη συμπίεση του εργασιακού κόστους και των αντίστοιχων δικαιωμάτων των εργαζομένων, δηλαδή σε αθέμιτες κοινωνικές πρακτικές. Δηλαδή σε πριμοδότηση του πλέον κακόπιστου και αυθαιρετούντος εργοδότη».

Ανοίγει , λοιπόν, η Κυβέρνηση με κάλυψη το Μνημόνιο το πεδίο ανταγωνισμού των Τραπεζιτών ποιος θα εφαρμόσει πρώτος το νέο τερατούργημα : και δυστυχώς αυτή την φορά, «νικητές» θα είναι ο Τραπεζίτες που θα συμπιέσουν στα 700 ευρώ (ή και χαμηλότερα…) το βασικό μισθό των Τραπεζοϋπαλλήλων !

Η αντεργατική καταιγίδα δεν έχει τελειωμό!

Η ανατροπή του Μνημονίου, μονόδρομος για το λαό και τους εργαζόμενους.

Κατακτήσεις ενός αιώνα γκρεμίζονται

Οι ταξικές συγκρούσεις θα κρίνουν το αποτέλεσμα!

Written by antiracistes

24 Νοεμβρίου, 2010 στις 6:39 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: