Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

leave a comment »

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

 

Προς την: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Κύριε πρόεδρε,

κύριε Γενικέ Γραμματέα,

κυρίες και κύριοι μέλη του προεδρείου της ΟΤΟΕ

 

Απαντώντας μετά από συνάντηση μας και στην επιστολή την οποία μας απευθύνατε σας γνωρίζουμε τα εξής:

                         Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε με όλες του τις δυνάμεις στον πολιτικό, κινηματικό και κοινωνικό αγώνα ενάντια στα Μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους τους και τις πολιτικές της “εσωτερικής υποτίμησης”, δηλαδή της λιτότητας, που αποδείχθηκαν καταστροφικές. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 20%, το δημόσιο χρέος της χώρας βρίσκεται εκτός ελέγχου, η ανεργία βρίσκεται σε πρωτοφανή για καιρό ειρήνης επίπεδα, η φτώχεια αυξάνει δραματικά και  ο λαός και η χώρα μας βιώνουν μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Η ακύρωση των Μνημονίων αποτελεί βασική προγραμματική μας δέσμευση. Συμφωνώντας στα σημεία της κριτικής σας ενάντια στα Μνημόνια, δηλώνουμε ότι δεσμευόμαστε τόσο από τους αγώνες για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, που δώσαμε στο πλάι του ελληνικού λαού, όσο και από το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουμε θέσει υπό την κρίση του, να ακυρώσουμε τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους τους και να τα αντικαταστήσουμε ένα Εθνικό Σχέδιο αναμόρφωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω, σας γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες θέσεις μας για τα ζητήματα που ενδιαφέρουν εσάς και τους χιλιάδες εργαζόμενους που εκπροσωπείτε και για τα οποία μας ρωτήσατε.

 1. Ως ένα από τα πρώτα και άμεσα μέτρα του προγράμματός μας για τις εργασιακές σχέσεις είναι η άμεση αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, των Κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ,  της εφαρμογής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της μετενέργειας και της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας  .
 2. Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε άμεσα την ΠΥΣ 6/28.2.2012 στο σύνολό της καθώς και τον νόμο 4046/2012, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό τη λειτουργία του ΟΜΕΔ στο αρχικό της πλαίσιο, όπως είχε ρυθμιστεί από τον ν.1892/90. Ταυτόχρονα, θα αρθούν όλες οι αρνητικές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις, στις ΣΣΕ και τους κανονισμούς εργασίας, που εισήχθησαν με τον εν λόγω νόμο και την ΠΥΣ 6/28.2.2012 και θα αποκατασταθούν οι κατώτεροι μισθοί τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας και μητρότητας στα πριν τις μειώσεις τους (κατά 22% και για τους νέους μέχρι των 25 ετών 32%) επίπεδα.

                  Επίσης σας γνωρίζουμε ότι, εκτός από αυτά που μας ρωτήσατε, θα προχωρήσουμε άμεσα στα εξής:

 1. Άμεση ανακοπή της μείωσης των μισθών, η οποία προβλέπεται με το 2ο Μνημόνιο.
 2. Σταδιακή αποκατάσταση μισθών στα προ του μνημονίου επίπεδα, η οποία θα γίνει δυνατή με την ανακοπή του υφεσιακού κατήφορου της χώρας και τη διασφάλιση της νέας πορείας αναζωογόνησης της οικονομίας και της ανάπτυξης.
 3. Άμεση επαναφορά των διατάξεων που ίσχυαν πριν την εφαρμογή των μνημονίων για τις ομαδικές απολύσεις, τα όρια τους και τις αποζημιώσεις των απολυομένων. Εξομοίωση  της αποζημίωσης για καταγγελία της σύμβασης εργασίας των εργατών με αυτήν των υπαλλήλων.
 4. Κατάργηση της ενοικίασης εργαζομένων.
 5. Διαμόρφωση σειράς ασφαλιστικών δικλείδων ενάντια σε όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης  με στόχο την σταδιακή δραστική μείωση έως και την κατάργηση τους.
 6. Θέσπιση αυτεπάγγελτης εισαγγελικής δίωξης και ποινή φυλάκισης για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν παράνομη – «μαύρη» εργασία και έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους. Νέες αυστηρές κυρώσεις για τους εργοδότες που παραβιάζουν συλλογικές συμβάσεις, ωράρια και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
 7. Άμεση ανασυγκρότηση, αναβάθμιση και αποτελεσματική ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με στόχο να περιοριστούν δραστικά οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
 8. Άμεση επανασύσταση και αναβάθμιση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και κατοικίας με διασφαλισμένη την τριμερή χρηματοδότησή τους.

                  Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι για την ίδια την επιβίωση των εργαζομένων είναι απαραίτητο εκτός από την ανατροπή των μνημονιακών (απο)ρυθμίσεων να προωθηθεί μια εναλλακτική πολιτική επαναρύθμισης και αναβάθμισης των εργασιακών σχέσεων με πυρήνα της την ενίσχυση της πλήρους, σταθερής ασφαλισμένης, ποιοτικής και αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουμε καταστρώσει ένα πλήρες σχέδιο για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διαφορετική κατεύθυνση. Άμεσοι στόχοι μας είναι:

 1. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,  με την έκδοση κοινών μετά ψήφου μετοχών, ώστε να διασφαλισθούν ο έλεγχος και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου καθώς και των Ελλήνων φορολογουμένων. Εθνικοποίηση – κοινωνικόποίηση, δηλαδή δημόσιος,  κοινωνικός και διαφανής έλεγχος, των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται με δημόσιο χρήμα με διασφάλιση της απασχόλησης και των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων τους. Στόχος μας είναι οι υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες να λειτουργούν με νέα αναπτυξιακά, κοινωνικά, παραγωγικά κριτήρια για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της κοινωνίας. Επίσης η με κάθε πρόσφορο τρόπο προστασία και εγγύηση των καταθέσεων.
 2. Θέσπιση ενός μοντέλου διοίκησης των υπό δημόσιο πλέον έλεγχο τραπεζών με στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων, με βάση συμφωνίες οι οποίες θα υπογράφονται με την εκάστοτε διοίκηση. Η αξιολόγηση των διοικήσεων θα πρέπει να γίνεται με βάση τα αποτελέσματα σε σχέση μ’ αυτούς τους στόχους που θα πρέπει να εκπληρώνουν. Πρέπει επίσης να επιδιώκεται η ανάδειξη διοικήσεων από στελέχη του τραπεζικού χώρου.
 3. Εφαρμογή των ολοκληρωμένων προτάσεων που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων προς τις τράπεζες νοικοκυριών, των μικρών επιχειρήσεων και των αγροτών με ρυθμίσεις και μερική διαγραφή των δανείων τους.
 4. Ανάπτυξη ολοκληρωμένης δέσμης υπηρεσιών για τη στήριξη μικρών και  μεσαίων επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, νέων παραγωγικών επιχειρήσεων και μορφών συνεταιριστικής και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας.

Αθήνα 12.6.2012

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Στρατούλης

Υπεύθυνος Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής  του

 

Written by antiracistes

13 Ιουνίου, 2012 στις 9:15 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: