Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ανακοίνωση Νο 21 ΔΑΚΕ Εμπορικής Τράπεζας για την επιχερησιακή σύμβαση

leave a comment »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 21
23 Φεβρουαρίου 2012

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι κοινή διαπίστωση πως η ψήφιση του νέου Μνημονίου από την ετερόκλητη συγκυβέρνηση «ειδικού σκοπού» ισοδυναμεί με εργασιακό και κοινωνικό ολοκαύτωμα. Από τα μεσάνυχτα της 12ης Φεβρουαρίου, είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τα πλέον άδικα και αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ, με εντελώς παράλογες και αντιφατικές αιτιολογίες.

Αν οι ασθένειες είναι η ανταγωνιστικότητα και η ανεργία, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σε καμία περίπτωση δεν είναι το φάρμακο που θα τις γιατρέψει, αλλά το δηλητήριο που θα αποτελειώσει κάθε ζωντανό κύτταρο του κοινωνικού ιστού.

Σαφώς και ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής θα είναι σκληρός, συντονισμένος, ενιαίος και εντατικός. Σαφώς και οφείλουμε να προσέλθουμε σε αυτόν δυνατοί, οχυρωμένοι και θωρακισμένοι. Σε αυτά τα πλαίσια, η ΔΑΚΕ θεώρησε αυτονόητη τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις για επανάκτηση και κατοχύρωση των σημαντικότερων κατακτήσεών μας που καταργήθηκαν πραξικοπηματικά εν μία νυκτί!

Με όπλο την τεράστια συμμετοχή στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις και την υποστήριξη της κοινής γνώμης με την καθολική αποδοκιμασία κατά της Διοίκησης, καταφέραμε τη συνέχιση του διαλόγου.

Αποτέλεσμα του διαλόγου, ήταν η υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης με τους όρους που σας έχουν ήδη γίνει γνωστοί. Δεν μπορεί φυσικά το σύνολο της Σύμβασης να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό και πανηγυρικούς διθυράμβους, από τη στιγμή που πλήττονται οι απολαβές μας, ούτε να υπονοεί πως η ΔΑΚΕ αποδέχεται το επιχείρημα της Διοίκησης πως το μισθολογικό κόστος είναι τροχοπέδη για την κερδοφορία της Τράπεζας (μακάρι να ήταν έτσι!).

Όμως, αυτή τη φορά, στη ζυγαριά μπήκαν και άλλες παράμετροι, που έπρεπε να αξιολογηθούν με περισσή υπευθυνότητα και διορατικότητα, αφού έπαψαν πλέον να αποτελούν κεκτημένα δικαιώματά μας.

Η προστασία της απασχόλησης, η εξασφάλιση καλύτερης θέσης εκκίνησης για τους μελλοντικούς συναδέλφους μας στον εργασιακό στίβο, ο συμψηφισμός με πιθανές μελλοντικές μειώσεις και ο απεγκλωβισμός από το καθεστώς των Ατομικών Συμβάσεων, ιδιαίτερα τώρα με την επερχόμενη κατάργηση των σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και τη μετάλλαξη-απενεργοποίηση του θεσμού της Διαιτησίας, φυσιολογικά υπερίσχυσαν ώστε να αποτραπεί ο απόλυτος εκτροχιασμός.

Όταν η νομοθεσία από σύμμαχος γίνεται εχθρός, ποια συνδικαλιστική και αγωνιστική δεοντολογία θα μπορούσε να προστάζει κάτι διαφορετικό;

Η υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης είναι σημαντικό επίτευγμα και δίνει ανάσα ζωής στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Απορρίπτουμε:

Την αναίμακτη τακτική του στρουθοκαμηλισμού όσων αρνούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αδυνατώντας να εκφράσουν μια σοβαρή και ορθολογική αντιπρόταση.

Τις άναρθρες κραυγές διαμαρτυρίας και άρνησης εκείνων που συνεχώς απέχουν από το πεδίο της μάχης, προς εξυπηρέτηση θέσεων και σκοπών κομματικών φορέων.

Την άτοπη προσπάθεια προσομοίωσης με πολιτικά πρόσωπα και καταστάσεις, προς εκμετάλλευση του αντιμνημονιακού κλίματος για ψηφοθηρικούς σκοπούς στις επερχόμενες εκλογές του Συλλογικού μας Οργάνου.

Καταγγέλλουμε ως ανεπαρκείς και επικίνδυνους όλους εκείνους που ασπάζονται και ακολουθούν τις παραπάνω πρακτικές!

Εμείς στη ΔΑΚΕ αισθανόμαστε καταρχήν δικαιωμένοι για την επιμονή, την επιχειρηματολογία και τις θέσεις μας που οδήγησαν στην επανέναρξη του Διαλόγου. Απέναντι σε αντίξοες συνθήκες, δώσαμε έναν δύσκολο και άνισο αγώνα, παλεύοντας στο πεδίο της μάχης και όχι παρακολουθώντας από κομματικά παρατηρητήρια.

Είμαστε απόλυτα σίγουροι για τις αποφάσεις μας και τις προτεραιότητες που θέσαμε με βάση τα νέα δεδομένα, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των επιλογών μας και είμαστε πεπεισμένοι πως ο χρόνος θα μας δικαιώσει.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΜΕΡΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΔΑΒΑΛΟΥ ΝΑΝΣΥ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΔΡΙΜΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ
ΠΑΓΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΦΛΩΡΟΥΣ ΜΑΡΙΑ – ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Written by antiracistes

29 Φεβρουαρίου, 2012 στις 9:49 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: