Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΕ 29/11/2012 ΠΟΙΚΙΛΑ

leave a comment »

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΕ
29/11/2012

ΠΟΙΚΙΛΑ

Για τη χθεσινή συνάντηση του Συλλόγου με τη Διοίκηση της Πειραιώς
Το προεδρείο του συλλόγου συναντήθηκε χθες το μεσημέρι, 70 μέρες από την προηγούμενη (20/9/2012) συνάντησή μας, με τους εκπροσώπους διοίκησης της τράπεζας για τα θέματα ανθρώπινου δυναμικού κα Κασσελάκη, κ. Γεωργίου, κ. Τσουκάτο και κ. Παυλάτο. Στη συνάντηση τέθηκαν θέματα που απασχολούν το προσωπικό και απαντήθηκαν από τα στελέχη της τράπεζας. Πιο κάτω περιοριζόμαστε στις απαντήσεις της διοίκησης και σε μια σύντομη κατ’ ανάγκη εκτίμηση, λόγω του περιορισμένου χρόνου. Θα επανέλθουμε όμως σύντομα με αναλυτική εκτίμηση για τη συνάντηση αυτή. Πιο αναλυτικά:
1. Ωράριο: Η συστηματική παραβίαση του ωραρίου τις καθημερινές αντιμετωπίστηκε ως κάτι που συμβαίνει περιστασιακά. Τις αιχμές για την μη τήρηση των κανόνων από πλευράς των εργαζομένων («κάποιοι που τους ψάχνουμε και δεν είναι στη δουλειά τους»!) και το καλωσόρισμα στο χώρο της πραγματικής εργασίας, όπου δουλεύουμε όσο υπάρχει ανάγκη, ακολούθησε η διαβεβαίωση ότι κανένας δεν αναγκάζεται να παραμείνει στο χώρο δουλειάς πέραν του συμφωνημένου από την κλαδική σύμβαση ωραρίου. Για την εργασία το Σάββατο κάποιων συναδέλφων σε Κεντρικές Διευθύνσεις, δόθηκε η απάντηση ότι οι ίδιοι οι υπάλληλοι το επιδιώκουν, με κίνητρο την αποζημίωση που τους δίνεται. Όσο για το νέο ωράριο των φυλάκων (8ωρη εργασία) ειπώθηκε ότι «αυτοί είναι φύλακες» διαχωρίζοντάς τους από τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους.
2. Δάνεια ΟΣΥΑΤΕ: Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των στεγαστικών δανείων του ΟΣΥΑΤΕ στο πρόγραμμα των στεγαστικών για τους υπαλλήλους της τράπεζας. Παράλληλα, υπάρχει πρόγραμμα στεγαστικών με το επιτόκιο της κλαδικής σύμβασης (3%), τα οποία εγκρίνονται μία φορά κάθε χρόνο, βάσει του ποσού που διαθέτει η τράπεζα και των αιτημάτων των υπαλλήλων.
3. Προσληφθέντες με το νόμο 1648: Δεν πρόκειται να υπογραφεί νέα σύμβαση για όσους είχαν προσληφθεί στην ΑΤΕ μέσω του νόμου 1648. Το μόνο που εξετάζεται είναι ένα ειδικό πρόγραμμα φροντίδας για όσους συναδέλφους κρίνει η τράπεζα αναγκαίο, τους πραγματικά (άραγε, ποιος θα το κρίνει;) ανάπηρους.
4. Συμβάσεις δανεισμού των εργαζομένων στην εκκαθάριση: Την περασμένη Δευτέρα υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του εκκαθαριστή και της τράπεζας Πειραιώς. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα αποσταλούν στους συναδέλφους που εργάζονται για την εκκαθάριση, οι συμβάσεις εργασιακού δανεισμού τους.
5. Σωρευτικό μητρότητας: Δίνεται με κριτήριο τις υπηρεσιακές ανάγκες. Στην επισήμανση ότι στην Αγροτική Τράπεζα δινόταν σε όλες τις μητέρες που το ζητούσαν, απαντήθηκε ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα αυτή.
6. Επιστημονικό επίδομα: Η κατάθεση του τίτλου σπουδών, συνοδεύεται από την ανάλογη αύξηση που δεν συμψηφίζεται με την οικειοθελή παροχή. Συμψηφισμός γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που οι συνάδελφοι είχαν το πτυχίο πριν να προσληφθούν στην ΑΤΕ και περίμεναν να συμπληρώσουν οκταετία για την αναγνώρισή του.
7. Επιδόματα υπεύθυνων θέσεων: Οι εξήντα δύο (62) υπάλληλοι που ανέλαβαν υπεύθυνα καθήκοντα τον περασμένο Ιούνιο ή Ιούλιο απλώς, κατά τον κ. Γεωργίου, ατύχησαν! Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των νέων αξιολογήσεων και τοποθετήσεων σε υπεύθυνες θέσεις, δε θα πάρει κανείς επιπλέον χρήματα. Όσον αφορά το ύψος των αμοιβών όσων καταλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις, δεν υπάρχει ένας μόνο κανόνας για όλους. Εκτιμάται από το scoring(!) του υπαλλήλου και τη «δυναμική» της θέσης του.
8. Κάλυψη δαπανών ξένων γλωσσών: Δεν είναι ίδια για όλους τους συναδέλφους. Η τράπεζα θα κρίνει σε ποιόν θα δώσει ποιο ποσό.
9. Απεργία: Σε υπερβάλλοντα ζήλο και έλλειψη εμπειρίας αποδόθηκε η κίνηση των περιφερειακών να ζητήσουν από την προηγουμένη της απεργίας κατάσταση με τα ονόματα των απεργών. Οι εκπρόσωποι της τράπεζας δήλωσαν ότι υπερασπίζονται το δικαίωμα στο συνδικαλίζεσθαι.
10. Προσέλκυση καταθέσεων: Για άλλη μια φορά αποδόθηκε σε απειρία και υπερβάλλοντα ζήλο, η απαίτηση περιφερειακού της βόρειας Ελλάδας να έχει φέρει ο κάθε υπάλληλος μέσα σε τακτό χρονικό διάστημα καταθέσεις ύψους 20.000 ευρώ και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι ο στόχος για προσέλκυση καταθέσεων αφορά γενικά όλα τα καταστήματα και όχι κάθε υπάλληλο μεμονωμένα.
11. Κατασκηνώσεις: Οι κατασκηνώσεις της ΑΤΕ ανήκουν πλέον στην τράπεζα Πειραιώς, η οποία σκέφτεται να τις αξιοποιήσει όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο, δημιουργώντας εκεί ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
12. Οργανισμός / κανονισμός εργασίας: Για τους εργαζόμενους της ΑΤΕ, η πρόσληψη στην Πειραιώς σημαίνει και υπαγωγή τους στον Οργανισμό της. Ο Οργανισμός αυτός δημιουργήθηκε το 1976 και η διοίκηση τον έχει καταστήσει ανενεργό. Η αναφορά από το σύλλογο αυτού του θέματος, προκάλεσε ειρωνικά σχόλια που συνοδεύτηκαν από την εκτίμηση ότι από τον Μάιο του 2013 που λήγουν οι κλαδικές συμβάσεις, δε θα υπάρχουν πλέον δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Εκτιμήσεις
Όπως είχαμε επισημάνει και μετά την προηγούμενη συνάντηση με τη διοίκηση, το νέο εργασιακό μας περιβάλλον είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο με κύριο χαρακτηριστικό του τη σωρεία περικοπών δικαιωμάτων και αμοιβών. Οι παροχές προς το προσωπικό δίδονται χωρίς σαφή κριτήρια, κατά την «επιφοίτηση» της τράπεζας. Είναι η άλλη όψη του ρουσφετιού που συνδέεται με μεταμφιεσμένες εκβιαστικές πρακτικές πχ. scoring. Όλα (θέλουν να) κινούνται βάσει του διευθυντικού δικαιώματος, που δεν συμβαδίζει με διαφανείς διαδικασίες, αξιοκρατία και δεν έχει δικλείδες ασφαλείας για τον εργαζόμενο.
Η διοίκηση, όπως όλοι οι τραπεζίτες, ονειρεύεται την εργασιακή ζούγκλα και περιμένουν τη λήξη των συμβάσεων εργασίας, που τους δώρισε το μνημόνιο, για να την επιβάλλουν. Ο κανονισμός εργασίας είναι εμπόδιο και ελπίζουν και σε τυπική κατάργησή του. Ο Σύλλογος πρέπει να αναγάγει σε πρώτο στόχο την ύπαρξη και ουσιαστική εφαρμογή του κανονισμού εργασίας. Και εδώ οι δυνατότητες μας είναι μεγάλες. Όμως θα επανέλθουμε σύντομα για το θέμα αυτό όπως και για να αντικρούσουμε τις περισσότερες από τις πιο πάνω απαντήσεις της διοίκησης.

Written by antiracistes

29 Νοεμβρίου, 2012 στις 11:39 μμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: