Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ο Λάτσης τα πούλησε όλα και έφυγε; – Η άλλη ματιά των αναλυτών για το big deal

leave a comment »

http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/69251.html

του Γιάννη Τσαραγκλή – Ο Σπύρος Λάτσης ένας εκ των πλουσιότερων Ελλήνων και επιχειρηματιών στον κόσμο, δέχτηκε να χάσει το 45% που κατείχε στην Εurobank όπου ήταν τραπεζίτης βασιλιάς και έγινε ένας μέτοχος μειοψηφίας με 13% της νέας τράπεζας, χωρίς όμως πλέον καμιά διοικητική και θεσμική ευθύνη, για το ότι θα … επακολουθήσει.

Με λίγα λόγια ενώ όλοι εξαίρουν και ορθώς την είσοδο των Αράβων στην Ελληνική αγορά θεωρώντας την ως ψήφο εμπιστοσύνης, κάποιοι κοιτούν το ποτήρι μισοάδειο και μιλούν για έξοδο του Λάτση από την Ελληνική τραπεζική αγορά!

Αρκετοί αναλυτές δεν έχουν ακόμη σχηματίσει άποψη γιατί δέχτηκε να αναλάβει τα πάντα στη διοίκηση η οικογένεια Κωστόπουλου και περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι πρώτες αποφάσεις της AlphaEurobank, οι οποίες αναμένονται να παρθούν στις αρχές του 2012, όπου μερικοί αναλυτές τοποθετούν χρονικά και τη χρεοκοπία της Ελλάδας, εάν η Γερμανία επιμείνει στην άρνηση της για το ευρωομόλογο. Συνεπώς – εκτιμούν οι αναλυτές – ότι το μεγάλο τραπεζικό deal, ίσως να έγινε προκειμένου να κερδηθεί και με τον νόμο, ο πολύτιμος χρόνος του επόμενου 4μήνου όπου θα παιχθούν πολλές αποφάσεις για το μέλλον της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέση με την Ευρωζώνη και άρα θα δούμε έαν γίνει η μερική ή ολοκληρωτική χρεοκοπία και τυπικά. Στο ίδιο διάδστημα θα δούμε την κατάληξη του rollover των ομολόγων και πόσοι θα συμμετάσχουν, καθώς και την αξιολόγηση των δανείων των Ελληνικών τραπεζών απο την Blackrock, που είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην την εικόνα των τραπεζικών στοιχεών όωπς την ξέραμε.

Αν δεν γίνονταν η συμφωνία συγχώνευσης, όπως είδαμε και από τα αποτελέσματα εξαμήνου οι δυο τράπεζες θα αναγκάζονταν να έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου και να έμπαιναν στον Μηχανισμό Στήριξης εκδίδοντας κοινές μετοχές, χάνοντας έτσι τον έλεγχο των τραπεζών τους που θα περνούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Από το να χάσουν τις τράπεζες τους που θα πήγαιναν στο Ελληνικό δημόσιο, προτίμησαν να κάνουν βασικό μέτοχο τους το κράτος του Κατάρ (που έχει τα πετροδολάρια και δανειοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ). Το Κατάρ όμως έβαλε μόνο 500 εκ. ευρώ ( και όχι 5 δισ. ευρώ που είχε τοποθετήσει το Dubai στην MIG) και θα κάνει μετατρέψιμο ομολογιακό, γεγονός που κατά τους αναλυτές σημαίνει ότι παίρνει την τράπεζα αρκετά φθηνά. Ενώ όσον αφορά την αύξηση κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ που θα κάνει η AlphaEurobank ήταν να κάνει μόνη της η Alpha Bank. Για να αυξήσει τη ρευστότητα της η νέα τράπεζα θα πουλήσει θυγατρικές της στα Βαλκάνια.

Το στοιχείο στον ισολογισμό των 2 τραπεζών που κάνει εντύπωση στην αγορά, είναι ότι μαζί Alpha και Εurobank έχουν διαφορά δάνεια μείον καταθέσεις = 28 δισ. ευρώ ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα. Με δεδομένης της κατάστασης και της τάσης στην Ελληνική οικονομία, οι εκτιμήσεις θέλουν τις καταθέσεις να μειώνονται περισσότερο, είτε λόγω πανικού είτε λόγω πληρωμών των απανωτών φόρων και προστίμων, τότε το παραπάνω έλλειμμα θα αυξηθεί.

Το ερωτηματικό για πως θα αντιμετωπισθεί το έλλειμμα δανείων – καταθέσεων, δεν έχει προς το παρόν απάντηση, ενώ μερικοί αναλυτές μιλούν για είσοδο ακόμη και στην Μηχανισμό Στήριξης.

Written by antiracistes

31 Αυγούστου, 2011 στις 6:52 πμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: