Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΣΥΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

leave a comment »

ΔΗΣΥΕ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
αγώνας, συνέπεια, προοπτική

Αθήνα, 22 Μαΐου 2012

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Σαν Έλληνες, σαν πολίτες και σαν εργαζόμενοι βιώνουμε ίσως μια από τις πιο σκοτεινές, ρευστές και «ανασφαλείς» περιόδους της μεταπολιτευτικής ιστορίας.
Η διαπιστωμένη από καιρό ανικανότητα του πολιτικού συστήματος και των κομματικών ηγεσιών να προστατεύσουν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, την ευημερία των πολιτών και την κοινωνική συνοχή πιστοποιήθηκε με τη «βούλα» των πρόσφατων εξελίξεων. Αυτό που καθιστά το πρόβλημα ακόμη πιο δυσεπίλυτο, είναι ότι οι παθογένειες και ο κομματικός βερμπαλισμός των παλιών μεγάλων κομμάτων, αποτελούν πρότυπο και για τα νέα αναδυόμενα κόμματα, που ακολουθώντας ακριβώς το ίδιο αναχρονιστικό και παρακμασμένο μοντέλο, προσπαθούν να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Φυσικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κοινωνία να κατακερματιστεί, ο κοινωνικός ιστός να διαραγεί και οι δυνάμεις της εργασίας, της δημιουργίας και της προόδου, να αποτελούν «μειοψηφικό ρεύμα» που εγκλωβίζεται ανάμεσα στις συντηρητικές και φοβικές θέσεις του «μνημονιακού» ρεύματος της πιο συντηρητικής ευρωπαϊκής δεξιάς και στην ασύνταχτη λαϊκίστικη ρητορική μιας δήθεν αριστεράς, που ονειρεύεται τη φούσκα του κρατικοδίαιτου παρελθόντος.
Την πιο δύσκολη ώρα για τον τόπο και τους πολίτες, που απαιτούν μιαν άλλη πολιτική απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, από μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, με πολιτικές κοινωνικής συνοχής, με δίκαιη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, οι πολιτικές ηγεσίες αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων.
Την ώρα που η Ευρώπη αλλάζει αργά αλλά σταθερά, κάτω από το βάρος των αδιέξοδων νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών, που την οδήγησαν στην ασφυξία, εμείς επιμένουμε να συζητάμε πάνω στα διλήμματα ευρώ ή δραχμή !, καταγγελία ή επαναδιαπραγμάτευση !
Εμείς συνεχίζουμε να προτείνουμε το αυτονόητο :
Απαλλαγή από τα μνημόνια γρήγορα και άμεσα, με τις παραγωγικές δυνάμεις του έθνους συντεταγμένες μέσα από μια ευρύτερη κοινωνική συμφωνία, πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με :
• Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο
• Εθνικές πολιτικές ανά κλάδο οικονομίας
• Αναδιανομή εισοδημάτων μέσα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα υπέρ των θυμάτων του μνημονίου και της υπανάπτυξης
• Κοινωνική συνοχή
• Ένα κράτος «στρατηγείο» που δεν απευθύνεται σε «πελάτες» αλλά σε πολίτες, που ρυθμίζει και εγγυάται θεσμούς και διαδικασίες όπως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι Συλλογικές Συμβάσεις και εν τέλει προστατεύει τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολιτών.
• Διεκδίκηση εδώ και τώρα από την Ε. Ε. πόρων για ρευστότητα, παραγωγικές επενδύσεις, ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας.

Η επανάσταση του αυτονόητου μας οδηγεί σε μια συντεταγμένη πορεία προς το μέλλον μέσα σε μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών, με εθνική ανεξαρτησία, χωρίς μνημόνια και εξαρτήσεις, αλλά και μακριά από τις συλλογικές αυταπάτες του παρελθόντος.
Αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος του δημοκρατικού σοσιαλισμού που αταλάντευτα υπηρετήσαμε μέχρι σήμερα, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και στείρες ιδεοληψίες.
Αυτός είναι ο δρόμος που εγγυάται εθνική και οικονομική ανεξαρτησία σε μια Ελλάδα των πολιτών και των εργαζομένων, σε μια Ευρώπη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Για αυτήν την προοπτική θα αγωνιστούμε μακριά από συντηρητικά ψευτοδιλήμματα και αριστερόστροφες κωλοτούμπες.
Σε μια Ελλάδα που κυριαρχείται από τον συντηρητικό νεοφιλελευθερισμό και τον αριστερόστροφο λαϊκισμό, εμείς επιμένουμε στην άμεση ανάγκη ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού απαλλαγμένου όμως από τα φιλελεύθερα και λαϊκίστικα δάνεια του πρόσφατου παρελθόντος, που μας οδήγησαν στα μνημόνια και στην κοινωνική ισοπέδωση.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, αν προσπαθούσαμε έστω και στο παραμικρό, να αντιγράψουμε και να αναπαράγουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο Σύλλογό μας, αυτά ακριβώς που κατηγορούμε ως αδιέξοδα στο πολιτικό σύστημα.
Αν και τα εκλογικά ποσοστά της ΔΗΣΥΕ είναι εδώ και πολλά χρόνια πολύ υψηλά, ποτέ δεν ερμηνεύσαμε το «μήνυμα», όπως αυτοί που κατηγορούμε. Είμαστε σταθερά και αταλάντευτα προσηλωμένοι στην απόλυτη λογική των ευρύτερων συνεργασιών με όλες ανεξαίρετα τις παρατάξεις. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε αναπτύξει και επιβάλλει με τη δύναμη που οι εργαζόμενοι μας έδωσαν, μια κουλτούρα ενότητας, αγωνιστικότητας και συνεργασιών, μέσα από θέσεις και απόψεις. Αυτή η πολιτική κρινόμενη εκ του αποτελέσματος, έχει απολύτως δικαιωθεί στο παρελθόν, οδηγώντας μας σε κατακτήσεις που σήμερα καλούμαστε να διατηρήσουμε.
Εδώ και πολύ καιρό -μόνοι εμείς- έχουμε επισημάνει ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο θα είναι ραγδαίες τους επόμενους μήνες. Οι τεράστιες ζημιές, οι συνεχιζόμενες προβλέψεις που δεν έχουν σταματημό, η φυγή καταθέσεων και κυρίως η ανακεφαλαιοποίηση που καρκινοβατεί, είναι ένα εκρηκτικό μείγμα για το άμεσο μέλλον. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και την πολιτική αστάθεια, καθώς και την ανεπάρκεια της πολιτικής και των πολιτικών, κατανοούμε όλοι απόλυτα χωρίς περαιτέρω ανάλυση τον Αρμαγεδώνα που έρχεται. Και αυτά προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του ασφαλιστικού, του εφάπαξ, της υγείας, των μειώσεων και των εργασιακών σχέσεων που δημιούργησαν τα βάρβαρα μνημόνια και η εργοδοτική ασυδοσία των Τραπεζιτών τα προηγούμενα χρόνια.
Απέναντι σ’ όλα αυτά, η μόνη νικηφόρα στρατηγική, είναι αυτή της ενότητας, της συλλογικής δράσης, της αντίστασης, μέσα από έναν ενωτικό – αγωνιστικό – ακηδεμόνευτο Σύλλογο.
Η ΔΗΣΥΕ ερμηνεύει το μήνυμα των εκλογών που της έδωσε και πάλι πάνω από 42%, ως επιδοκιμασία αυτής της ενωτικής – αγωνιστικής στρατηγικής και προτείνει τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων του Συλλόγου στο νέο Προεδρείο που θα σχηματιστεί άμεσα.
– Και όταν λέμε όλων, εννοούμε ΟΛΩΝ. Χωρίς προαπαιτούμενα περί ιδεολογικών και άλλων συγκλίσεων.
– Δεν μπορούμε να απαιτούμε το αυτονόητο από τις πολιτικές ηγεσίες και να μην το εφαρμόζουμε εμείς σε μια κατεξοχήν δύσκολη και καθοριστική περίοδο για την ίδια την εργασία και τη ζωή μας.
– Για τη ΔΗΣΥΕ η μόνη κόκκινη γραμμή την οποία υπηρετεί ασυμβίβαστα ήταν, είναι και θα είναι η προστασία των εργαζομένων από Κυβερνήσεις, μνημόνια και εργοδοσία.
– Ο συνδικαλισμός οφείλει μετά από μια αδιέξοδη πολύχρονη διαδρομή που εφαπτόταν άλλοτε με κόμματα, άλλοτε με ιδεοληψίες, άλλοτε με ανέξοδες και υπερφίαλες λογικές συνδιοίκησης και μικρομεγαλισμού, να επιστρέψει στη φυσική του κοίτη : ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ, ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ, ΕΝΩΤΙΚΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.

Εμείς αυτή τη γραμμή υπηρετούμε εδώ και χρόνια και αυτό το πρόταγμα θα ακολουθήσουμε αταλάντευτα και για τα επόμενα χρόνια.

Άμεσες προτεραιότητές μας για το επόμενο διάστημα είναι :

1. Η προστασία της εργασίας μας.
2. Η προστασία αμοιβών και εργασιακών δικαιωμάτων.
3. Η πλήρης εφαρμογή Συμβάσεων και Οργανισμού Προσωπικού.
4. Η ένταξη στον Οργανισμό των νέων συναδέλφων.
5. Η κατάργηση Ατομικών Συμβάσεων – Ενιαία Σύμβαση για όλους.
6. Η άμεση τακτοποίηση όλων μέσα από οριστικές τοποθετήσεις.
7. Η άμεση λειτουργία συμβουλίων παραπόνων και προαγωγών.
8. Η άμεση λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων.
9. Η απόσυρση της ατομικής στοχοθεσίας με κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μέσο.
10. Η άμεση ρύθμιση δανείων συναδέλφων με καλύτερους όρους από τους σημερινούς.
11. Το σταμάτημα άσκοπων προσλήψεων από την αγορά – αξιοποίηση στελεχών της Εμπορικής.
12. Η άμεση καταβολή σε όλους τους δικαιούχους όλων των παροχών που δικαιούνται (οδοιπορικά, χιλιομετρική αποζημίωση κ.λ.π.).
13. Η άμεση καταβολή των οφειλόμενων εξομοιώσεων όπου αυτές προβλέπονται (Δ/νση Πληροφορικής κ.λ.π.)
14. Η χορήγηση αδειών σε όλους – πληρωμή υπερωριών όταν και όπου γίνονται.
15. Η διαρκής αγωνιστική διεκδίκηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων (σύνταξη, υγεία, Πρόνοια).

Γι‘ αυτά θα αγωνιστούμε καθώς και για δεκάδες άλλα πιο μικρά, πιο ανθρώπινα, πιο προσωπικά, που αποτελούν υποχρέωση ενός ενωτικού – αγωνιστικού και νικηφόρου Συλλόγου.
Σ’ αυτόν τον αγώνα που θα είναι μακρύς και δύσκολος καλούμε όλους τους εργαζόμενους.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΛΑΤΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΛΑΒΟΙ

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Written by antiracistes

22 Μαΐου, 2012 στις 12:25 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: