Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΣΑΚ ALPHABANK KAI EΜΠΟΡΙΚΗΣ – ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

leave a comment »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF
http://www.esakalpha.blogspot.com esak.ergazomenon.alphabank@gmail.com
26 ΦΛΕΒΑΡΗ 2013
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Στην χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπίας της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες, οι τελευταίοι ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησαν την κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης, την κατάργηση δηλαδή κάθε μισθολογικού και εργασιακού δικαιώματος των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαιτούν μειώσεις μισθών 15%-20% ανά εργαζόμενο, για να μειωθεί το «μισθολογικό κόστος» ανά τράπεζα κατά 8%. Μπορεί, λένε, να έχει ήδη μειωθεί το «μισθολογικό κόστος» μέσα από την υπογραφή των επιχειρησιακών συμβάσεων, (είναι οι συμβάσεις που υπέγραψαν, στην ALPHA η παράταξη «Ενωμένος Σύλλογος», ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, και στην Εμπορική ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), αλλά αυτές οι μειώσεις δεν φτάνουν και πρέπει να υπάρξουν νέες μειώσεις και μέσα από την Κλαδική Σύμβαση.
Ζητάνε κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, μειώσεις στα κλιμάκια, μείωση του επιδόματος πολυετίας στο 1,5% ανά τριετία, μεταφορά επιδομάτων (συζύγου, τοκετού, κλπ.) στις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Ζητάνε εβδομαδιαία αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες, δηλαδή από 37 σε 39 ώρες την εβδομάδα και παράλληλα «ευλυγισία» στη λειτουργία καταστημάτων και υπηρεσιών με ωράριο 8 π.μ έως 6 μ.μ., κατάργηση των πρόσθετων ημερών χειμερινής άδειας, κατάργηση Γ’ Πειθαρχικού Συμβουλίου κλπ.
Όπως διαπιστώνεις οι τραπεζίτες ενωμένοι, με σχέδιο, έχουν ενιαία στάση και στόχευση. Επιδιώκουν φτηνούς, χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους. Μείωση του «λειτουργικού κόστους» σημαίνει μειώσεις μισθών με οποιοδήποτε τρόπο, απολύσεις με οποιαδήποτε μέθοδο (πειθαρχικά, εθελούσιες).
Όπως διαπιστώνεις και οι ίδιοι οι τραπεζίτες ομολογούν ότι οι πλειοψηφίες στα επιχειρησιακά σωματεία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) με τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογράψει έχουν βοηθήσει στη μείωση του «λειτουργικού κόστους» των τραπεζών.
Μην έχεις αυταπάτες. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ παζαρεύει μειώσεις μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων. Παίζουν το γνωστό παιχνίδι. Οι τραπεζίτες ζητάνε 10, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ κάνει πως αντιστέκεται και στο τέλος υπογράφει τα 9 και … πανηγυρίζει.

Όσο είσαι παρατηρητής των εξελίξεων, όσο αφήνεις να διαχειρίζονται άλλοι τα δικαιώματά σου, όσο απέχεις από τις συλλογικές διαδικασίες, τόσο περισσότερο θα χάνεις.
Μην αφήνεις να κάνουν κουμάντο στη ζωή σου οι τραπεζίτες, μην αφήνεις να διαχειρίζονται τα δικαιώματά σου οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων που έχουν τις ίδιες επιδιώξεις με τους τραπεζίτες, που υπερασπίζονται τα κέρδη των μετόχων περισσότερο από τις ανάγκες των εργαζομένων, που σε κρατάνε μακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, που αντιμετωπίζουν και αυτοί τη ζωή σου σαν «κόστος».
• Απορρίπτουμε οποιαδήποτε μείωση μισθών. Διεκδικούμε αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες που έχουμε από την αύξηση φορολογίας, χαράτσια κλπ.
• Καμία απόλυση, καμία μείωση προσωπικού με οποιαδήποτε μορφή (εθελούσια).
• Με βάση την παραγωγικότητα της εργασίας – 35ωρο (5ήμερο, 7ωρο) 
• Σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (όριο συνταξιοδότησης 60 άντρες, 55 γυναίκες) 
• Κατάργηση της εισφοράς του εργαζόμενου για το κλάδο υγείας (αύξηση μισθού με το αντίστοιχο ποσό). Κράτος – εργοδότες αναλαμβάνουν τη πλήρη ιατροφαρμακευτική μας φροντίδα. 
Ένα τέτοιο πλαίσιο ενώνει – συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους και ανταποκρίνεται στις βασικές και σύγχρονες ανάγκες μας. Οργανώνουμε την αντίστασή μας στους χώρους δουλειάς.

ΕΝΩΤΙΚΑ – ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ – ΜΑΖΙΚΑ – ΤΑΞΙΚΑ
ΜΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟ Π.Α.ΜΕ.

Written by antiracistes

27 Φεβρουαρίου, 2013 στις 5:52 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: