Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ανακοίνωση του Αυτόνομου Δικτύου στην ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

leave a comment »

ΑΘΗΝΑ  24/7/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ  ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

                                                      

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σαφές, ότι οι τραπεζίτες, με τις ευλογίες κυβέρνησης και τρόικας, είναι έτοιμοι για τα επόμενα βήματά τους, ώστε να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους, για μια ακόμη φορά σε βάρος των εργαζομένων και των αναγκών της κοινωνίας. Οι εξελίξεις που κυοφορούνται οδηγούν σε ριζικές ανακατατάξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με συγχωνεύσεις και εξαγορές, σκανδαλώδη διάλυση των2 δημοσίων τραπεζών (ΑΤΕ-Τ.Τ) και το δεύτερο γύρο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εξελίξεις που φέρνουν τους τραπεζοϋπαλλήλους σε δυσχερή θέση, με ορατό τον κίνδυνο όχι μόνο της απαλλοτρίωσης των εργασιακών τους σχέσεων, αλλά και της σημαντικής μείωσης των θέσεων εργασίας στον κλάδο.

Μετά τα 150 δις. σε ρευστό και εγγυήσεις που πήραν οι τράπεζες την τελευταία τριετία, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τους. 18 δις δόθηκαν το Μάιο και αλλά 32 θα δοθούν το επόμενο δίμηνο. Κεφάλαια που αποτελούν δημόσιο χρήμα και μάλιστα με νέο δανεισμό της χωράς. Κι όμως, οι τραπεζίτες σκανδαλωδώς συνεχίζουν να ενισχύονται, χωρίς να έχουν καμία απολύτως επίπτωση για τις καταστροφικές πολιτικές που ακολούθησαν και τον πακτωλό που ρέει άφθονος, σε βάρος των φορολογουμένων και της οικονομίας της χωράς. Και στο δεύτερο γύρω της ανακεφαλαιοποίησης, ο έλεγχος των τραπεζών θα παραμείνει στα χέρια τους.

Όλα τα στοιχειά, πάντως, δείχνουν, ότι και μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, τα προβλήματα δεν τελειώνουν για το τραπεζικό σύστημα. Θα υπάρξουν άμεσα ανάγκες για νέα χρηματοδότηση, αφού είναι αδύνατο οι περισσότερες τράπεζες να ορθοποδήσουν, όταν σήμερα εμφανίζουν δείκτες δανείων προς καταθέσεις της τάξης του 120% ή και 143%. Ειδικά όταν η οικονομία έχει εγκλωβιστεί σε σπιράλ ύφεσης και η κοινωνία στραγγαλίζεται. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο 4πλασιασμος των επισφαλειών σε στεγαστική και καταναλωτική πίστη είναι σε ευθεία αναλογία με τον 4πλασιασμο της ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Ειδικά από τη στιγμή που ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός είναι πλέον μικρότερος του ανενεργού, κάθε προσπάθεια αναχρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος είναι αδιέξοδη και καταδικασμένη.

Αποτελεί σκάνδαλο μεγάτονων ο αποκλεισμός της Αγροτικής και του Ταχ. Ταμιευτηρίου από την ανακεφαλαιοποίηση. Αντί αυτής, με το «έτσι θέλω» η κυβέρνηση προωθεί το «σπάσιμο» των δυο σημαντικών για το δημόσιο συμφέρον τραπεζών. Στόχος είναι να εκχωρηθεί και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας, το «καλό κομμάτι» των τραπεζών αυτών, και το υπόλοιπο «κακό κομμάτι» να καταλήξει στον καιάδα, μαζί με τους εργαζόμενους που θα μείνουν σε αυτό.

Σκάνδαλο μεγάτονων, όταν γνωρίζουμε ότι η ΑΤΕ  κατέχει το 40% του εγγείου πλούτου της χωράς, έχει υποχρεωθεί να δανείσει 230 εκ ευρώ στα δυο μέχρι πρότινος μεγάλα κόμματα, ενώ πριν το PSI είχε κεφαλαιακή επάρκεια 12%. Ποιος ευνοείται;

Σκάνδαλο μεγάτονων, όταν γνωρίζουμε, ότι το Τ-Τ έχει επισφάλειες μόλις 3%, έχει επιτελέσει κοινωνικό έργο για δεκαετίες, και πριν το PSI είχε κεφαλαιακή επάρκεια 18%, την καλύτερη στην Ελλάδα και την τρίτη στην Ευρώπη. Ποιος θα κερδίσει;

Στο κάδρο των αναδιατάξεων μπήκαν και οι τράπεζες κυπριακών και γαλλικών συμφερόντων. Στις κυπριακές προωθείται η συρρίκνωση τους ως αντιστάθμισμα, ή μάλλον με πρόσχημα τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια από τη μεγάλη έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα. Παρά το γεγονός της εκτενούς κερδοφορίας που εμφάνισαν τα παραρτήματα των τραπεζών αυτών τα τελευταία χρόνια. Όσο για τους γάλλους, προσανατολίζονται στον απεγκλωβισμό των κεφαλαίων τους από «επικίνδυνες αγορές» με στόχο να τα επαναπατρίσου και να τα αξιοποιήσουν πιο κερδοφόρα. Μια τάση που εμφανίζεται και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους, και αποκαλύπτει περίτρανα τον πραγματικό ρόλο του ξένου δήθεν επενδυτικού κεφαλαίου. Μόλις πριν λίγα χρόνια τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια καλωσορίζονταν με διθυράμβους, ως ο μοχλός εκείνος που θα ενίσχυε την αναπτυξιακή πορεία της χωράς. Στα δύσκολα, όμως τρέπονται σε φυγή αδιαφορώντας για τις άδω συνέπειες… Αφού οι διοικήσεις τους έδωσαν τα διαπιστευτήρια της ανικανότητας τους και της στρατηγικής αποτυχίας τους, τώρα ψάχνουν να ξεφορτωθούν την Εμπορική και τη Γενική με κάθε κόστος.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μια απαραίτητη διαδικασία, ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους και η χρηματοδότηση για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Όχι όμως σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας, όχι στην πλάτη των εργαζομένων που αποτελούν την κύρια πηγή των φορολογικών εσόδων του κράτους. Όχι όμως με την πλήρη προστασία των τραπεζιτών, που με την αλόγιστη πολιτική τους ευθύνονται σοβαρά για τα προβλήματα αλλά καλούν εμάς να τα πληρώσουμε ενώ αυτοί θα συνεχίσουν να κερδίζουν. Για το Α.Δ. είναι μείζον ζήτημα, τόσο οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όσο και η κατεύθυνση της λειτουργίας τους μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Αρκετά πια με αυτούς που έχουν μάθει να πλουτίζουν και μάλιστα ανώδυνα. Κάθε τράπεζα που ανακεφαλαιοποιείται με δημόσιο χρήμα θα πρέπει άμεσα να εθνικοποιείται και να λειτουργεί υπό κοινωνικό έλεγχο. Ο ρόλος των τραπεζών, η αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος και το περιεχόμενο της λειτουργίας του αποτελούν για εμάς ζητήματα διεκδίκησης, στο βαθμό που σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Κι εδώ, το συνδικαλιστικό κίνημα θα μπορούσε να παίξει ρόλο ενεργό και καθοριστικό, για τον αναπροσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος προς όφελος των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εκτός, λοιπόν, από το προφανές όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, μια τέτοια αντιμετώπιση θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για διατήρηση των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών μας απολαβών. Το τραπεζικό σύστημα υπό κοινωνικό έλεγχο, δηλ. από αυτούς που θα χρηματοδοτήσουν την ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα στραφεί εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων. 

Αυτονόητο κρίνεται βεβαίως ότι αν τον έλεγχο τον ασκούν μνημονιακές κυβερνήσεις, τα φαινόμενα της εφεδρείας, των μειώσεων μισθών, και της κατάργησης οργανισμών,  κλαδικών συμβάσεων και κάθε μορφής συλλογικού δικαίου, θα επεκταθούν παντού.

Αλλά και η διατήρηση των τραπεζών στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών τους, με χρήματα των μόνιμων υποζυγίων, όχι μόνο θα επιβεβαιώσει τα παραπάνω αλλά  θα απειλήσει με ευθείες απολύσεις μετά τις πολλαπλές συγχωνεύσεις που έχουν ήδη αναγγελθεί και σχεδιάζονται τόσο από τη εσωτερική όσο και από την εξωτερική τρόικα.

Το Αυτόνομο    Δίκτυο αναλαμβάνοντας την συνδικαλιστική και πολιτική ευθύνη, που του αναλογεί πρόστασε από την εποχή έναρξης των μνημονιακών  πολιτών. Ανατροπή των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και των εργαζομένων στις Τράπεζες αλλά και γενικότερα. Δεν ανεχόμαστε άλλο τη συνδικαλιστική νιρβάνα των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ.

Το Αυτόνομο Δίκτυο ξεκινά συλλογικές δράσεις άμεσα με συγκεντρώσεις και συνελεύσεις ενημέρωσης. Αν θέλουμε να χτίσουμε αποτελεσματικές αντιστάσεις σε αυτό που μας έρχεται, πρέπει όλοι όσοι πιστεύουμε στη δύναμη της συλλογικότητας και του αγώνα, είτε είμαστε παρατάξεις, είτε πρωτοβάθμια σωματεία, είτε συνδικαλιστές, είτε συνάδελφοι εργαζόμενοι, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ΤΩΡΑ.

Δεν θα αφήσουμε την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να παίξει το παιχνίδι των τραπεζιτών. Δεν θα την αφήσουμε να «σπάσει» τον κοινό μας αγώνα, ανάλογα με το σε ποια τράπεζα προκύπτει κάθε φορά το πρόβλημα. Εδώ που φτάσαμε και με τις εξελίξεις να βρίσκονται προ των πυλών, η κάθε ξεχωριστή επίθεση αποτελεί συνολική απειλή για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

Ενεργοποίηση άμεσα

Ενημέρωση και συλλογική δράση

Συνδικαλιστικό, κοινωνικό και κινηματικό αγώνα

Ενότητα και αλληλεγγύη

Κανείς μόνος του απέναντι στους τραπεζίτες

 

Υ.Γ. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση του Αυτόνομου Δικτύου για τη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον υπουργό οικονομίας κ. Στουρνάρα καθώς και τις προτάσεις μας στη σημερινή Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας

Written by antiracistes

27 Ιουλίου, 2012 στις 8:53 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: