Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΑΣ Εμπορικής: Κυκλοφόρησε το τεύχος Δεκεμβρίου 2010 της ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

leave a comment »

Mέχρι πρότινος ένα σύνθημα ήττας κυριαρχούσε στο νου των συναδέλφων. Ένα συναίσθημα φόβου και ανασφάλειας ήταν η καθημερινή πραγματικότητα στο Δίκτυο και τις Διευθύνσεις. Αυτή η δυνατή «αλυσίδα» του «δεν γίνεται τίποτα» φαινόταν σε πολλούς αδύνατο να σπάσει κάνοντας ακόμα και τη λέξη συνάδελφος να ακούγεται μακρινή και ξένη.
Δυσοίωνες εκτιμήσεις και προβλέψεις με πιο συνηθισμένη τη φράση «τα δύσκολα έρχονται» να βρίσκεται στα χείλη όλο και περισσότερων συναδέλφων. Το έλεγαν οι Διευθυντές Καταστημάτων οι οποίοι αντικειμενικά γίνονται δέκτες κάποιων παραπάνω μηνυμάτων από τη Διοίκηση, το έλεγαν οι «πελατειακοί» γευόμενοι από πρώτο χέρι τη σκληρή πολιτική του λεγόμενου μετασχηματισμού, το βλέπαμε και εμείς όλοι. Μέχρι πρότινος όμως. ΔΙΟΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΓΙΝΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Ναι, οι συνάδελφοι αντιλήφθηκαν την επίθεση που θα δεχθούν. Ναι, τα τρία άρθρα του Οργανισμού δεν είναι τρία «απλά» άρθρα. Είναι ο πυρήνας των εργασιακών σχέσεων. Για αυτόν ακριβώς το λόγο τα πρότεινε η Διοίκηση. Για να έχει τα χέρια της λυμένα στις απολύσεις και στα πειθαρχικά, για να έχει φθηνούς και ακίνδυνους εργαζόμενους μέσω της μείωσης βαθμών και κλάδων. Οι ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένες. Έπαιξαν με την ανασφάλεια και το φόβο, με την αγωνία των συναδέλφων. Έθεσαν εκβιαστικά διλλήματα. Πήραν την απάντηση. Οι εργαζόμενοι θέλουν δικαιώματα και Σύλλογο ασπίδα αυτών των δικαιωμάτων και όχι Σύλλογο μακρύ χέρι της εργοδοσίας. Οι συνάδελφοί μας θέλουν να ζουν με χαμόγελο. Αυτό το χαμόγελο που ξαναγύρισε στα χείλη όλων δεν είναι κάτι αμελητέο όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν με ψιθύρους περί του ότι «τώρα η Διοίκηση της Τράπεζας θα εκδικηθεί». Έτερον εκάτερον. Η επιχείρηση χρειάζεται και θέλει ομαλή εργασιακή ροή ειδικά τώρα. Είναι όμως καιρός οι σκληρά και καθημερινά εργαζόμενοι συνάδελφοι να απομονώσουν οριστικά τους συνδικαλιστές εκείνους που παραλίγο να θάψουν οριστικά το μέλλον των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα. Τους συνδικαλιστές εκείνους που με πολύ θράσος τολμούν και μιλούν ακόμα…για ενότητα, αγωνιστική επαγρύπνηση και άλλα ποιητικά, την ίδια στιγμή που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να διαλύσουν τον Οργανισμό μας και να μας διασπάσουν.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Τώρα μετά το μεγάλο ΟΧΙ υπάρχει μια ελπίδα. Ας ελπίσουμε και κυρίως ας φροντίσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας όλοι, ώστε η αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος και των ίδιων των εργαζομένων να είναι τέτοια που θα ματαιώσει τα σχέδια όσων μας ονειρεύονται σύγχρονους δούλους. Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία.

Διαβάστε την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ πατώντας εδώ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: