Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Κατάργηση τριετιών στον ορίζοντα (της Μαρίας Καραμεσίνη)

leave a comment »

Κατάργηση τριετιών στον ορίζοντα
Της Μαρίας Καραμεσίνη* από την ΕΠΟΧΗ της 17/2/2013

Η προγραμματισμένη για το 2014 κατάργηση των τριετιών, όπως και η επικείμενη του επιδόματος γάμου τον Απρίλη, συνιστούν μείωση κατώτατου μισθού και εκθέτουν τον κ. Ρεν και την ελληνική κυβέρνηση που προσπαθούν να το αποκρύψουν από τους πολίτες και να τους παραπλανήσουν. Το παιχνίδι με τις λέξεις και τις εντυπώσεις είναι πάντοτε στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης και ο διαξιφισμός κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις των κ.κ. Μέργου και του Όλι Ρεν δεν εκπλήσσει. Μείωση αποδοχών λοιπόν προβλέπεται όχι μόνο για τους παντρεμένους εργαζόμενους αλλά και γι’ αυτούς που έχουν εργασιακή εμπειρία άνω των τριών ετών, δηλαδή τη συντριπτική πλειονότητα όλων αυτών που σήμερα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Ασχέτως εάν στο τρέχοντα λόγο χρησιμοποιούμε τον όρο «κατώτατος μισθός» σαν να επρόκειτο για ένα και μοναδικό κατώτατο όριο αποδοχών (σήμερα στα 586 ευρώ), το σημερινό σύστημα καθορισμού εθνικών κατώτατων αμοιβών δεν προβλέπει μόνον έναν κατώτατο μισθό αλλά 24 (συγκεκριμένα 12 κατώτατα ημερομίσθια και 12 κατώτατους μισθούς) μη συμπεριλαμβανόμενων των ξεχωριστών κατώτατων αποδοχών για τους νέους μέχρι 24 ετών. Τα 24 κατώτατα όρια διαμορφώνονται με βάση την οικογενειακή κατάσταση (επίδομα γάμου) και την ωρίμανση (6 τριετίες) και κυμαίνονται σήμερα από 26 σε 36 ευρώ ημερομίσθιο για τους εργάτες και από 586 σε 808 ευρώ για τους υπαλλήλους.
Οι «Γραφές», δηλαδή το 2ο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (2ο Μνημόνιο) και η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την υλοποίησή του (Ιανουάριος 2013) δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.
Η ρητή δέσμευση της κυβέρνησης είναι να αναθεωρηθεί το σύστημα των πολλαπλών κατώτατων αποδοχών και να οδηγηθούμε σε ένα ενιαίο σύστημα με ένα ημερομίσθιο και έναν κατώτατο μισθό. Αυτό θα πραγματοποιηθεί αφενός με την κατάργηση του επιδόματος γάμου, που έχει προβλεφθεί να ισχύσει από την 1η Απριλίου με τον κρατικό πλέον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ενώ οι τριετίες προβλέπεται να καταργηθούν στις αρχές του 2014 μετά από προσχηματικό διάλογο με τους «κοινωνικούς εταίρους» για τον οποίον υπάρχει επίσης δέσμευση.
Η αναθεώρηση των αρχών του 2014 αποσκοπεί δηλαδή «από χέρι» στη μείωση των κατώτατων αποδοχών και μαζί με αυτήν στην αφαίρεση διαπραγματευτικής δύναμης από τα συνδικάτα για τη διαπραγμάτευση επιδομάτων προϋπηρεσίας σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο δε υπερβάλλων, όπως φαίνεται, ζήλος του κ. Μέργου και η ωμή έκθεση των απόψεών του αντανακλά τις προθέσεις της πιο νεοφιλελεύθερης μερίδας των εγχώριων και διεθνών αξιωματούχων που εξυφαίνουν σχέδια περαιτέρω υποβάθμισης των συνθηκών ζωής των εργαζομένων, πηγαίνοντας πέρα ή ερμηνεύοντας ακραία τις δεσμεύσεις των Μνημονίων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Ο συσχετισμός δύναμης θα δείξει εάν θα επικρατήσουν οι μεθοδεύσεις τους.
* καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Written by antiracistes

26 Φεβρουαρίου, 2013 στις 8:24 πμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: