Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΚΛΙΑΜΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ και ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΕΚΤΟΡΑ

leave a comment »

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΣΚΛΙΑΜΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ και ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΕΚΤΟΡΑ

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2012

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πριν από δυόμισι χρόνια εκλεχτήκαμε σύμβουλοι στο Δ.Σ του συλλόγου μας, με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και Συσπείρωση αντίστοιχα. Με προγραμματική συμφωνία των δύο παρατάξεων έγινε συγκρότηση του Προεδρείου του Συλλόγου και αναλάβαμε ομόφωνα τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και Αντιπροέδρου.

Έως τώρα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου αλλά και τα μέλη του Δ.Σ καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια και αγωνιστήκαμε για την καλύτερη οργάνωση του σωματείου, για τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων που οδήγησε στη διαμόρφωση πρωτοβουλιών συγκεκριμένης στρατηγικής και διεκδικητικού πλαισίου καθώς και συνδικαλιστικών δράσεων και αγώνων, που αυτά τα χρόνια ήταν χωρίς προηγούμενο.

Αισθανόμαστε σήμερα την υποχρέωση να επικοινωνήσουμε άμεσα και δημόσια με όλους του συναδέλφους, για να εκθέσουμε τις απόψεις μας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Παπαδόπουλου να τοποθετήσει, τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων κ.κ Παπαδοπούλου & Κέστη σε θέσεις Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών.

Δεν έχουμε καμία ένσταση για το δικαίωμα του Προέδρου να τοποθετεί όποιον αυτός «επιθυμεί» σε θέσεις της Διοίκησης. Απεναντίας, πάγια θέση του Συλλόγου μας, ήταν πως τα πραγματικά άξια στελέχη από τα σπλάχνα του Ταχ. Ταμιευτηρίου, μπορούν να καταλαμβάνουν και θέσεις Διοίκησης έτσι ώστε να προσφέρουν στη πορεία ανάπτυξης της Τράπεζάς μας με τα ιδιαίτερο ρόλο και χαρακτηριστικά της.

Όμως, διαφορετικός είναι ο ρόλος, οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες των στελεχών της Διοίκησης και τελείως διαφορετικός ο ρόλος και οι υποχρεώσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων σε οποιοδήποτε όργανο εκπροσώπησης. Ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού που καθορίζει αναλυτικά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων αναφέρει με σαφήνεια στο άρθρο 2 παρ. δ «.Με τον όρο Διοίκηση νοούνται o Πρόεδρος, οι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, οι Γενικοί Διευθυντές και οι Αναπληρωτές Γενικοί Διευθυντές.».
Εκ των πραγμάτων τίθενται τεράστια ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του Προέδρου κ. Παπαδόπουλου να επιλέξει τους εκλεγμένους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους μας και να τους τοποθετεί σε θέσεις Διοίκησης χωρίς προηγουμένως να έχει ζητήσει την παραίτησή τους από τη συνδικαλιστική λειτουργία και εκπροσώπηση.
Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αυτονομίας του σωματείου και άμεση εμπλοκή της εργοδοσίας στη λειτουργία της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης. Παραβιάζεται έτσι με τον πιο ακραίο και απροσχημάτιστο τρόπο ο εργατικός νόμος 1264/82 που αναφέρει στο άρθρο 14 «απαγορεύεται στους εργοδότες να επεμβαίνουν με οποιοδήποτε τρόπο στη διοίκηση, στη λειτουργία και στη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων»

Τα ίδια τεράστια ερωτήματα τίθενται και για τις δύο «εκπροσώπους» , που έπρεπε από μόνες τους και άμεσα να παραιτηθούν από εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ της τράπεζας, σώζοντας την αξιοπιστία της συνδικαλιστικής συνείδησης και το θεσμό της εκπροσώπησης.
Τα ερωτήματα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα όταν οι δύο « εκπρόσωποι», αγνόησαν προκλητικά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου μας στις 21/12/2011, που τις προέτρεπε να υποβάλλουν τις παραιτήσεις από εκπρόσωποι των εργαζομένων και να αναλάβουν καθήκοντα οι αναπληρωτές τους.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις συμπεριφορές που είναι ένα βαθύτατο πλήγμα στην ήδη πληγωμένη αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα, αλλά και της συνδικαλιστικής δράσης στον χώρο μας.
Επιχειρήματα της μορφής, ότι η συγκεκριμένη θέση μας εξάγεται από προσωπικές εμπάθειες, είναι έωλα και αυθαίρετα όταν η ίδια θέση εκφράστηκε από όλους τους εκλεγμένους συμβούλους όλων των παρατάξεων και χωρίς επιφυλάξεις. Για δε το επιχείρημα, ότι ίδιες πρακτικές και συμπεριφορές έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν, αισθανόμαστε υπερήφανοι αφού έτσι θέλουμε να βάλουμε τέρμα σε ό,τι εκφυλιστικό, παράνομο και ανήθικο έχει συμβεί και να θέσουμε νέες βάσεις συνδικαλιστικής συμπεριφοράς στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Συνάδελφοι,
Τα συνδικάτα, η συνδικαλιστική δράση και τα συνδικαλιστικά στελέχη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλώνονται σε κομματικές, παραταξιακές και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Μοναδικός στόχος τους είναι η προαγωγή και προάσπιση των συμφερόντων όλων των εργαζομένων.
Αυτό που κάθε φορά μας καθοδηγεί είναι οι διαχρονικές αξίες της ταξικής μας συνείδησης, οι συνδικαλιστικές αρχές, το ήθος και η ανιδιοτελής προσφορά.

Είναι γεγονός, ότι πολλές φορές η συνδικαλιστική εκπροσώπηση έχασε το νόημά της.
Είναι γεγονός, ότι για πολλά χρόνια θριαμβεύει ο κυβερνητικός και κομματικός συνδικαλισμός. Πολλά συνδικαλιστικά στελέχη έγιναν το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας.
Είναι γεγονός, ότι κάθε Διοίκηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για τη χειραγώγηση των συνδικάτων.
Είναι γεγονός, ότι υπήρχαν και υπάρχουν συνδικαλιστικά στελέχη, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική του αναρρίχηση, ο παραγοντισμός, η διαπλοκή τους στα γρανάζια της όποιας εξουσίας. Τα ίδια αυτά στελέχη αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως «πελάτες», ως πελατεία προσωπική – παραταξιακή – κομματική.
Είναι επίσης πραγματικότητα ότι ανεπτύχθησαν ελιτίστικες παρεϊστικες συμπεριφορές που συνδυαζόμενες με τις κομματικές εξαρτήσεις και συμφέροντα απαξίωσαν τις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης.
Μπορεί κανείς να αναφέρει δεκάδες περιπτώσεις ανάλογων πρακτικών και συμπεριφορών από τα πρωτοβάθμια σωματεία έως και την ανώτατη συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Είναι αυτές οι συμπεριφορές και πρακτικές, που οδήγησαν το θεσμό του συνδικαλισμού, από βασικό πυλώνα μιας δημοκρατικής πολιτείας σε ένα από τους πιο απαξιωμένους θεσμούς στη συνείδηση της πλατιάς μάζας των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Φτάνει πια…
Εάν στο παρελθόν η σιωπή και η αντίδραση των ολίγων ήταν μέρος του συστήματος και της εξουσίας, σήμερα η σιωπή ισοδυναμεί με βαρύτατη ενοχή και η αντίδραση όλων των εργαζομένων είναι χρέος και αναγκαιότητα.

Έχουμε παλέψει τα τελευταία χρόνια μαζί με όλους σας, σε αγώνες σκληρούς κάτω από αντίξοες συνθήκες για να διασφαλίσουμε τον ιστορικό και ιδιαίτερο ρόλο του Ταχ Ταμιευτηρίου, για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας.

Η επίθεση που δεχόμαστε από τη διεθνή συμμαχία της Τρόικας αλλά και από το «μαύρο μέτωπο» της συγκυβέρνησης είναι ανελέητες και καθημερινές. Οι νεοφιλελεύθερες επιταγές του ντόπιου και παγκόσμιου κεφαλαίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Οι μισθωτοί του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα εκβιάζονται και απειλούνται για μισθούς Βουλγαρίας και Κίνας, η ανεργία καλπάζει, εταιρείες Δημοσίου συμφέροντος όπως το Ταχ. Ταμιευτήριο απαξιώνονται για να ξεπουληθούν σε αυτούς που ρήμαξαν τη χώρα και έβγαλαν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποστεί αρκετές ήττες.
Το υπάρχον πολιτικό – οικονομικό – κοινωνικό σύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Η ιστορία όμως δεν σταματάει εδώ!

Η ελπίδα υπάρχει αρκεί να την αρπάξουμε.
Νέες δυνάμεις και συσχετισμοί θα προκύψουν, νέοι στόχοι και προτεραιότητες για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ύπαρξη ισχυρών ενωτικών και μαζικών συνδικάτων θα είναι απόλυτη αναγκαιότητα.

Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι και οι ηγεσίες τους να ετοιμάζονται για τις επόμενες μάχες. Αρκεί να καταλάβουμε την τεράστια δύναμη που διαθέτουμε ως εργαζόμενοι σε Τράπεζα, που ο ρόλος του εργαζόμενου έχει αποφασιστική σημασία όχι μόνο για τη λειτουργία της τράπεζας αλλά και για ολόκληρο το παραγωγικό σύστημα μιας χώρας.

 Ας ανοίξει λοιπόν ο διάλογος τώρα για μια δημιουργική αναγέννηση και ανανέωση του σωματείου μας, δημιουργώντας νέες συλλογικότητες, θεσμούς αλληλεγγύης, αξιοκρατίας, διαφάνειας και συμμετοχής.
 Ας ανοίξουμε το δρόμο της πραγματικής συμμετοχής όλων των συναδέλφων χωρίς διακρίσεις και ταμπέλες κάθε είδους, για ένα σωματείο ανοιχτό σε πρωτοβουλίες, με συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες, ικανό να συνθέτει διαφορετικές απόψεις και να χαράσσει αυτόνομα στρατηγικές και συνδικαλιστικές δράσεις.
 Ας διώξουμε τις αναστολές, τον εκφοβισμό και το ατομικό βόλεμα που χρησιμοποιεί η εξουσία και τα φερέφωνά της για να είμαστε ευάλωτοι και ανίσχυροι.

Με αυτές τις αρχές , θα παλέψουμε για την ουσιαστική ενότητα του σωματείου, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Written by antiracistes

30 Ιανουαρίου, 2012 στις 5:50 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: