Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Για τις περικοπές στον τομέα της ψυχικής υγείας

leave a comment »

Για τις περικοπές στον τομέα της ψυχικής υγείας

Αν δεν αντιδράσουμε, όλες οι υπηρεσίες θα κλείσουν, με αποτέλεσμα να ξαναγεμίσουν οι «αποθήκες ψυχών» των ψυχιατρείων, να γεμίσουν οι δρόμοι και οι φυλακές από απελπισμένους τοξικοεξαρτημένους, να χαθεί η ελπίδα για όλους τους επωφελούμενους αυτών των υπηρεσιών και τις οικογένειές τους. Ή, εναλλακτικά, θα ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι υπηρεσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβαση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε αυτές

Της Αγγελικής Συλιγαρδάκη

Στην ψυχική υγεία, στο Πρόγραμμα «Ψυχαργώς», ήμασταν «συνηθισμένοι» στις περικοπές. Την περίοδο 2005 – 2008, προτού η οικονομική κρίση πάρει τις σημερινές εφιαλτικές διαστάσεις, ακούγαμε διαρκώς από επίσημα χείλη ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας του Προγράμματος «Ψυχαργώς». Αποτέλεσμα: Απολύσεις και «οικειοθελείς» παραιτήσεις, πτώση του επιπέδου των υπηρεσιών, απλήρωτοι εργαζόμενοι μέχρι και 9 μήνες. Αλλά αντέξαμε. Και αγωνιστήκαμε. Και καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις Μονάδες, για να μην ξαναγεμίσουν τα ψυχιατρεία, για να μπορούν οι ασθενείς μας να ζουν μέσα στην κοινωνία και όχι σε άθλια ιδρύματα όπως η Λέρος.

Οι πρόσφατες όμως περικοπές ξεπερνούν κάθε – ανάλγητη – φαντασία, ακόμα και για εμάς τους «συνηθισμένους». Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, που υπογράφει ο Υφυπουργός κ. Σαχινίδης, κόβεται ολόκληρος ο προϋπολογισμός για την ψυχική υγεία για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τα υπόλοιπο του έτους δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ για τους μισθούς των 3.000 και πάνω εργαζομένων στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, ούτε ένα ευρώ για τα ενοίκια των Μονάδων, στις οποίες διαμένουν πάνω από 1.500 ασθενείς και εξυπηρετούνται πάνω από 30.000 εξωτερικοί ασθενείς, ούτε ένα ευρώ για φάρμακα, τρόφιμα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες. Αλλά οι περικοπές δεν σταματούν εκεί. Ανάλογο κόψιμο προϋπολογισμού αντιμετωπίζει και ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, τα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, οι φορείς της Πρόνοιας. Με μια μονοκοντυλιά, ρίχνεται στον Καιάδα όλο το κομμάτι του κοινωνικού κράτους που αφορά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για ένα πράγμα δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση: για ασυνέπεια. Από την αρχή της κρίσης, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι τα ελλείμματα και τα χρέη θα πληρωθούν από τους μισθούς των εργαζομένων και τις συντάξεις, από τις περικοπές στην παιδεία και την υγεία, από τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Σε αυτή τη λογική, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όλοι αυτοί που – συνήθως – δεν έχουν φωνή, είναι τα πιο εύκολα θύματα.

Οπότε τι μέλλει γενέσθαι; Αν δεν αντιδράσουμε, όλες αυτές οι υπηρεσίες θα κλείσουν, με αποτέλεσμα να ξαναγεμίσουν οι «αποθήκες ψυχών» των ψυχιατρείων, να γεμίσουν οι δρόμοι και οι φυλακές από απελπισμένους τοξικοεξαρτημένους, να χαθεί η ελπίδα για όλους τους επωφελούμενους αυτών των υπηρεσιών και τις οικογένειές τους. Ή, εναλλακτικά, θα ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι υπηρεσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβαση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε αυτές.

Αλλά εμείς θα αγωνιστούμε! Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να διαλύσει όλα αυτά για τα οποία καθημερινά προσφέρουμε τόσα χρόνια. Θα παλέψουμε για να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο από όλους τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία, την αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτήσεων και την Πρόνοια, τους επωφελούμενους των υπηρεσιών μας και τις οικογένειές τους, αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα. Και δεν θα εγκαταλείψουμε αυτό τον αγώνα ούτε αν μας πετάξουν ένα ξεροκόμματο για να φυτοζωήσουμε μέχρι τον επόμενο γύρω περικοπών, ούτε αν γίνει μια εσωτερική ανακατανομή των περικοπών, για να χρηματοδοτηθεί π.χ. η ψυχική υγεία από τις περικοπές πχ στην Πρόνοια. Γιατί η προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι ζήτημα που δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Μετά την επιτυχημένη διαμαρτυρία της Πέμπτης 1/9, καλούμε όλους και όλες σε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 7/9 έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 10.00. Και έπεται συνέχεια…

Η Αγγελική Συλιγαρδάκη είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ)

www.epohi.gr

Written by antiracistes

5 Σεπτεμβρίου, 2011 στις 7:46 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: