Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

H ΔΑΣ για την επιστολή Ταμβακάκη προς το ΣΥΕΤΕ : Μήπως θέλουν να ευλογήσουμε και το σκοινί που θα μας κρεμάσουν;

leave a comment »

H ΔΑΣ για την επιστολή Ταμβακάκη προς το ΣΥΕΤΕ : Μήπως θέλουν να ευλογήσουμε και το σκοινί που θα μας κρεμάσουν;

Το μεσημέρι της Τετάρτης 21/12 κοινοποιήθηκε στο ΣΥΕΤΕ επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ Α. Ταμβακάκη, απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του Συλλόγου, με θέμα την πρόσκληση για νέα συνάντηση των δύο μερών για να συζητηθεί η «λήψη αναγκαίων μέτρων» για την περιστολή του λειτουργικού κόστους της τράπεζας. Η συνάντηση αυτή ζητείται να οριστεί τις επόμενες ημέρες, και πάντως «όχι αργότερα από την 12/1/2012».
Η κίνηση αυτή οπωσδήποτε δεν μας αιφνιδιάζει. Ήταν αναμενόμενη, πολύ περισσότερο μετά και από την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου στην πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης με τους διευθυντές των καταστημάτων της ΕΤΕ στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Είναι μια πρώτη από την πλευρά της τυπικού χαρακτήρα κίνηση, για να ανοίξει η διαδικασία διαλόγου με θεσμικό τρόπο.
Η ΔΑΣ έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια για την προκλητική, απαράδεκτη, αστήρικτη και αντεργατική πρόθεση της διοίκησης της τράπεζας να προβεί με τον έναν ή άλλο τρόπο σε περικοπή της μισθοδοσίας μας. Το περιτύλιγμα του «λειτουργικού κόστους» δεν μπορεί να αποκρύψει τον πραγματικό στόχο της εργοδοσίας, που δεν είναι άλλος από την επίθεση στις εργασιακές μας σχέσεις συνολικά. Στόχος άμεσα συμβατός με τη μνημονιακή πολιτική «εσωτερικής υποτίμησης» που έχει ισοπεδώσει την κοινωνία, έχει εκτινάξει την ανεργία και βυθίζει τη χώρα σε υφεσιακό πηγάδι με άγνωστο πάτο. Και για να εξυπηρετήσει το στόχο αυτό η διοίκηση ήδη «στρατολογεί» πιστά σε αυτήν «αγοραία» στελέχη ακόμη και στη διεύθυνση Προσωπικού.
Μας προκαλούν, όταν ισχυρίζονται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί μισθολογικές περικοπές για να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας, όταν μόλις χθες διαβάσαμε στον τύπο ότι η ΕΚΤ χορήγησε σχεδόν 500 δις σε πάνω από 500 τράπεζες, χρήματα περίπου διπλάσια από αυτά που «η αγορά» ζητούσε για ενίσχυση τριετούς διάρκειας. Και έπεται συνέχεια το Φλεβάρη…
Μας προκαλούν, όταν ζητούν από εμάς «κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης» για την «από κοινού στήριξη των μέτρων που θα ληφθούν»!!! Μήπως θέλουν να ευλογήσουμε και το σκοινί που θα μας κρεμάσουν; Να κάνουμε και καμιά μετάνοια;
Από την πλευρά μας, στηρίζουμε απόλυτα την ομόφωνη απόφαση του ΣΥΕΤΕ για απόρριψη της πρότασης της διοίκησης για μισθολογικές περικοπές. Εκτιμούμε ότι η πλευρά του ΣΥΕΤΕ, παρά το δυσμενές για τους εργαζομένους νομικό και θεσμικό πλαίσιο που έχει πλέον διαμορφωθεί από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με τη διοίκηση, καταθέτοντας τεκμηριωμένη πρόταση σχετική με τη μείωση του λειτουργικού κόστους χωρίς σε αυτό φυσικά να περιλαμβάνεται η μισθοδοσία μας. Λεφτά… υπάρχουν, και όλοι γνωρίζουμε σε ποιες τσέπες πήγαιναν τόσα χρόνια, και συνεχίζουν να πηγαίνουν.
Δεν τσιμπάμε στα εκβιαστικά διλήμματα, που εσχάτως η διοίκηση βάζει με μπόλικη… επικάλυψη. Γνωρίζουμε ότι οι προτεινόμενες περικοπές δεν αποτελούν παρά μια σταγόνα στον ωκεανό, ένα απειροελάχιστο ποσοστό των απαιτούμενων κεφαλαίων για την τράπεζα στην παρούσα φάση. Γνωρίζουμε ακόμη, ότι η ενοχοποίηση του «μισθολογικού κόστους» για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τράπεζα, αποτελεί ευτελή νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Επιπλέον, η ενοχοποίηση αυτή δείχνει και το μελλοντικό μονόδρομό τους: σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε συμπληγάδα, το ζητούμενο θα είναι οι περαιτέρω μισθολογικές περικοπές. Δε σφάξανε!!!
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε συνδικαλιστική ενεργοποίηση και εγρήγορση το επόμενο διάστημα. Το μήνυμα προς τη διοίκηση της τράπεζας πρέπει να είναι σαφές. Και χρειάζεται να ενισχυθεί με τη συμμετοχή όλων. Με συνελεύσεις και ψηφίσματα από όλους τους χώρους εργασίας στην τράπεζα.
Το μαύρο και τερατόμορφο μνημονιακό μπλοκ που κυβερνά τη χώρα, οι κάθε λογής «τεχνοκράτες» σε όποια θέση κι αν βρίσκονται, οι αδημονούντες νεοαποικιοκράτες που ετοιμάζονται να αρπάξουν ότι πολύτιμο υπάρχει σε αυτήν τη χώρα, οι ιεροκύρηκες του νεοφιλελευθερισμού και οι νοσταλγοί του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού που πνίγεται στις φούσκες του, θα βρουν την πληρωμένη απάντησή τους στους αγώνες μας. Ενώνουμε τη δράση μας με τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους που συνολικά βρίσκονται στο στόχαστρο, με το σύνολο των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με τους ανέργους, τους ολοένα και φτωχότερους συνταξιούχους και όλους εκείνους που βλέπουν τη ζωή τους να διαλύεται στο βωμό της σωτηρίας ενός συστήματος, που υπάρχει για να κερδοσκοπεί ούτως ή άλλως σε βάρος της ζωής μας.

Written by antiracistes

23 Δεκεμβρίου, 2011 στις 8:07 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: