Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

leave a comment »

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2010

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2010
Προς:
• τα Μέλη της
Γραμματείας Ισότητας
 τα Δ.Σ. των Συλλόγων – Μελών
 το Γενικό Συμβούλιο
ΟΤΟΕ

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στην φετινή 25 Νοεμβρίου κορυφώνονται οι πολλές και πολύμορφες δραστηριότητες οργανώσεων και άλλων φορέων της κοινωνίας , κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Ευτυχώς, οι οργανώσεις δεν είναι μόνες τους. Οι διεθνείς οργανισμοί, με προεξάρχοντα τον ΟΗΕ, αλλά και οι κυβερνήσεις, στον ένα η άλλο βαθμό, όλο και περισσότερο υιοθετούν μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου, κάτω από την πίεση των κινημάτων.
Όμως το έγκλημα της έμφυλης βίας είναι εδώ και επιμένει, τροφοδοτούμενο από την ανισότητα των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα φύλα. Ορισμένες, μάλιστα, μορφές της επιδεινώνονται, όπως η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός, η παράνομη διακίνηση γυναικών για λόγους σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η πορνογραφία, η οποία έχει βρει νέο αχανές πεδίο διάδοσης, το διαδίκτυο, η σεξουαλική δουλεία και ο βιασμός στις ένοπλες συγκρούσεις, που χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολέμου. Η παράνομη διακίνηση γυναικών, που κυριολεκτικά πουλιούνται και αγοράζονται, έχει προσλάβει και άλλες ευτελιστικές μορφές, όπως το εμπόριο ωαρίων που οι γυναίκες θύματα αναγκάζονται να δίνουν υπό συνθήκες εξαναγκασμού και παρανομίας.
Η ποινικοποίηση της αγοράς υπηρεσιών πορνείας από τα θύματα της παράνομης διακίνησης και εμπορίας είναι το πρώτο βήμα για τον περιορισμό του trafficking. Παράλληλα, χρειάζεται ειδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ανδρών και διάδοση του κινήματος της «λευκής κορδέλας», που εμπλέκει τον ανδρικό πληθυσμό στον αγώνα κατά της βίας.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κυρωθεί από τη χώρα μας το συντομότερο η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων, του 2005.
Γίνεται φανερό, ότι η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της βίας κατά των Γυναικών, που εξήγγειλε προ μηνών η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αποκτάει καίρια σημασία, καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα σε συγκεκριμένες πολιτικές που στοχεύουν στη δημιουργία υποδομών (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες για τη φιλοξενία και αρωγή στα θύματα στις 13 περιφέρειες ), με τη διάθεση πόρων, αλλά και στην πρόληψη και τη δημιουργία κλίματος μη ανοχής στους κόλπους της κοινωνίας.

Η βία είναι βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και εμπόδιο στην ισότητα των φύλων.
Στα πλαίσια της σημερινής μέρας , την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει στην Ομοσπονδία παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας της Εταιρείας Κοινωνικής, Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΔΑΦΝΗ III (2007-2013):

«Βία ενάντια στις Γυναίκες στο χώρο εργασίας… Ας μιλήσουμε γι’ αυτό!
Οι επιπτώσεις στη Ψυχική Υγεία των Γυναικών
εξαιτίας της Βίας και της Παρενόχλησης εναντίον τους στο χώρο της εργασίας»,
που ολοκληρώθηκε σε εθνικό επίπεδο με την συνεργασία ΚΑΙ γυναικών εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο οδηγός αντιμετώπισης της παρενόχλησης για εργαζόμενες και εργοδότες, καθώς και ένα κείμενο αναφοράς για το συγκεκριμένο φαινόμενο και ένα κείμενο με τις προτάσεις του MENTAL HEALTH EUROPE, θα αναπαραχθεί από μας και θα σας σταλεί για ενημέρωση των συναδελφισσών/φων στους συλλόγους μέλη μας.

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

 Στην εργασία
 Στην οικογένεια
 Στην κοινωνία

Συναδελφικά,

Σοφία Κάντα
Γραμματέας Ισότητας ΟΤΟΕ

Written by antiracistes

26 Νοεμβρίου, 2010 στις 6:36 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: