Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Στουρνάρας: «τελειώνει» την ΑΤΕ εντός των προσεχών ημερών αλλά δεν ξέρει πως…

leave a comment »

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΕ

25/7/2012

 

ΠΟΙΚΙΛΑ

 

Στουρνάρας: «τελειώνει» την ΑΤΕ εντός των προσεχών ημερών αλλά δεν ξέρει πως…

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η πολυαναμενόμενη από τους τραπεζοϋπαλλήλους συνάντηση του υπουργού οικονομικών κ. Στουρνάρα με την ΟΤΟΕ. Μια δυο μέρες νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση τους τραπεζίτες ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε με τον μέτοχο και πρώην υπάλληλο της Πειραιώς κ. Προβόπουλο, διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος… Κάθε συσχέτιση είναι θεμιτή…

Στη συνάντηση δεν ήμασταν παρόντες γιατί δεν κληθήκαμε. Τόσο η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ όσο και του Συλλόγου (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) έχουν δική τους άποψη για την εκπροσώπηση. Πιο κάτω παραθέτουμε την ενημέρωση για την συνάντηση όπως διατυπώθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΕΑΤΕ:

……………………………

Η συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον υπουργό οικονομικών, αφού αρχικά μεταφέρθηκε μια ώρα πίσω, στις 17.00, άρχισε και με 45λεπτη καθυστέρηση και τελείωσε, μόλις πριν λίγα λεπτά.

Ο κ. Στουρνάρας δεν «είπε τίποτα» ! Ειδικά για το θέμα της ΑΤΕ απαντώντας στα ερωτήματα του Προέδρου του Συλλόγου, στα στοιχεία που παρουσίασε και την αγωνία των εργαζόμενων που μετέφερε, που «…για πολλοστή φορά ζουν μέρες τρομοκρατίας…», είπε το αμίμητο, πως δεν έχει ενημέρωση, για να προσθέσει, πως η ανακεφαλαιοποίηση της; τράπεζας είναι ζήτημα συναπόφασης με την τρόϊκα, κάτι που θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παρ΄ όλες τις πιέσεις και τα ερωτήματα, των συμμετεχόντων στη συνάντηση συνδικαλιστών του χώρου, (Αμούντζιας, Σαμπάνης, Μπαλλού), για τα σχέδια και τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός παρέμεινε σφίγγα.

Διαδικαστικά, το μεν θέμα της γενικότερης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το προσδιόρισε για το τέλος του καλοκαιριού, μιας και συνδυάζεται με την επόμενη δόση του δανείου, η οποία θ΄ αργήσει, το θέμα όμως των αποφάσεων για την ΑΤΕ είναι που επείγει, το οποίο και θ΄ αντιμετωπισθεί σε συναπόφαση με την τρόϊκα.

«Και η κυβέρνησή σας με τι σχέδιο πηγαίνει στη συναπόφαση ;».

«Δεν το γνωρίζω, δεν έχω ενημερωθεί, λίγες ημέρες έχω μόνο στο υπουρ-γείο. Για το θέμα αυτό δεν βρήκα καμιά απόφαση… Ξέρω πως έχει προ-τάσεις η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά πολιτική απόφαση δεν γνωρίζω !».

«Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει η Αγροτική Τράπεζα ή όχι ;».

«Νομίζω ναι…».

«Και τι λέτε επ΄ αυτού ;».

«Δεν το γνωρίζω !…».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου παρουσιάζει σειρά στοιχείων που κάθε άλλο, παρά πρόβλημα βιωσιμότητας της ΑΤΕ, στοιχειοθετούν. Προτείνεται να σταλούν και σε ειδικό υπόμνημα, το οποίο ο κ. Στουρνάρας αποδέχεται.

«Μήπως υπάρχουν κάποια άλλα στοιχεία που ξέρετε εσείς ή η Τράπεζα της Ελλάδος, που οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα ;».

«Δεν έχω ενημέρωση…».

«Κύριε υπουργέ, υπάρχει περίπτωση τα διαθέσιμα 50 δισ € για την ανα-κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να είναι λίγα και να μην φτάνουν για τις κρατικές ;».

«Ενδεχομένως…».

Τα πάντα συναρτημένα με την βούληση της τρόϊκας, σύμφωνα με τον κ. υπουργό, φυσιολογική και η ερώτηση :

«Κι εσείς ως κυβέρνηση τι μπορείτε να κάνετε στη συγκεκριμένη περίπτωση ;».

«Να φροντίσουμε για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας…».

«Με την τράπεζα να υπάρχει ή όχι ;».

«…… !».

Πρόεδρος ΣΕΑΤΕ : Κύριε υπουργέ μια τελευταία ερώτηση, τεχνοκρατικής φύσης. Μια τράπεζα που έχει ενισχυθεί από το ΤΧΣ, μπορεί να εξαγοράσει μια άλλη τράπεζα ;

«Δεν είμαι πρόχειρος, να το εξετάσω…».

Ήταν ολοφάνερο πως ο κ. Στουρνάρας είχε εντολή να κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά. Και τα κράτησε, ακόμα κι όταν χρειάστηκε να γίνει, ακόμα, και φαιδρός !…

……………………………

Τα ΜΜΕ για τη συνάντηση

Η συνάντηση με το Προβόπουλο ήταν η είδηση για τα ΜΜΕ ενώ η συνάντηση με την ΟΤΟΕ αναφέρθηκε παρεμπιπτόντως. Έγραψε το in.gr:

«Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιώργο Προβόπουλο είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και το κομμάτι του μνημονίου στο οποίο εμπλέκεται η ΤτΕ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν θα αρκέσουν τα 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι θα αρκέσουν.

Πάντως, το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φαίνεται να πηγαίνει πίσω για μετά το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι δεν υπήρξαν αποφάσεις για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν αναμένονται πριν από την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα.

Ωστόσο για την Αγροτική, ειδικά, φαίνεται ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες πώλησης της τράπεζας. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν χαρακτηριστικά ότι θα εξεταστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι πώλησης…

…Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε και με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, όπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σταύρος Κούκος ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών για τις θέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα τραπεζών με πυρήνα την Αγροτική Τράπεζα, ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος, να ενισχυθεί η παρέμβαση του δημοσίου στη χρηματοπιστωτική λειτουργία για τη κατανομή των πόρων στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αποφυγή εναρμονισμένων πρακτικών.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σύμφωνα με την ΟΤΟΕ ότι θα είναι άμεση η αντιμετώπιση του μέλλοντος της Αγροτικής Τράπεζας, ότι η Credit Agricole θα είναι παρούσα και στο μέλλον στην ελληνική αγορά. Τέλος είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εγγυηθεί την απασχόληση εν όψει των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα».

…………………..

 

Όχι στο σκάνδαλο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Τρόικας-Τραπεζιτών

Η κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που υποτίθεται ότι θα διαπραγματευόταν το μνημόνιο, περιμένει οδηγίες από την τρόικα για το μέλλον της ΑΤΕ και όπως  φαίνεται αποφάσισε να σώσει τη χρεωκοπημένη και πνιγμένη στα σκάνδαλα Πειραιώς χαρίζοντας της την κρατική ΑΤΕ. Τις επόμενες ημέρες θα τελειώσουν την ΑΤΕ με συνοπτικές διαδικασίες αντί να ψάξουν τις σοβαρότατες καταγγελίες κατά της διοίκησης Σάλα. Θέλουν το έγκλημα να ολοκληρωθεί τώρα που το καλοκαίρι δρα παραλυτικά.

Είναι σαφές ότι είμαστε με τη πλάτη στο τοίχο. Η πλειοψηφία άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος βαυκαλιζόμενη ότι η ΑΤΕ δεν πρόκειται να πουληθεί και η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ που το φώναζε ή «κινδυνολογούσε» (ΔΗΣΥΕ)  ή ήταν «εχθρός εντός των τειχών» (ΔΑΚΕ).

Είναι σαφές ότι οι συνέπειες από το ξεπούλημα της ΑΤΕ για την ύπαιθρο, τους αγρότες, την εθνική οικονομία θα είναι τρομακτικό. Θα κλείσουν 150 καταστήματα περίπου και θα ερημώσει η ύπαιθρος, η υποθηκευμένη περιουσία των αγροτών θα βγει στο πλειστηριασμό, οι αγρότες και οι εναπομείναντες συνεταιρισμοί δεν θα μπορούν να δανειοδοτηθούν. Τις ενώσεις που πήρε η Πειραιώς τις βούλιαξε, την ίδια τύχη θα έχουν και οι πελάτες της ΑΤΕ που θα περάσουν στη Πειραιώς.

Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το προεδρείο του Συλλόγου. Κατά την άποψη μας θα πρέπει άμεσα –την Πέμπτη το μεσημέρι- να διοργανωθεί περιφερειακή ενημερωτική συνέλευση των εργαζομένων στο Λεκανοπέδιο και να ακολουθήσουν συνελεύσεις στα μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα. Θα πρέπει άμεσα -την προσεχή Δευτέρα-  να προκηρύξουμε  πανελλαδική  προειδοποιητική απεργία και στο κυριακάτικό τύπο να καταγγείλουμε την τροικανή κυβέρνηση για τη διάλυση της ΑΤΕ. Αυτά σαν πρώτες σκέψεις…

 

 

 

Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, με πέντε βασικούς άξονες

Πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αναμένεται να παρουσιάσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει μεγάλο μέρος από τις σχετικές προεκλογικές εξαγγελίες για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, διανθισμένων με τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες.

Το γενικό πλαίσιο της πρότασης νόμου που θα παρουσιαστεί θα περιέχει τους εξής πέντε βασικούς άξονες:

  • Ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες, να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
  • Για τα οικογενειακά εισοδήματα που προέρχονται από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και το οποίο μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας ακουσίως, (κλείσιμο επιχειρήσεων, συγχώνευση κ.α.), άσκησης δημοσιονομικών περιοριστικών πολιτικών, κατάργησης επιδομάτων ανεργίας, μονομερούς νομοθετικής ή εργοδοτικής πρωτοβουλίας (μείωση ημερών εργασίας) να γίνεται απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων σε ετήσια ή μηνιαία βάση αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών τους.
  • Κούρεμα των χρεών σε ποσοστό ίσο με τη μείωση του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος του δανειολήπτη από το έτος έγκρισης του δανείου μέχρι σήμερα.

Εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά, προσωπικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες και στα όρια υπεραναλήψεως. (Πηγή: in.gr).

 

 

Επιστολή διαμαρτυρίας των ατόμων με αναπηρία στον ΥΠΕΣ για τα προνοιακά επιδόματα

Την οργή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων μεταφέρει με ανοιχτή επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

«Για μία ακόμα φορά καθυστερεί άδικα η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και του διατροφικού επιδόματος» αναφέρει η επιστολή, υπογραμμίζοντας ότι πλέον τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης.

Όπως επισημαίνεται, «τα προαναφερθέντα επιδόματα είναι τα μοναδικά μέσα επιβίωσης των ατόμων με αναπηρία, που λόγω της οικονομικής κρίσης απειλούνται πιο πολύ από ποτέ από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό».

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πιστωθούν αφενός οι δήμοι με τα ποσά που απαιτούνται για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων διμήνου Μαΐου – Ιουνίου 2012 στους δικαιούχους με αναπηρία και αφετέρου οι Περιφέρειες για τη χορήγηση του διατροφικού επιδόματος μηνός Ιουνίου στους δικαιούχους νεφροπαθείς τελικού σταδίου και μεταμοσχευμένους από συμπαγή όργανα. (Πηγή: in.gr).

 

 

Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής της Anglo Irish Bank, τράπεζα «συνώνυμο» της κατάρρευσης

H ιρλανδική αστυνομία συνέλαβε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Anglo Irish Bank Σον Φιτσπράτρικ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για απάτη στην τράπεζα -από την οποία ξεκίνησε η «πυρκαγιά» της κρίσης στην Ιρλανδία, με κατάληξη τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Πηγή κοντά στην έρευνα που επικαλείται το Reuters ανέφεραν την Τρίτη πως ο Φιτσπάτρικ έγινε το επόμενο ανώτατο στέλεχος της τράπεζας που συλλαμβάνεται.

Τη Δευτέρα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος άλλων δύο τέως υψηλά ιστάμενων στελεχών της τράπεζας. Υπενθυμίζεται πως η AIB διασώθηκε από τα κρατικά ταμεία.  (Πηγή: in.gr).

 

 

H EKT βγάζει την Ελλάδα από την πρίζα

Του Νίκου Γ. Ξυδάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 24/7/2012

Το μπαράζ γερμανικών δημοσιευμάτων περί εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ συμβαίνει μερικές ημέρες μετά τις σκοτεινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί της Ελλάδος ως «ειδικής περιπτώσεως», λίγες ημέρες μετά τη φήμη ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων που αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος. Και βέβαια, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία του προγράμματος.

Η γερμανική θύελλα δημοσιευμάτων για επικείμενη GRexit, που τη χρονολογούν μάλιστα περί το φθινόπωρο, έρχεται μετά μια μείζονος πολιτικής σημασίας πράξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: την περασμένη Παρασκευή, η ΕΚΤ απέκλεισε τις ελληνικές τράπεζες από την παροχή ρευστότητας, μη δεχόμενη ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις, και τις παρέπεμψε για ρευστότητα στον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τραπέζης της Ελλάδος. Δηλαδή τις παρέπεμψε σε διπλασιασμένο επιτόκιο, περίπου 3%.

Στην πράξη, αυτή η απόφαση της ΕΚΤ σημαίνει στραγγαλισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ασφυξία του ελληνικού κράτους, το οποίο αντλεί βραχυχρόνια ρευστότητα μέσω των εντόκων γραμματίων που απορροφούν οι τράπεζες. Είναι προφανές πως η απόφαση της ΕΚΤ, ενός εκ των τριών μερών της τρόικας, είναι καθαρά πολιτική, και διόλου τεχνική. Προοιωνίζεται νέο κύκλο πιέσεων ή εκβιασμών προς την Ελλάδα, ίσως και έναν τρόπο πίεσης, τον πιο επαχθή, για «εθελουσία» έξοδο από το ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βγάζει την Ελλάδα από την πρίζα της ρευστότητας. Στεγνά.

Η ΕΚΤ δεν είναι ένας ουδέτερος τεχνοκρατικός οργανισμός· εκφράζει τους κεντρικούς τραπεζίτες και τις βουλήσεις των ισχυρών κρατών της Ευρωζώνης. O λόγος του διοικητή της Bundesbank είναι νόμος στο συμβούλιο της ΕΚΤ. Η τιμωρητική διάθεση της ΕΚΤ, άρα, όπως εκδηλώθηκε με την πρόσφατη απόφασή της, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι–πιστωτές δεν προτίθενται να «κουρέψουν» περαιτέρω το ελληνικό χρέος, όπως τα περ. 70 δισ. ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ, ούτε να επιμηκύνουν τον δανεισμό με τρίτο μνημόνιο. Προτιμούν μάλλον να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, ακόμη και αν η έξοδος σημαίνει πτώχευσή της και απώλεια πολύ μεγαλύτερων ποσών, ακόμη και αν η έξοδος σημαίνει βαθύτερη διακινδύνευση της Ευρωζώνης.

Αλλωστε, με το γερμανικής εμπνεύσεως PSI, μέγα μέρος του επικίνδυνου ελληνικού χρέους εξουδετερώθηκε μέσω υπαγωγής του σε ρήτρα ευρώ, σε καθεστώς βρετανικού δικαίου και με εμπράγματες εγγυήσεις. Η Γερμανία αγόρασε πολύτιμο χρόνο και τώρα εκτιμά πως είναι έτοιμη να ακρωτηριάσει την «ειδική περίπτωση» Ελλάδα, για πολιτική αξιοποίηση στο εσωτερικό της και για παραδειγματισμό των υπολοίπων PIIGS.

Φυσικά, οι υπολογισμοί της Γερμανίας και των άλλων σκληρών της Ευρωζώνης πιθανότατα θα αποδειχθούν ανεδαφικοί, ίσως και καταστροφικοί για την Ευρώπη, ακόμη και για τους ίδιους. Αυτό όμως ελάχιστα παρηγορεί την Ελλάδα, η οποία επέπρωτο να είναι το πρώτο πρόβατο της αγέλης που πέφτει στον γκρεμό.

 

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Written by antiracistes

25 Ιουλίου, 2012 στις 9:01 πμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: