Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΑΚ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ : ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

leave a comment »

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί να αποτελέσει αφετηρία νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, οφείλουμε να οργανωθούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί με τους εργάτες και τα άλλα τμήματα του λαού που υποφέρουν, σε κοινό αγώνα ενάντια στους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Απαιτεί συλλογικές και ατομικές θυσίες, αντοχή, ανθεκτικότητα, ισχυρή αντίδραση που μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια σε βάρος μας. Επιβάλλεται μετωπική, ταξική σύγκρουση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της.
Το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» τους ενοχλεί. Θίγει την κυριαρχία των μονοπωλίων στη ζωή μας. Όσοι πιο πολλοί εργαζόμενοι το κατανοούν, όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, τόσο πιο άμεσα το οπλοστάσιο της πλουτοκρατίας θα αδυνατίζει και θα χρεοκοπεί.
Είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να υπάρξει πλούτος. Ό,τι παράγεται σ´ αυτό τον τόπο είναι δημιούργημα των εργαζόμενων, μέσα σε συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης και πίεσης απ´ το κεφάλαιο.
Σήμερα, υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υλικές προϋποθέσεις για μόνιμη σταθερή δουλειά, μειωμένο ωράριο, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές (Υγεία, Παιδεία, πολιτισμός), για μισθούς και συντάξεις, που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών λαϊκών αναγκών.
Γιατί, όμως, ζούμε χειρότερα και λεηλατείται η ζωή μας; Γιατί αυξάνεται η ανεργία και η φτώχεια; Γιατί τσακίζονται εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα; Γιατί μικροί έμποροι βάζουν λουκέτα, αγρότες αφανίζονται; Γιατί κατακερματίζονται κράτη και απειλούνται λαοί με νέους πολέμους;

H απάντηση βρίσκεται στο ερώτημα «ποιος κάνει κουμάντο στον παραγόμενο από την κοινωνία πλούτο». Ο πλούτος δεν επιστρέφει σ´ αυτούς που τον παράγουν γιατί κριτήριο της παραγωγής δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά η κερδοφορία. Γιατί τα μέσα παραγωγής συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια. Έτσι έχουμε συνεχείς οικονομικές κρίσεις.
Στο κράτος των μονοπωλίων δεν μπορεί να κερδίζουν και οι εργαζόμενοι μαζί με τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές. Όσο κερδίζει το κεφάλαιο, τόσο θα χάνουν οι εργαζόμενοι.
Ανεξάρτητα το σενάριο που θα προκύψει, ώστε να εξασφαλιστεί η κερδοφορία, η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών, θύματα θα είναι οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα έχουμε σημαντικό “haircut” των μισθών και των δικαιωμάτων μας, απολύσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς, γενίκευση των εργασιακών σχέσεων γαλέρας. Αυτή είναι η στρατηγική της €€ και των κομμάτων που την υπηρετούν, για αυτήν την ανάπτυξη κόπτονται.
Οι κυβερνήσεις παρέχουν στους τραπεζίτες το νομικό οπλοστάσιο. Η συνδικαλιστική ηγεσία στρώνει το έδαφος, «διεκδικεί» ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις και καλεί την κυβέρνηση «να μην παραβιάσει το Σύνταγμα», αναζητεί τον «κοινωνικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος».
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΤΟ ΦΟΒΟ, ΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΚΑΚΟΥ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ.
Να μην αποδεχτούμε καμία μείωση μισθών, καμία απόλυση, καμία ατομική σύμβαση εργασίας, να υπερασπιστούμε τις ΣΣΕ, να υπογράψουμε ικανοποιητικές αυξήσεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Written by antiracistes

28 Απριλίου, 2011 στις 10:20 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: