Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΣΑΚ: ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

leave a comment »

ΕΣΑΚ

13 ΙΟΥΝΗ 2Ο12

ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

 

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

 

Οι μέρες που ακολούθησαν τις εκλογές της 6ης Μάη ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Ο ελληνικός λαός ΟΡΘΟΤΑΤΑ αποδοκίμασε τα βασικά κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που φέρουν την κύρια ευθύνη για την υλοποίηση διαχρονικά της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Τότε, ήρθε αντιμέτωπος με τη διγλωσσία και την αφερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ίδια ευκολία που προεκλογικά κατήγγειλε το μνημόνιο, με την ίδια ευκολία μετά τις εκλογές, τη μια το ακυρώνουν, την άλλη μιλούν για σταδιακή απαγκίστρωση, αργότερα το μόνο πολιτικά, για να φτάσουμε σήμερα στη διμερή διαπραγμάτευση.

Σε κάθε περίπτωση όπως και άλλα κόμματα – αναχώματα, ακόμα και δήθεν «αντισυστημικά», δίνουν όρκους πίστης στο ευρώ και την €.€. Δηλώνουν αντιμνημονιακοί όταν έχουν συμφωνήσει, έχουν υπογράψει το μνημόνιο των μνημονίων, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Προσπαθούν να πείσουν ότι φέρνουν κάτι νέο, «εμπορεύονται» ελπίδες, και προβάλουν μια «άλλη» πολιτική που υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της €.€., την οποία ασπάζονται πλήρως, όπως χαρακτηριστικά:

–          σε δήμους όπου ασκούν διοίκηση, εφαρμόζουν πλήρως την αντιλαϊκή πολιτική (κλείσιμο παιδικών σταθμών, αύξηση τροφείων, απόλυση εργαζομένων, αύξηση δημοτικών τελών κλπ.)

–          στο συνδικαλιστικό κίνημα συμμαχούν με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, συμμετέχουν σε κοινά ψηφοδέλτια με ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ. Χωρίς να τους υποχρεώνει κανένας νόμος, πηγαίνουν και υπογράφουν μειώσεις μισθών και ό,τι απαιτεί η εργοδοσία ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών

Ειδικά για τις τράπεζες η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική:

Καταγγέλλουν (;), επαναδιαπραγματεύονται (;) το δάνειο που υπέγραψαν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και έφερε το 2ο μνημόνιο, αλλά συμφωνούν να δοθεί το ποσό των 50δις ευρώ που προβλέπεται από την παραπάνω δανειακή σύμβαση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έκδοση νέων κοινών μετοχών κυριότητας του δημοσίου, εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους και όταν γίνουν κερδοφόρες οι τράπεζες προτείνουν να πουληθούν πάλι σε ιδιώτες!!!

Μα πως είναι δυνατόν σε συνθήκες ανταγωνισμού, ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, να γίνουν κερδοφόρες οι τράπεζες χωρίς να μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, χωρίς να γίνουν απολύσεις, χωρίς να επιβληθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης; Χωρίς να μειωθεί το «μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος»; Αυτές οι υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες που θα λειτουργούν με ιδιωτικά – οικονομικά κριτήρια, με τι επιτόκια θα δανείζουν τους αυτοαπασχολούμενους  τους μικρομεσαίους εμπόρους και βιοτέχνες; Ποια τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων;

Είναι λοιπόν φανερό ότι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η επιστροφή του στην κερδοφορία και η παράδοσή του στους ιδιώτες, χρειάζεται και δημόσιο χρήμα, δάνεια δηλαδή που θα ξεπληρώνει ο ελληνικός λαός και φτηνούς, χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους.

 

 

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

 

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, που τσακίζονται όλο και περισσότερες ζωές, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κίνημα, ένα κίνημα ταξικά προσανατολισμένο που θα ενώνει τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα στον αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Ένα κίνημα που δεν θα διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, την ίδια τη βάρβαρη πολιτική της €.€., όπως αυτή υλοποιείται  στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, παντού όπου εφαρμόζονται αντεργατικά μέτρα, εκεί που οι εργοδότες προσπαθούν να επιβάλλουν το νόμο τους και να προστατέψουν τα κέρδη τους.

Ένα κίνημα που απορρίπτει διλήμματα, ιδεολογήματα και εκβιασμούς όπως ευρώ ή δραχμή, Ευρωπαϊκή Ένωση ή χάος.

Ένα κίνημα που εμπιστεύεται τους εργαζόμενους, τους οργανώνει, τους κινητοποιεί κόντρα στα μνημόνια και στους νόμους, κόντρα στη μιζέρια του «μικρότερου κακού» μπορεί να έχει αποτελέσματα. Όπως αυτό του συνδικάτου Τροφίμων & Ποτών που ανάγκασε τους εργοδότες να υπογράψουν Κλαδική Σύμβαση χωρίς να γίνει καμία μείωση μισθού και επιδομάτων για όλους τους εργαζόμενους ακόμη και για τους νεοπροσληφθέντες κάτω των 25 ετών.

Ένα κίνημα που θα αγωνίζεται για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για αποδέσμευση της χώρας από την €.€., για την ανατροπή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, το λαό στο τιμόνι της εξουσίας και της φιλολαϊκής διακυβέρνησης.

 

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

 

Να ξέρεις ότι όσες διαπραγματεύσεις και να γίνουν όσα νέα μνημόνια και να κατασκευαστούν, η €.€. δεν γίνεται φιλολαϊκή ούτε στη …δευτέρα παρουσία. Με τη συσσωρεμένη πείρα που έχεις από τη ζωή σου καθημερινά, οφείλεις να βγάλεις συμπεράσματα και να διαλύσεις αυταπάτες και ψεύτικα διλήμματα που καλλιεργούν έντεχνα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου:

E  Ή θα ταυτιστείς με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την ανταγωνιστικότητα και την προστασία των κερδών των επιχειρηματιών, με τις δυνάμεις των νέων μνημονίων που θα μας φορτώσουν στην πλάτη, αποδεχόμενος ουσιαστικά ότι εσύ, ο εργαζόμενος, είσαι κόστος και πρέπει να μειωθείς…

E  Ή θα ενισχύσεις εκείνη την πολιτική δύναμη που λειτουργεί σαν αντίβαρο απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα, την πολιτική δύναμη που σε εμπιστεύεται, στηρίζει την εργατική τάξη, τους αγώνες της, για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για μισθό που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειας. Φροντίδα για την υγεία της εργατικής οικογένειας, μόρφωση και δουλειά για τα παιδιά της. Φροντίδα για τους ηλικιωμένους, παιδικούς σταθμούς, δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ψυχαγωγία.

 

ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΝΗ ΔΙΝΟΥΜΕ

 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΕΣΜΑ

ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ

Written by antiracistes

14 Ιουνίου, 2012 στις 7:42 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: