Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ανακοίνωση ΟΤΟΕ- CITIBANK:ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

with one comment

CITIBANK:
ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ
ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Με αφορμή τη δημόσια ανακοίνωση της Citibank που αφορά στην συρρίκνωση του Δικτύου των καταστημάτων της στην Ελλάδα (κλείνουν 31 καταστήματα) και στην μείωση του προσωπικού της μέσω προγράμματος εθελουσίας εξόδου (καλούνται να αποχωρήσουν 200 εργαζόμενοι), η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Τράπεζας, απαίτησε αποφασιστικά και πέτυχε να μην γίνουν απολύσεις.
Ανεξάρτητα, όμως, από αυτή την εξέλιξη η ΟΤΟΕ, καταδικάζει την απόφαση της Τράπεζας να μειώσει το προσωπικό της και να περιορίσει τον αριθμό των καταστημάτων της, δεδομένου ότι τα χρόνια που λειτουργεί στην Ελλάδα έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη, γεγονός που καθιστά αυτή την επιλογή της απαράδεκτη για το μέγεθος της Τράπεζας και μάλιστα σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.
Μετά από την δημόσια ανακοίνωση της Citibank, η ΟΤΟΕ τονίζει τα εξής:
1. Αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας η αποτροπή απολύσεων και η διατήρηση ενός συνεκτικού κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στον συγκεκριμένο χώρο.
2. Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου που ανακοίνωσε η Τράπεζα, στο βαθμό που κρίνεται ικανοποιητικό από το Σύλλογο των Εργαζομένων και τους ίδιους τους εργαζόμενους στους οποίους απευθύνεται, μπορεί να γίνει αποδεκτό υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα θα είναι πραγματικά εθελοντική και δεν θα υπόκεινται σε οποιασδήποτε μορφής πιέσεις.

3. Η επόμενη μέρα για την Citibank στην Ελλάδα (μετά την κατά 40% περίπου μείωση του δικτύου της) πρέπει να καθορισθεί από ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο, που θα διασφαλίζει την πορεία της και τους στρατηγικούς της στόχους, με βάση το οποίο θα προστατεύονται οι θέσεις εργασίας, που θα παραμείνουν για τα προσεχή χρόνια.

Όμως, με αφορμή αυτή την εξέλιξη στη Citibank, θέλουμε να τονίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, ότι οι εύκολες λύσεις περιορισμού του κόστους λειτουργίας των Τραπεζών που δρομολογούν με περικοπές αποδοχών και απολύσεις εργαζομένων, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τη κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.
Αντί να επιδίδονται σε τέτοιες αντεργατικές και αντικοινωνικές επιλογές επιδιώκοντας να διαμορφώσουν έτσι τις προϋποθέσεις για νέα κέρδη τα προσεχή χρόνια, καλά θα έκαναν να εγκαταλείψουν αυτή την αδιέξοδη πολιτική της άκριτης υποταγής στις εντολές του Μνημονίου, να στηριχθούν στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να διαμορφώσουν όρους ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας και την ελληνική κοινωνία.
Επισημαίνουμε ότι θα παρακολουθήσουμε όλες τις ενέργειες των Τραπεζών που επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο τους εργαζόμενους και θα απαιτήσουμε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση της ΟΤΟΕ για όλες τις εξελίξεις, αλλά και για τις όποιες προθέσεις τους στο μέλλον.
Το Γραφείο Τύπου της ΟΤΟΕ

Written by antiracistes

26 Νοεμβρίου, 2010 στις 6:47 πμ

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] περίοδο για τη χώρα μας. Διαβάστε τη συνέχεια του δελτίου τύπου της ΟΤΟΕ LikeBe the first to like this […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: