Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΓΧΟΝΗ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

leave a comment »

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΓΧΟΝΗ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!
ΠΑΓΩΜΑ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΝ, ΑΛΛΑΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΕΔ, ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ , ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι »διαπραγματεύσεις» του Υπ. Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη με την τρόικα, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το θέμα των μισθών και όχι μόνο. Ενώ, όμως, η υποτιθέμενη «μάχη» για τον κατώτατο μισθό και τα δώρα είναι σε εξέλιξη, μια σειρά παρεμβάσεων σε μισθούς, εισφορές και συντάξεις παρουσιάζονται ως »αναπόφευκτες» στα πλαίσια των συμφωνηθέντων ενόψει της οριστικοποίησης της συμφωνίας για το PSI και την υπογραφή του νέου μνημονίου και την νέας δανειακής σύμβασης.

Το σενάριο της κακής τρόικας, που ζητάει να καταπιεί μισθούς και συντάξεις και να ισοπεδώσει τις εργασιακές σχέσεις, και της «καλής» κυβέρνησης, που αντιστέκεται, είναι ένα χιλιοπαιγμένο επικοινωνιακό θεατρικό έργο που συνήθως αντέχει μόνο λίγες ώρες. Στο τέλος, με »λαγό» την τρόικα και συμπαιγνία τρόικας – κυβέρνησης, με συμπρωταγωνιστή τον ΣΕΒ, αυτοί που πάντοτε χάνουν είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και αυτοί που πάντοτε κερδίζουν είναι οι τοκογλύφοι πιστωτές της χώρας, οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεργοδότες.
Σκόπιμα, σχεδόν, κυβέρνηση, Υπουργός και Τροϊκα στρέφουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αποκλειστικά στη συζήτηση γύρω από τον 13ο, 14ο και τον κατώτατο μισθό, τη στιγμή που ταυτόχρονα προωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις φωτιά, οι οποίες είναι εξίσου καταστροφικές για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και οι οποίες προκύπτουν ως »δεσμεύσεις» από το συνολικό νέο μνημονιακό πακέτο διαπραγαματεύσεων, ενόψει PSI και νέας δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τύπου πλέον, θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση για πέντε θέματα:
• Το πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων, που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
• Την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού ΔΕΚΟ και τραπεζών. Η τρόικα ζητά να εφαρμοστεί… μοντέλο ιδιωτικού τομέα όσον αφορά στους μισθούς, στα επιδόματα αλλά και στο καθεστώς των απολύσεων.
• Την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (όπου μπορούν να προσφύγουν οι εργοδότες αλλά και τα συνδικάτα, όταν υπάρχει διαφωνία στο θέμα των μισθών).
• Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Σε πρώτη φάση η μείωση θα φτάσει έως και το 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν την κάρτα εργασίας, κάνουν τις πληρωμές μέσω τραπεζών και ανταποκρίνονται εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους.
Σημειώνεται πως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε το Σάββατο ο υπουργός Εργασίας με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν στην επόμενη συνάντηση να έχουν αναλυτικά στοιχεία για το θέμα αυτό όχι μόνο για τη φετινή χρονιά, αλλά και τη διετία 2013-2014.
• Την περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο». Η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 15%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται από 20% έως 45% (σημειώνεται πως έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια για την επιβολή πλαφόν προκειμένου να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι).

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ
Με βάση το σχέδιο του υπουργού Εργασίας θα υπάρξει ενοποίηση των επικουρικών ταμείων των μισθωτών (τα οποία καλύπτουν 3,5 εκατομμύρια άτομα). Οι πόροι αυτών των ασφαλιστικών φορέων θα κατευθυνθούν σε έναν «κουμπαρά», ενώ θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί για τους ασφαλισμένους.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΣΕΕ
Κάτω από τα υποτιθέμενα »νέα» δεδομένα που δημιουργούν οι απαιτήσεις της τρόικας για τους μισθούς θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με την πάντα »πρόθυμη» πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Στην τελευταία συνάντηση οι λεγόμενοι κατ’ ευφημισμόν, κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν, κατά τα λεγόμενά τους, -τα οποία αμφισβητούνται δεόντος- στη διατήρηση τόσο του κατώτερου μισθού (που διαμορφώνεται στα 751 ευρώ) όσο και στο θέματα του 13ου και του 14ου μισθού, ενώ ομονοούν στο πετσόκομμα όλων των άλλων. Η τακτική του σαλαμιού σε όλο το μεγαλείο της!
Η συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στο διάλογο με το ΣΕΒ και τους εργοδότες για τις μειώσεις των μισθών θεωρείται απαράδεκτη, καθώς νομιμοποιεί την τρόικα και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στο σφαγιασμό των μισθών, των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων.
Σημειώνεται πως οι εργοδοτικές οργανώσεις κατέθεσαν πρόταση για πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων, που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Η ΓΣΕΕ, συμφώνησε ωστόσο στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ αφήνει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα ανοιχτά προς διαπραγμάτευση! Ιδού η συμπαιγνία!

ΠΗΓΗ : http://iskra.gr/

Written by antiracistes

31 Ιανουαρίου, 2012 στις 10:11 πμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: