Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Πινγκ πονγκ η τύχη της Εθνικής και της χώρας…

leave a comment »

Πινγκ πονγκ η τύχη της Εθνικής και της χώρας…
Της Ζέζας Ζήκου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 27/4/2013
Οφείλουμε πρωτίστως να περιφρουρήσουμε την εθνική περιουσία, το τραπεζικό σύ-στημα και τον ορυκτό πλούτο. Αυτό πιστεύω, ώστε να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή. Ωστόσο, παρακολουθούμε από την κυβέρνηση, τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, την τρόικα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από τον πάσα ένα… να παίζεται πινγκ πονγκ η τύχη της Εθνικής και η συγχώνευσή της με τη Eurobank και γενικώς η τύχη της χώρας. Πινγκ πονγκ η ανακεφαλαιοποίηση, δηλαδή η επιβίωση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή της ελληνικής οικονομίας. Ευτυχώς, ό-μως, η σταυροφορία για να διασωθεί η Εθνική Τράπεζα και να διατηρήσει την ελληνικό-τητά της εξελίσσεται ελπιδοφόρα. Η πανστρατιά που ξεκίνησε, τόσο από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και από το πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και την Εκκλησία, τη διοί-κηση της Εθνικής, εφοπλιστές και επιχειρηματίες, έχει αρχίσει να αποδίδει και έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά κεφάλαια. Οντως, η διοίκηση της Εθνικής δίνει τιτάνια μάχη προκειμένου να κρατηθεί το αρχαιότερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας σε ελληνικά χέρι-α. Τώρα η Εθνική επιδιώκει να αποφύγει τον σκόπελο των CoCos (Contigent Convertibles), δηλαδή τις υπό όρους μετατρέψιμες ομολογίες, οι οποίες και πανάκριβες είναι -δίνουν άνω του 7% επιτόκιο στο ξεκίνημα- αλλά και πελώριο capital dilution φέρ-νουν, άμα ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας πέσει κάτω από 7%. Ετσι η Εθνική ζητεί να ανεβεί το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετο-χικού κεφαλαίου. Αντί για το 10% που αντιστοιχεί σε 975,6 εκατ. ευρώ, προτείνεται στη γενική συνέλευση, που θα συνέλθει μεθαύριο Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, να αυξη-θούν τα μετρητά της κάλυψης μέχρι του ποσού των 1,171 δισ. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό 12% της αύξησης. Αν τα καταφέρει, το 12% θα αντιστοιχεί σε 7,33 πρόσθετες κοινές με-τοχές για κάθε μία μετοχή που θα μετέχει στην αύξηση. Θα είναι, λοιπόν, ουσιαστικά ευκολότερη η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Εθνικής τα επόμενα χρόνια. Οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται σήμερα σε περίπου 250.000, ένας αριθμός που περιλαμβάνει και τους περίπου 70.000 μετόχους της Eurobank οι οποίοι αντάλλα-ξαν τις μετοχές τους με μετοχές της Εθνικής.
Επίσης θετικές είναι οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση και τη διατήρηση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα. Αντί-θετα, η Eurobank κατέληξε απευθείας για ανακεφαλαιοποίηση και υπαγωγή στον τρα-πεζικό βραχίονα της τρόικας, που ονομάζεται Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότη-τας. Ετσι, έληξε και η αρκετά επικίνδυνη πολυλογία περί λαϊκού καπιταλισμού που εί-χαν διαδώσει ορισμένοι δημοσιογράφοι.
Αλλά μετά αρχίζουν οι πραγματικοί εφιάλτες για τις τράπεζες, την οικονομία, τις επιχει-ρήσεις και τα νοικοκυριά. Δηλαδή όταν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί αρχίσουν να προκαλούν δράματα. Ηδη η τρόικα απαιτεί διαδικασίες εξπρές για την εκκαθάριση και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν προσημειώσεις σε «κόκκινα δά-νεια», ζητώντας από τις ελληνικές τράπεζες να σταματήσουν να… κρύβουν μέσα από ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις τις προβληματικές χορηγήσεις. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες κρατούν πολλά δάνεια επιχειρήσεων σε εικονική ζωή, αναχρηματοδοτώντας τα (rollover), έτσι ώστε να μην εμφανίζονται «κόκκινα» και να μη χρειάζεται πρόσθετη δέσμευση κεφαλαίων για την κάλυψή τους. Είναι βέβαιο ότι παρόμοιες εκκαθαρίσεις σχεδιάζονται και για τα δάνεια των νοικοκυριών, κυρίως όσα έχουν ακίνητα ως εγγύηση και δεν περιλαμβάνονται στις -ελάχιστες- περιπτώσεις που προστατεύονται από τη νέα προσωρινή «ρύθμιση» των στεγαστικών δανείων. Το μείζον ερώτημα είναι αν όλα αυτά γίνουν αναίμακτα.

Written by antiracistes

29 Απριλίου, 2013 στις 8:03 πμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: