Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΣΑΚ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 28/9 στις 6:30 μμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ,ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΟΧΑΡΤΑ

leave a comment »

ΕΣΑΚ 24

26 Σεπτέμβρη 2011

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/9 στις 6:30 μμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ,
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΟΧΑΡΤΑ

«ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ,
ΝΑ Σ’ ΑΛΕΙΨΩ ΛΑΔΙ»

ΤΟ ΠΑΜΕ & ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΚΑΛΟΥΝ

Οι τραπεζίτες, σαν έτοιμοι από καιρό, πραγματικά αρπακτικά, αξιοποιούν την φοροεπιδρομή της κυβέρνησης για να μπήξουν πιο βαθιά το μαχαίρι στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.
Αφού τσεπώνουν δις euro από τα “πακέτα στήριξης”, αφού εξοικονομούν τεράστια ποσά από μειώσεις μισθών, απολύσεις, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τώρα σκέφτηκαν και τα «χαρατσοδάνεια» για να τα κονομήσουν.
Μπορούν να πάρουν μέτρα για κάθε ένα από μας, όμως δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν όλους μαζί. Οι νομικίστικες προτάσεις, όπως «πληρώνω με κάθε επιφύλαξη» που κυκλοφορούν μέσω του Internet, δεν είναι λύση. Η δική μας δύναμη είναι στην αλληλεγγύη μας, αν πάνε να πειράξουν έστω κι έναν από εμάς, θα είμαστε όλοι εκεί να τον υπερασπιστούμε.
Αυτά τα μέτρα δεν είναι προσωρινά. Αν εισπράξουν τώρα, θα συνεχίσουν να επινοούν κάθε είδους φόρο προκειμένου να πληρώσουμε ένα χρέος που δεν είναι δικό μας. Η αντίστασή μας στην πληρωμή των χαρατσιών δεν είναι απλώς μια συμβολική πράξη, είναι μια μετρήσιμη αντίδραση, που εναντιώνεται στο σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζουν.

Και μια…πρόταση προς την κυβέρνηση

Ένεκα των κρισίμων στιγμών που διανύουμε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στεκόμεθα παρά τω πλευρώ της «πατριωτικής & σωτήριας» κυβέρνησης του τόπου και προτείνουμε στους κ.κ. Παπανδρέου – Βενιζέλο, μερικές ιδέες για την επιβολή και είσπραξη φόρων. Τέτοια μέτρα, πιο «φιλικά» προς τον άνθρωπο και πιο «ευέλικτα» θα μπορούσε να αντλήσει το οικονομικό επιτελείο (σε συνεργασία με την τρόικα, βεβαίως) από την εμπειρία του Βυζαντίου.
Ενδεικτικώς:
Επί Μέγα (και Αγίου) Κωνσταντίνου τα έσοδα του κράτους «καλύπτονταν με την εξοντωτική εισφορά σε χρυσό και ασήμι, το διαβόητο «Χρυσάργυρο» φόρο, που φέρνει σ’ απόγνωση τα φτωχότερα στρώματα.
Η αδυναμία καταβολής αντιμετωπιζόταν με βασανιστήρια και φυσική εξόντωση. Οι γονείς αναγκάζονται να πωλούν τα παιδιά τους, και εκπόρνευαν τις θυγατέρες, γράφει ο Ζώσιμος:
“»Ηδη δε και μητέρες απέδοντο τους παίδες και πατέρες επί πορνείου θυγατέρας αστήσαντο».
Οι αγρότες πλήρωναν, πάντα σε χρυσό και ασήμι, φόρο για τα βόδια, τα μουλάρια, τους σκύλους… Φορολογήθηκαν ακόμα και τα αφοδεύματα και τα ούρα, όπως μας ιστορούν οι Bυζαντινοί χρονογράφοι Κεδρηνός και Γλυκάς. Κι ο Μανασσής μας λέει στην έμμετρη ιστόρησή του:
«… άπας ανήρ τε και γυνή, παις, κόρη τε και βρέφος
προσαίτης, απελεύθερος, οικέτης ουκ οικέτης
υπέρ σκυβάλου κοπρηρού και δυσοσμίας ούρου
εν εξ αργύρου νόμισμα παρείχε τω ταμείω…»
(Γ. Φαρσακίδης, «Ιαματικά ψεύδη και “βέβηλες” προσεγγίσεις»)

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ & ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 19/10

Written by antiracistes

27 Σεπτεμβρίου, 2011 στις 7:37 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: