Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΑΚ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

leave a comment »

Συνάδελφοι,
Από το 2006, όταν η Εμπορική πέρασε στον πλήρη έλεγχο της πολυεθνικής C.A. η γαλλική εργοδοσία στην πρώτη συνάντηση με τον Σύλλογο ζήτησε τον «εκσυγχρονισμό» του Οργανισμού. Το πρόβλημά της δεν ήταν η …καθαρεύουσα που τάχα, δεν μπορούσε να κατανοήσει… Από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι ξέρει τι ακριβώς ζητούσε! Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι. Η εργοδοσία άλλοτε με την ανοχή άλλοτε με τη «βροντερή κι ανυποχώρητη» απραξία της πλειοψηφίας του Συλλόγου εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματά μας: Ωράριο – υπερωρίες, μισθοί – bonus – παραγωγικότητα, πίεση – πειθαρχικά – απολύσεις, επιδόματα – μετακινήσεις – μείωση προσωπικού.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ παρα-βιάστηκε ουκ ολίγες φορές. Οι ηγεσίες των παρατάξεων που έχουν την πλειοψηφία στο Σύλλογο (ΔΗΣΥΕ- ΔΑΚΕ1/ΔΑΚΕ2) εξαπέλυαν ανέξοδους «δεκάρικους» και έγραφαν «πύρινες» ανακοινώσεις. Στην ουσία όμως άφηναν ανενόχλητη την εργοδοσία να «κάνει παιχνίδι». Έτσι, έφτασε το «πλήρωμα του χρόνου» που η γαλλική εργοδοσία ζητάει και τυπικά την αλλαγή του πολλάκις παρα-βιασμένου Οργανισμού.
Και μάλιστα θέλει οι αλλαγές να γίνουν όσο πιο σύντομα γίνεται, ακόμα και μέσα στο 2010. Οι ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ 1/ΔΑΚΕ 2, συναισθανόμενες το άγχος και την αγωνία των Γάλλων εργοδοτών μας, έσπευσαν να ικανοποιήσουν και τη χρονική προθεσμία, ορίζοντας έκτακτη Γενική Συνέλευση στις αρχές Δεκεμβρίου. Αλήθεια συνάδελφοι γιατί η «ανανεωμένη και επικαιροποιημένη συμφωνία για τον Οργανισμό» θα γίνει σεβαστή από την εργοδοσία;

Ας δούμε όμως λίγο, το γενικότερο κλίμα που επικρατεί σήμερα όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και τους ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ : Η ολομέτωπη επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζομένων έχει πάρει χαρακτήρα βαρβαρότητας. Τα μέτρα, εισπρακτικά και διαρθρωτικά, διαλύουν κάθε πτυχή της δουλειάς και της ζωής μας, ώστε μια χούφτα καπιταλιστές να τη βγάλουν πάλι καθαρή και να ξανακερδοφορήσουν ασύστολα.
Δικαιώματα και κατακτήσεις που οι εργαζόμενοι απέκτησαν με θυσίες και αγώνες (μισθοί, 8ωρο, ασφάλιση, σύνταξη, συλλογικές συμβάσεις) παίρνονται πίσω από τους εργοδότες και τους πολιτικούς υπηρέτες τους με τον πιο βίαιο και αδίστακτο τρόπο. Είναι πλήρως καλυμμένοι πολιτικά και “νόμιμα” να εκβιάζουν, να εκφοβίζουν και να διασφαλίζουν τα κέρδη τους, καθώς οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ νομοθετούν συνεχώς υπέρ των συμφερόντων τους.

Νόμος για τους ενοικιαζόμενους, νόμος για το ΤΕΑΠΕΤΕ, νόμος για το ωράριο, νόμος για τις απολύσεις. Το υπ. Εργασίας ετοιμάζει νόμο για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και τον ΟΜΕΔ. Νόμο για την κατάργηση των Οργανισμών στις πρώην ΔΕΚΟ. «Και αρκεί μια κλωστή για να ξηλωθεί το πουλόβερ».
Δεν πάνε στα τυφλά οι Γάλλοι. Έχοντας τη συναίνεση της πλειοψηφίας του Συλλόγου σε μια σειρά ζητήματα (άδειες, δελτίο αξιολόγησης…), βλέπουν πως έχουν ένα προνομιακό συνομιλητή για να περάσουν τα «θέλω» τους. Και καθώς το γενικότερο περιβάλλον, με τρόικες, μνημόνια και εκφοβισμό τους ευνοεί, ζητάνε ακόμα περισσότερα. Θέλουν όμως να έχουν και την συμφωνία, “συνέργια” την αποκαλεί η εργοδοσία, των εργαζομένων στην τράπεζα, μέσω του Συλλόγου, για τα μέτρα που «μάς παίρνουν».

ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ 1/ΔΑΚΕ 2 βρίσκουν άλλοθι στους 700, εκτός Οργανισμού, συναδέλφους για να πάνε σε «διάλογο» για τον Οργανισμό, για να δώσουν στην εργοδοσία αυτά που θέλει. Αφού τόσον καιρό επαναπαύθηκαν στην (βολική για την τράπεζα και όχι μόνο) προσφυγή στη Δικαιοσύνη, χρησιμοποιούν την ανάγκη τους για ίσα δικαιώματα και εκβιάζουν καταστάσεις. Έχοντας ως μόνιμο προσανατολισμό την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της τράπεζας κάνουν ό,τι μπορούν για να ευνοηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια της C.A.
Στο τέλος, θα είμαστε ΟΛΟΙ εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα…
Όπως η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εκβιάζει και τρομοκρατεί για να περάσει τα γενικότερα μέτρα, έτσι και η γαλλική εργοδοσία με τους μηχανισμούς της (εντός και εκτός συνδικαλιστικού κινήματος) θα εξαπολύσει τρομερή επίθεση στις συνειδήσεις και στις αγωνίες μας. Θα παίξει με την εργασιακή ανασφάλεια και τη ζωή μας για να μας κάνει να υποκύψουμε στις ορέξεις της.
Η ΕΣΑΚ σας καλεί να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην οποιαδήποτε αλλαγή θέλουν οι εργοδότες από κοινού με ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ 1/ΔΑΚΕ 2 να φέρουν στον Οργανισμό. Να πούμε ένα ηχηρό ΝΑΙ στην ένταξη όλων των συναδέλφων στον Οργανισμό. Να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Να πούμε ένα ηχηρό ΝΑΙ στη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων.
Εργαζόμενοι και Τράπεζα δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν «κοινούς» στόχους. Οι στόχοι αυτοί είναι εξοντωτικοί και επιδιώκουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Τράπεζας, την παραπέρα αύξηση των κερδών της σε βάρος εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων & αμοιβών μας.
Συνάδελφοι,
Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, δια στόματος Παναγόπουλου, κηρύσσει τέρμα αγώνων…
Η ηγεσία της ΟΤΟΕ αντιπροτείνει στην προκλητικότητα των τραπεζιτών κλαδική σύμβαση με… «απολύσεις για σπουδαίο λόγο».
Υπάρχει αγανάκτηση, υπάρχει θυμός. Βλέπετε ο, ολοένα και αυξανόμενος, κόπος σας να λυμαίνεται από ελάχιστους. Βλέπετε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες να είναι παραδομένες στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Να «εκποιούν» ξανά και ξανά την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας. Η αποχή και η απαξίωση της οργανωμένης αντίστασης, του κινήματος δεν είναι λύση, αλλά βούτυρο στο ψωμί τους. Εγκαταλείψτε τους αν θέλετε να μπει ένα τέρμα στις σφαλιάρες που δεχόμαστε.
Η μαγιά υπάρχει. Είναι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, και στην Εμπορική.
Καμιά συναίνεση! Μόνο για αντεπίθεση υπάρχει χώρος. Τώρα δεν φτάνει μια επική αγανάκτηση. Τώρα είναι η ώρα να είναι μελετημένη ακόμα και η ανάσα. Τώρα είναι η ώρα της συγκεκριμένης οργάνωσης. Πρέπει και μπορεί να δυσκολέψει περισσότερο η ζωή των εργοδοτών. Κάθε εργαζόμενος, παλιός – νέος, κάθε «νοικιαζόμενος», κάθε συμβασιούχος, κάθε γυναίκα κι άντρας, πρέπει τα δάχτυλά του να τα χρησιμοποιήσει πια, όχι για να δείξει ή να φασκελώσει τους ενόχους, αυτοί ξεσκεπάστηκαν πια, αλλά να τα σφίξει γερά για να΄ναι δυνατή η γροθιά του!

Written by antiracistes

25 Νοεμβρίου, 2010 στις 7:41 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: