Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΤ, ‘Η ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ (της Κερασίνας Ραυτοπούλου)

leave a comment »

ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΤ, ‘Η ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

 http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9166:raftopoulou-tt&catid=60:anaptixi&Itemid=184

 

Της ΚΕΡΑΣΙΝΑΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Να λοιπόν στο προσκήνιο και το ΤΤ. Όλοι περιμέναμε τη δυσμενή εξέλιξη, αλλά θεωρούσαμε ότι, αφού στο ΤΤ δεν υπήρχαν οι επισφάλειες, και αν θέλετε, οι «αμαρτίες» της Αγροτικής, θα είχε μια διαφορετική μεταχείριση και μια αξιοπρεπή κατάληξη ακόμη και με ανακεφαλαιοποίηση, αφού οι ζημιές του προέρχονταν μόνο από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων. Όμως ξεγελαστήκαμε. Τελικά επισπεύδεται η διαδικασία χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση και φυσικά χωρίς να δοθεί νέα παράταση στη δημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για το 2011.

Δηλαδή θα δημοσιευθεί η ετήσια οικονομική έκθεση του ΤΤ με αρνητική καθαρή θέση του πιστωτικού ιδρύματος περίπου -2,5 με -2,8 δις.
Τι σημαίνει αυτό ;
Η επόμενη μέρα από την δημοσίευση θα είναι μια μέρα πανικού για τους υπόλοιπους μετόχους του, καθώς επίσης και για τους αμέτρητους καταθέτες του (καταθέσεις 11 δις), αν δεν συνοδευτεί με κάποιον σχεδιασμό ή μέτρα, που προτίθεται να πάρει το Ελληνικό Δημόσιο ως κύριος μέτοχος (34 % συμμετοχή + 10 % η συμμετοχή των ΕΛΤΑ),. Μη ξεχνάμε ότι μέσα στους μετόχους του βρίσκονται και 3 τράπεζες : Εθνική 6 %, Marfin 6 % Eurobank 5 %. Τι θα κάνουν αυτές ; Όλο και κάποιο μυστικό deal θα είναι στα σκαριά για να μη μείνουν παραπονεμένες και αυτές. Μπορεί ήδη να τους έχουν υποσχεθεί ότι θα τους αναπληρώσουν τη ζημιά, που μάλλον θα είναι της τάξης των 100 με 200 εκ. € για την κάθε μία, οπότε ποιος σκάει για μερικά εκατομμύρια τη στιγμή που έχουν να πάρουν ακόμη μερικά δις.
Η χρηματοδότηση του ΤΤ μέσω του ELA τι γίνεται ;; Όπως μας είχε πληροφορήσει ο Προβόπουλος στη συζήτηση για την Αγροτική, ο μηχανισμός αυτός, υπόκειται στον έλεγχο της ΕΚΤ, που δεν εγκρίνει τη χρηματοδότηση πιστωτικών ιδρυμάτων με αρνητική καθαρή θέση. Επομένως θα πρέπει να γίνει άμεση διακοπή αυτής της χρηματοδότησης.. Όμως οι πληροφορίες μας από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί προσωρινά επειδή η ΕΚΤ γνωρίζει τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και δεν χρειάζεται τις επίσημες δημοσιοποιήσεις των οικονομικών εκθέσεων για να αποφασίσει τη διακοπή των χρηματοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων που εμφανίζουν αρνητική καθαρή θέση λόγω του PSI. Με άλλα λόγια θα έπρεπε από καιρό να σταματήσει τη χρηματοδότηση του ΤΤ αλλά τη συνεχίζει. Αυτό είναι ανεξήγητο, αν ληφθεί υπόψη ότι για την περίπτωση της Αγροτικής ο Προβόπουλος είχε αναφέρει ότι η ΕΚΤ θα διέκοπτε άμεσα τη χρηματοδότηση μέσω ELA και θα προκαλούσε την άμεση κατάρρευση της τράπεζας. Η ΕΚΤ δεν το είχε αποφασίσει για το ΤΤ, αφού οι εποπτικές πληροφορίες ήταν γνωστές από την αρχή στην ΕΚΤ ; Μήπως όλα ήταν στην απόλυτη δικαιοδοσία της Τράπεζας της Ελλάδος και απλά η εισήγησή της ήταν διαφορετική για την περίπτωση του ΤΤ ; Ή μήπως προειδοποιηθήκαν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας να περιμένουν για να τεμαχιστούν σταδιακά τα φιλέτα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ;;
Ένας άλλος πέπλος μυστηρίου καλύπτει τις προθέσεις των τραπεζιτών που σε μυστικές συνεννοήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τον επόμενο τραπεζικό χάρτη της χώρας ερήμην του ελληνικού λαού που τους ψήφισε, αφού πείστηκε στις προεκλογικές δηλώσεις τους ότι θα διατηρηθούν οι κρατικές τράπεζες Αγροτική και ΤΤ.
Και οι εργαζόμενοι ;; Αυτοί φαίνεται ότι απασχολούν τους κυβερνώντες λιγότερο από όλα τα άλλα …
Η ξαφνική δυσμενής τροπή για το ΤΤ έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στους εργαζόμενους που βλέπουν να γίνονται έρμαια των ορέξεων των τραπεζιτών, που θέλουν να απορροφήσουν μια υγιή τράπεζα, χωρίς όμως το βάρος του εργατικού δυναμικού τους. Σημειώνεται ότι το μόνο «κακό» στοιχείο που βρίσκουν να υπάρχει στο ΤΤ είναι το εργατικό δυναμικό του. Όλα τα άλλα στοιχεία του είναι απόλυτα υγιή. Συγκεκριμένα : Δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις 65 % (ενώ στις άλλες τράπεζες είναι πάνω από 100 %), καταθέσεις υγιείς με μεγάλη διασπορά συνολικά 11 δις (μεγάλη προίκα αυτή !) καθυστερήσεις στα δάνεια περίπου 3 % τη στιγμή που το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε 20 και 30 % κόκκινα δάνεια.
Μερικά σχόλια αναγνωστών οικονομικών εφημερίδων, που καταχωρήθηκαν κάτω από την περιγραφή του υποτιθέμενου σεναρίου για το ΤΤ, έχουν πολύ ενδιαφέρον. Αναφέρω παρακάτω ορισμένα ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί : (διατηρείται και η ορθογραφία τους!!).

  1. “Θεωρώ αδιανόητο, να θεωρηθούν bad bank οι εργαζόμενοι……………
    Το αν θα σπάσει ή όχι δεν το ξέρω, όμως εάν αυτό γίνει, ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα πάει φυλακή….. τι λέτε ρε παιδιά? Με την ΑΤΕ γιατί δεν έγινε τίποτε?”
  2. “Ετοιμάζουν ξεπούλημα του Τ.Τ. το οποίο είναι -με εξαιρεση το PSI- η τράπεζα με τα καλυτερα στοιχεία. Αν το σπάσουν σε bad-good θα είναι σκάνδαλο ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ. Η ίδια η πώληση ειναι σκάνδαλο, πόσο μάλλον το σπάσιμο.”
  3. “Tο Τ.Τ. ΔΕΝ μπορεί να σπάσει σε bad-good. Αν επιχείρησουν κάτι τέτοιο είναι μαθηματικώς βέβαιο πως κάποιοι θα πάνε φυλακή. Στην ΑΤΕ μπόρεσαν και πέρασαν το σκάνδαλο. Εδώ είναι ΠΟΛΥ δύσκολο αφού ΔΕΝ υπάρχει κανένα bad κομμάτι. Υπάρχουν κάποιοι μεγαλοσύμβουλοι γνωστού τραπεζίτη που θα ήθελαν κάτι τέτοιο αλλά αυτό δεν γίνεται και ας μην κοροίδεύουν τον κόσμο. Το Τ.Τ. δεν πρόκειτε να σπάσει σε bad-good, παίζουν παιχνίδι με τις «μετοχές» και ισως κάποιοι μαζεύουν σιωπιρά και αθόρυβα.”

Ποια είναι τα πραγματικά σχέδια για το ΤΤ ;; Δεν αποκαλύπτονται αλλά κυκλοφορούν φήμες για χειρότερο deal από της Αγροτικής γιατί θα περιλαμβάνουν μέτρα και κατά των εργαζομένων που θεωρούνται καλοπληρωμένοι. Ίσως και απολύσεις. Κυκλοφορεί έντονη η φήμη ότι με τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης με την αρνητική καθαρή θέση θα εκκαθαριστεί η τράπεζα ως μη βιώσιμη όπως οι συνεταιριστικές πρόσφατα. Οι μέτοχοι θα χάσουν αρκετά αλλά υπολογίζουν ότι το ποσοστό που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών είναι περίπου 39 %. Οι άλλοι είναι το Δημόσιο και οι τράπεζες που όπως είπαμε θα τα βρούνε μεταξύ τους.
Πρέπει η Κυβέρνηση να αποκαλύψει άμεσα τα σχέδια που έχει για το μέλλον του ΤΤ, για την προστασία των καταθετών και μετόχων και κυρίως των εργαζομένων του.
Η ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που έχει ζημιές μόνο από το PSI είναι μονόδρομος και η μόνη λύση για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας με τη παροχή ρευστότητας στην αγορά.
Για να μην καταλήξει η Ελλάδα η μοναδική χώρα χωρίς Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

*Η Κερασίνα Ραυτοπούλου είναι τέως διευθυντικό στέλεχος της ΑΤΕ.

Written by antiracistes

30 Αυγούστου, 2012 στις 10:54 πμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: