Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΣΑΚ Εμπορικής: ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ – ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Ε.Ε., ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ

leave a comment »

ΕΣΑΚ – Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση 

 

24 Σεπτέμβρη 2012

ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

 

ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Ε.Ε.-ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τι λέει σήμερα η συγκυβέρνηση, όπως και όσες προηγήθηκαν; Να υπογράψουμε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις ή να χρεοκοπήσουμε; Να μειώσουμε τις συντάξεις ή να κάνουμε απολύσεις; Να πάρουμε το δάνειο ή να καταντήσουμε Βουλγαρία; Τρομοκρατούν και παίρνουν συνεχώς νέα μέτρα – και δεν θα είναι τα τελευταία. Ούτε ανάλγητοι είναι, ούτε ανίκανοι ή άσχετοι, όπως ισχυρίζονται κάποιοι για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους. Για την προστασία της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων έχουν ψηφιστεί όλα τα προηγούμενα μέτρα (μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, «κουρέματα»), αλλά και τα νέα 11,9δις που φέρνουν σήμερα. Για την προστασία της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας ετοιμάζονται να καταργήσουν το 5ημερο, να «διευθετήσουν» το χρόνο εργασίας (έως 13 ώρες δουλειά την ημέρα), να μειώσουν το ύψος των αποζημιώσεων για απόλυση – συνταξιοδότηση, να αυξήσουν τα όρια ηλικίας, να απαλλάξουν τους εργοδότες από τις εισφορές τους, να προχωρήσουν στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, να φέρουν νέα φορολογικά βάρη στο λαό. Κανένα από όλα τα «νομοθετημένα» μέτρα δεν πάει για να μειώσει τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, αλλά στοχεύει στην μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους», να μας κάνουν εργαζόμενους ευέλικτους και προσαρμόσιμους στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου για να ξεπεράσει την κρίση του.

 

Κανένα από όλα τα «νομοθετημένα» μέτρα δεν πάει για να μειώσει τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, αλλά στοχεύει στην μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους», να μας κάνουν εργαζόμενους ευέλικτους και προσαρμόσιμους στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου για να ξεπεράσει την κρίση του.

Στόχος μας να γίνει η γενική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη το εφαλτήριο για νέους αγώνες, αποφασιστικό βήμα για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος με βάση τα δικά μας συμφέροντα. Στον μονόδρομο των τραπεζιτών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, για εργασιακές σχέσεις γαλέρας, απαντάμε με τον δικό μας μονόδρομο, την σύγκρουση με αυτή την πολιτική, συντονισμένα και ενιαία. Μακριά από τους «επαγγελματίες» συνδικαλιστές (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτ. Δίκτυο) που όλα αυτά τα χρόνια υπερασπίστηκαν με πάθος τις πολιτικές που εξυπηρετούσαν τα σχέδια κυβερνήσεων και τραπεζιτών. Μακριά από αυτούς που σε κλειστά γραφεία συζητούσαν, αποφάσιζαν, έκλειναν συμφωνίες, χωρίς τους εργαζόμενους, αλλά πάντα για το… καλό τους. Σήμερα, μπροστά στη λαίλαπα που έρχεται, απαιτείται από τον κάθε εργαζόμενο να μπει στη δράση. Να κάνει πέρα τη μοιρολατρία, το φόβο και το συμβιβασμό με το μικρότερο κακό. Όταν ο τραπεζίτης φέρει τις ατομικές συμβάσεις, ο καθένας μας θα κληθεί να απαντήσει είτε αγωνίζεται είτε «κρύβεται». Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Με αλλαγή ρότας στο συνδικαλιστικό κίνημα, με ισχυροποίηση των ταξικών δυνάμεων, με ενίσχυση του ΠΑΜΕ.

Written by antiracistes

25 Σεπτεμβρίου, 2012 στις 6:30 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: