Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ο.Τ.Ο.Ε.: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

leave a comment »

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ .

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Απόφαση αγωνιστικής απάντησης στις επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοτών ενάντια στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, πήρε σήμερα στην έκτακτη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ.

Ειδικότερα, μετά την έκδοση της εγκυκλίου για την εφαρμογή του Ν. 4024/2011, από το Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία η Αγροτική τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θεωρούνται αυθαίρετα και πραξικοπηματικά ως ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να καταργούνται για τις Τράπεζες αυτές οι συλλογικές συμβάσεις (επιχειρησιακές και κλαδικές).
Η ΟΤΟΕ, μετά από την εξέλιξη αυτή αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά αφ’ ενός μεν γιατί οι επιθετικές αυτές ενέργειες είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και καταχρηστικές, αφετέρου, δε, γιατί συνιστούν επίθεση στα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, που έχουν κατοχυρωθεί με συλλογικές συμβάσεις μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η ΟΤΟΕ, επισημαίνει σε κάθε κατεύθυνση και με κατηγορηματικό τρόπο, ότι υπερασπίζει τον δημοκρατικό θεσμό των συμβάσεων που αμφισβητούνται και πλήττονται από τις επιθετικές ενέργειες Κυβέρνησης και Εργοδοτών.

Με βάση και αφετηρία αυτή τη θέση της ΟΤΟΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε τα εξής:
1. Η ΟΤΟΕ ως επικεφαλής του αγώνα των Συλλόγων – Μελών της ενάντια στους οποίους εκδηλώνονται οι επιθέσεις, μπαίνει μπροστά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων που είναι το πρώτιστο καθήκον της, δεδομένου ότι ο στόχος όλων των επιθετικών ενεργειών είναι η κατάργησή τους.
2. Η ΟΤΟΕ στηρίζει την συνεχιζόμενη δυναμική παρουσία στα γραφεία της Διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τους εργαζόμενους, καθώς και όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αποφασίζονται από τα σωματεία – μέλη της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
3. Η ΟΤΟΕ, θα ενημερώσει τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς θεσμούς (ΓΣΕΕ – UNI EUROPA – ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ – ΚΟΜΜΑΤΑ κ.α.) στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τις πρωτόγνωρες και αντιδημοκρατικές κυβερνητικές επιθέσεις στον κλάδο των Τραπεζών και θα ζητήσει την συμπαράστασή τους και, ταυτόχρονα, θα αξιοποιήσει όλα τα ενδεικνυόμενα νομικά και δικαστικά μέσα.
4. Η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις Τράπεζες, στην πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την προσεχή Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου με το πλαίσιο των θέσεων του κλάδου, θα στηριχθεί και θα ενισχυθεί από την ΟΤΟΕ με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει σε συνεννόηση με τους συλλόγους για τη καλύτερη και αποτελεσματικότερη περιφρούρηση του αγώνα.
5. Την προσεχή Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ προκειμένου να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να πάρει νέες αγωνιστικές αποφάσεις.
6. Οι περιοδείες ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με τους εργαζόμενους στις Τράπεζες σε όλη την Ελλάδα από κλιμάκια της ΟΤΟΕ, θα συνεχισθούν και θα ενισχυθούν με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
7. Τέλος, θα οργανωθεί συνέντευξη τύπου της ΟΤΟΕ προκειμένου να αναλυθούν και να γνωστοποιηθούν ευρύτερα οι συνολικές θέσεις του κλάδου, όχι μόνο για τις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και για το ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Η Κυβέρνηση πρέπει να σκεφθεί ότι με την υπαγωγή της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Ν. 4024/2011, προκαλείται σημαντική βλάβη στις δύο Τράπεζες σε ότι αφορά στην εικόνα τους, η οποία απαξιώνεται στην ελληνική αγορά και δημιουργούνται αρνητικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα και την προοπτική τους, ενώ, παράλληλα, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων μειώνονται αναλογικά και όλα αυτά χωρίς να εξασφαλίζονται έσοδα για το κράτος.
Η ΟΤΟΕ, καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει τις επιζήμιες πραξικοπηματικές νομοθετικές ενέργειες αμφισβήτησης των θεσμών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να σεβαστεί το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος και να πάψει να δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις – με την πολιτική της – στους τραπεζίτες για να πολλαπλασιάσουν και να κλιμακώσουν συντονισμένα τις επιθέσεις τους.
Επισημαίνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι, μια τέτοια αντιπαράθεση που θα έχει ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά στη σημερινή συγκυρία, θα έχει χαμένους μόνο εκείνους που έχουν για να χάσουν… και αυτοί δεν είναι οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για να επιβιώσουν.

Written by antiracistes

30 Νοεμβρίου, 2011 στις 7:04 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: