Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΟΔΟΣ ΕΥΠΟΛΙΔΟΣ για την Επιχειρησιακή Σύμβαση 2012

leave a comment »

ΟΔΟΣ ΕΥΠΟΛΙΔΟΣ
ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΆΠΕΖΑ

Τηλ επικ: Καραβασίλης Άγης 6986429709 Μαυρίδης Γιώργος 6977919463 Πολύζος Γιάννης 6977341313

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Επιχειρησιακή Σύμβαση 2012

Συναδέλφισσες / οι

Ύστερα από την καταγγελία, όλων των επιχειρησιακών συμβάσεων από το 1994 έως και το 2009 από πλευράς Διοίκησης της Τράπεζας, ήρθε η ώρα να υλοποιήσουν το σχέδιό τους!
Πήραν την απόφαση για μείωση των μισθών μας πριν ακόμα καλά-καλά και από την εφαρμογή της απόφασης της φασιστικής δοτής κυβέρνησης των Δωσίλογων ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ, ΠΑΣΟΚ , ΝΔ και ΛΑΟΣ που μας φέρνουν σε επίπεδο εξαθλίωσης.
Μια απόφαση της διοίκησης Γάλλων και Ελλήνων διοικούντων την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και την συμφωνία των δυο συνεταίρων στο Σύλλογο ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ, οι οποίοι αποφάσισαν να υπογράψουν μια σύμβαση με μειώσεις μισθών, χωρίς να ρωτήσουν καν τους συναδέλφους , παρ’ ότι στις κεντρικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, διαλαλούσαν ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, επικαλούμενοι ότι από την Δευτέρα θα άλλαζαν τα πάντα στα εργασιακά με την ψήφιση του Μνημονίου 2, λες και δεν ήξεραν τι θα ψηφίζανε τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι συγκεκριμένες παρατάξεις !!
Και προφασιζόμενοι ότι πρέπει άρον άρον να υπογράψουμε Επειχηρισιακη Σύμβαση και ας είναι και με μείωση πήγαν και την υπέγραψαν ! τυχαίο δεν νομίζουμε; (αλήθεια με ποιο δικαίωμα εκλεγμένοι συνδικαλιστές, που πρέπει να υπερασπίζονται τα δικαιώματα μας, υπογράφουν μειώσεις μισθών;)

Συναδέλφισσες / οι
Για να βγάλετε και εσείς τα συμπεράσματα σας, ας δούμε με παραδείγματα ποια μείωση θα έχουμε στο μισθό μας :

Ένας εργαζόμενος με βασικό μισθό 1131 € επίδομα πολυετείας 648 € , επίδομα συζύγου 113,10 σύνολο 1892,73€ με επίδομα βαθμού 177,51 και επίδομα ευθύνης 431,75 € σύνολο2501,26€ έπαιρνε επιχειρησιακό επίδομα 294,23 €. Με την υπογραφή τις νέας σύμβασης θα πάρει 162,90€, δηλαδή έχει μια απώλεια 131,33€ το μήνα, δηλαδή 1904€ το χρόνο. Εάν προσθέσουμε και 770 € από των ισολογισμό και 150 € από τα επιδόματα Πάσχα και Χριστουγέννων τότε η μείωση ανέρχεται στα 2824 € το χρόνο. Με λίγα λόγια συνάδελφοι έχουμε χάσει, ένα μεικτό μισθό υπέρ του εργοδότη, όλοι μας .
Εάν υπολογίσουμε και πόσα γλιτώνει ο εργοδότης από της εισφορές που θα καταβάλει μετά την μείωση, στα ταμεία, τότε υπολογίζουμε ότι το κέρδος του είναι γύρω στα 20-22 εκατομμύρια € το χρόνο και όχι στα 15,400 εκατομμύρια που διαλαλούν ότι κερδίσουν.

Βέβαια μιλάνε για μέσοσταθμικά 7% ότι χάνουμε αυτό είναι διαχωρισμός συνάδελφοι μεταξύ μας . Αυτό το ποσοστό είναι για να πανηγυρισμούς τον υπογραφόντων και μόνο , δέστε τον τελλερ μπορεί να φτάνει η μείωση και 12% και σε συνάδελφους που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, η μείωση του μισθού τους, να αυξάνεται κατά πολύ, και να πλησιάζει πάνω από το 12%.
Όσο για το ότι δεν θα πειραχθούν οι μισθοί κάτω από τα 1800 € δεν αληθεύει, διότι και αυτοί οι συνάδελφοι θα χάσουν 770€ από των ισολογισμό και τα επιδόματα Πάσχα και Χριστούγεννα δηλαδή 920€ το χρόνο. Οι συνάδελφοι αυτοί θα χάσουν περίπου ένα καθαρό μισθό( τουλάχιστον ας πούνε στους εργαζόμενους τη έχουν υπογράψει για να ξέρουν; σας καταθέτουμε το κομμάτι που αφόρα το συγκεκριμένο θέμα από την ανακοίνωση του κ.κ Alain Strub: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι οι συμφωνηθείσες περικοπές στο επιχειρησιακό επίδομα θα εφαρμοσθούν κλιμακωτά, ώστε σε πνεύμα δικαίου, τα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζομένων μας να επηρεαστούν λιγότερο, ενώ δεν θα υπάρξει καμία περικοπή του στις περιπτώσεις εργαζομένων με μικτό μηνιαίο μισθό μικρότερο των 1.800 Ευρώ.)τα συμπεράσματα δικά σας ;

Αλήθεια η Ανακοίνωση του Συλλόγου Νο. 58/1-11-11 αναφέρει ανάγλυφα τις της Διοίκησης και έλεγε ότι Τομεάρχης δεν θα παίρνει πάνω από 5.000 χιλιάδες € το μήνα ο Διευθυντής δεν θα παίρνει πάνω από 6.000 χιλιάδες €. Γιατί αλήθεια αποσύρθηκε αυτό; Ενώ για τον έρημο τον τέλλερ που βγάζει τόση δουλειά παρέμεινε; Οι συνάδελφοι που παίρνουν πάνω από 5000 χιλιάδες € είναι περίπου 350-400. Εάν βάλουμε με μέσο όρο τα 1000€, για υπολογίστε 350Χ1000Χ14,5 = 5.075.000 το χρόνο συν η εισφορές στα ταμεία , όποτε και θα είχαν καλύψει ένα μεγάλο μέρος από αυτά που ζητούσαν, δηλαδή τα 15,400 εκατομμύρια €, και θα γλύτωναν και οι χαμηλόμισθοι .
Μας έλεγαν, ότι το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο, σε σχέση με τις υπόλοιπες Τράπεζες διαμορφώνει ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα και επιβαρύνει τα λειτουργικά αποτελέσματα. Δεν μας έλεγαν όμως ότι στα δυο τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει από το κόστος μισθοδοσίας 100.000.000 € από τις αποχωρήσεις 1400 και πλέων συναδέλφων με την μορφή οικιοθελούς παράνομης αποχώρησης, μήπως δε το γνωρίζουν και αυτό;
Λέγανε, ότι είναι απαραίτητο από κοινού με το Σύλλογο των Εργαζομένων να επανεξετάσουμε τις οικονομικές παροχές που προβλέπουν οι Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες ισχύουν ειδικά και μόνον για την Εμπορική Τράπεζα???? και μέσα από διαπραγμάτευση να καταλήξουμε σε συμφωνία για νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο διάλογος έγινε, εδώ μέχρι και την Γαλλία φτάσανε οι δυο παρατάξεις που υπογράφουν την σύμβαση. Και ενώ ο διάλογος ήταν σε εξέλιξη, αυτοί μονομερώς πετσοκόβανε τα επιδόματα! ξένης γλώσσας, βαθμών κλπ. Ούτε αυτά τα είδαν οι δυο υπογράφοντες την σύμβαση ;
Μας έλεγε ο κύριος Alain Strub: ΄΄ Όλο αυτό το διάστημα και ειδικότερα τον τελευταίο μήνα η ομάδα, που είχα ορίσει, διεξήγαγε καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με σκοπό να καταρτίσει Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.’’
Ποσό ειλικρινής και καλόπιστος μπορεί να είναι ένας διάλογος ο όποιος έχει καταγγελθεί εκ’ των προτέρων. δεν το καταλαβαίνουμε. Εάν ήθελαν ειλικρινή διάλογο θα είχανε αποσύρει τουλάχιστον την καταγγελία των συμβάσεων.
Η μεγάλη τους βιασύνη βέβαια να υπογραφεί άρον άρον η επιχειρησιακή σύμβαση την συγκεκριμένη ημέρα ήταν ότι έρχεται το Μνημόνιο 2, που με τις ρυθμίσεις του καταργεί κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης; Όποτε θα τους προλάβαινε και αυτή την μείωση και δεν θα μπορούσαν να την κάνουν, μιας και η άλλη μείωση, που έρχεται με νομοθέτημα, είναι ακόμη ποιο μεγάλη. Για τον λόγο αυτό δεν δεχτήκαν και την πρόταση για πάγωμα των μισθών για ένα εξάμηνο, ώστε να δούμε που θα κατασταλάξει αυτή η μείωση . Ούτε η χούντα δεν τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο.
Οι καπιταλιστές Τραπεζίτες έχουν πλέον λυμένα τα χέρια τους να κάνουν ότι θέλουν. Με μια τεράστια στρατιά ανέργων που ψάχνουν για δουλειά και χωρίς την παραμικρή νομική εγγύηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων , θα μπορούν, βάζοντάς τους το πιστόλι στον κρόταφο, όπως ξέρουν πλέον καλά και το κάνουν , να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν εξευτελιστικές συμβάσεις σε όλα τα επίπεδα .
Όχι μόνο στο θέμα των μισθών, αλλά και στο σύνολο των εργασιακών σχέσεων.
Οι Τραπεζίτες καπιταλιστές όχι μόνο υπερασπίζονται τις θέσεις τους, αλλά θα κάνουν χρήση και στο Μνημόνιο-2. Φτύνουν κατάμουτρα τους εργαζόμενους , ισχυριζόμενοι ότι αυτοί μεριμνούν για το εισόδημα τους και δίνουν προτεραιότητα στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας κατά προτεραιότητα άλλους τρόπους βελτίωσης της παραγωγικότητας και μείωσης του κόστους, ότι αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες και να επιβιώσουν της κρίσης, σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους!, στο πλαίσιο του νόμου, χωρίς άλλες κόκκινες γραμμές! από αυτές που θέτει η ίδια η πραγματικότητα. Αυτοί στραγγαλίζουν τους εργαζόμενους. Για λογαριασμό τους νομοθετούν Συγκυβέρνηση και Τρόικα κι αυτοί, παρέα με τους εργατοπατέρες, καμαρώνουν για την προστασία των εργαζόμενων!
Συναδέλφισσες/οι, αφού βύθισαν την Τράπεζα και την Χώρα σε ύφεση, τώρα μας λένε: αν θέλετε να έχετε δουλειά , θα πρέπει να δεχτείτε μισθούς Κίνας – Βουλγαρίας κλπ.
Εξίσου σαφής πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων : όχι πια σύγχρονοι σκλάβοι, αλλά εργαζόμενοι σε μια δίκαιη κοινωνία για να μπορούμε να έχουμε και οι ίδιοι μερίδιο και να απολαμβάνουμε από το πλούτο που οι ίδιοι παράγουμε.

Written by antiracistes

28 Φεβρουαρίου, 2012 στις 7:14 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: