Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΔΑΣ ΕΤΕ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ

leave a comment »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΪΚΑΣ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ

Προ των πυλών βρίσκονται τα νέα εξοντωτικά μέτρα, που “διαπραγματεύεται” η κυβέρνηση με την τρόικα. Πιστοί στις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, με επικοινωνιακά παιχνίδια και προκλητικούς θεατρινισμούς, οι μνημονιακοί συγκυβερνήτες, συνυπογράφουν φαρδιά πλατιά ακόμη ένα νέο πακέτο λεηλασίας και χρεοκοπίας για τον λαό και τους εργαζόμενους πετώντας στα αζήτητα 1.500.000 ανέργους καταστρέφοντας επιπλέον μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων. Ένα πακέτο μέτρων, που υπερβαίνει τα 15 δις ευρώ, και θα σημάνει την ολοκληρωτική εξόντωση της κοινωνίας.
Τα πάντα μπαίνουν πια στο στόχαστρο της τρόικας και της πειθαρχημένης συγκυβέρνησης. Η ατζέντα περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, εφεδρείες και μείωση των θέσεων εργασίας, αμφισβήτηση των αποζημιώσεων, νέα κατακρεούργηση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, 6ήμερη εργασία και 13 ώρες απασχόλησης! Κάτι που μας αφορά άμεσα, αφού μπαίνει πλέον ζήτημα κατάργησης του κλαδικού μας ωραρίου.
Μετά το σκανδαλώδες ξεπούλημα της Αγροτικής, που άφησε κυριολεκτικά “στον αέρα” τους εργαζόμενούς της, οι οποίοι αναγκάστηκαν σε υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων, προωθείται τώρα το σπάσιμο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ώστε να ακολουθήσει άλλο ένα σκάνδαλο. Κι αυτό γιατί από κοινού η κυβέρνηση και τρόικα κατατάσσουν το Τ-Τ στις “μη συστημικές τράπεζες”, αποκλείοντάς το έτσι από τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιηθεί και να ισορροπήσει τις ζημίες του λόγω του PSI+. Ενώ οι “συστημικές“ τράπεζες ενισχύθηκαν με πακτωλούς δισεκατομμυρίων. Κι όλα αυτά, με την ανοχή και χωρίς την απαιτούμενη αντίσταση από πλευράς ΟΤΟΕ, που παραμένει εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές και πολιτικές εξαρτήσεις της πλειοψηφίας της.
Στην ΕΤΕ, αναμένονται οι εξελίξεις με την ανακεφαλαιοποίησή της και με τα σχέδια για συγχωνεύσεις εξαγορές, για να δούμε τις επιπτώσεις για την τράπεζα, για τα ασφαλιστικά μας ταμεία και για τους εργαζόμενους σε αυτήν. Μετά τη “διασφάλιση” και την “προοπτική” της Επιχειρησιακής ΣΣΕ, τις παλινωδίες και τις συνδικαλιστικές μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για να παρακαμφθεί η ισχυρή αντίδραση της βάσης του ΣΥΕΤΕ με τις υπογραφές συναδέλφων και τις συλλογικές αποφάσεις χώρων, η τρόικα της πλειοψηφίας του Συλλόγου τώρα αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι αυτού που υπέγραψε. Διότι οι λαθροχειρίες έχουν κοντά ποδάρια.
Μας διαβεβαίωναν για παράδειγμα, ότι το ΤΥΠΕΤ είναι πλήρως διασφαλισμένο από τα “μέχρι” 500 χιλιάρικα που θα βάζει η τράπεζα ανά τρίμηνο. Αποκρύπτοντας, ότι το ποσό αυτό αφορά μόνο στην απώλεια της εργοδοτικής εισφοράς. Καλούν τώρα τους εργαζόμενους να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη, αφού η πλειοψηφία του ΤΥΠΕΤ ζητά τον παράτυπο υπολογισμό της εισφοράς του εργαζόμενου στα… παλιά μικτά. Και ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό… Οι μηχανές τους παραμένουν σβησμένες, και αυτό φάνηκε περίτρανα στην αδυναμία του ΣΥΕΤΕ να κινητοποιήσει τους συναδέλφους στη Β. Ελλάδα για το μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ.
Είναι ώρα πανεργατικού ξεσηκωμού για την οριστική απαλλαγή από τα δεσμά του μνημονίου και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που μας βυθίζουν στην φτώχεια, στην καταστροφή και στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου. Είναι ώρα, κι εμείς ως τραπεζοϋπάλληλοι να δώσουμε μαζικά και μαχητικά το παρόν στον αγώνα για υπεράσπιση των στοιχειωδών εργασιακών μας δικαιωμάτων. Παρά τις κριτικές, τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις, για τις συμβιβαστικές και παραλυτικές πρακτικές των πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της απεργίας στα χέρια μας, να αναδειχθούμε σε πρωταγωνιστές της αντίστασης και να συγκροτήσουμε το αναγκαίο ενωτικό ταξικό αγωνιστικό συνδικαλιστικό κοινωνικο-πολιτικό ρεύμα, σε μια κατεύθυνση ανατροπής των πολιτικών που εφαρμόζονται στις πλάτες μας και καταστρέφουν το μέλλον μας.
Η Γενική Απεργία της 26/9 είναι μια κορυφαία στιγμή αναμέτρησής μας με το μνημονιακό μπλοκ. Τρόικα και συγκυβέρνηση πρέπει να πάρουν την ηχηρή απάντησή μας, ότι δεν συμβιβαζόμαστε στην εξόντωση, δεν συνθηκολογούμε στον αποκεφαλισμό μας. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σαν και τη δική μας τρόικα (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ) πρέπει να πάρουν το μήνυμα, ότι οι πολιτικές-κομματικές-εργοδοτικές εξαρτήσεις τους δεν απαντάνε πλέον στις ανάγκες μας. Με το συμβιβασμένο “ρεαλισμό” τους μας έχουν οδηγήσει σε άτακτη υποχώρηση και σε αποψίλωση των εργασιακών μας σχέσεων. Είναι επικίνδυνοι για τα συμφέροντά μας και ο λόγος ύπαρξής τους εξαντλείται στο να περνάνε αναίμακτα το σύνολο των μνημονιακών μέτρων.
Με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία δίνουμε απάντηση προς κάθε κατεύθυνση:

  • Να αποκρούσουμε την ψήφιση των νέων καταστροφικών μέτρων.
  • Να αγωνιστούμε για την αποδέσμευση από την τρόικα και τα Μνημόνια.
  • Να σταματήσουμε την εργασιακή ζούγκλα, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
  • Να απαιτήσουμε την υπαγωγή του τραπεζικού συστήματος υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο αντί της ενίσχυσης των τραπεζιτών με δημόσιο χρήμα, ώστε οι τράπεζες να λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και των εργαζομένων.
ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ / ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Την Τετάρτη 26/9 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και συγκεντρωνόμαστε στις 10.30 στο Μουσείο μαζί με το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων 

Written by antiracistes

24 Σεπτεμβρίου, 2012 στις 7:21 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: