Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ENIAIA ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΑΣ) εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα – Ανακοίνωση για την νέα κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ και για τη συνέλευση τιυ Συλλόγου

with one comment

ENIAIA ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΑΣ) εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα
Ανακοίνωση Νο 78, Αθήνα 30/05/2013

Συνάδελφοι,
Η νέα Κλαδική Σύμβαση ΟΤΟΕ-Τραπεζών, η οποία επικυρώθηκε από την ηγετική ομάδα της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Εργοδοτικοί), είχε ως κεντρικό πολιτικό στόχο την εργασιακή ειρήνη εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης. Η Κυβέρνηση, η Τρόικα και φυσικά οι τραπεζίτες δεν ήθελαν απεργίες την περίοδο των ΑΜΚ και όπως όλοι διαπιστώσαμε η ηγετική ομάδα της ΟΤΟΕ το σεβάστηκε απόλυτα.
Από εκεί και ύστερα οι τραπεζίτες και η Τρόικα ζήτησαν και πήραν ό,τι ήθελαν. Μειώσεις μισθών, ωράριο…και στα δύσκολα απολύσεις! Πιο συγκεκριμένα θεωρούμε εξαιρετικά αρνητικής σημασίας την επέκταση του ωραρίου ως τις 7 το βράδυ διότι ανοίγει την όρεξη των εργοδοτών για συνολικότερη ανατροπή του σταθερού 5ήμερου-7ωρου, θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία και αφαιρεί θέσεις εργασίας. Τέλος, γίνεται σε όλους κατανοητό ότι η διατύπωση που υπάρχει στη σύμβαση περί «βούλησης των δύο πλευρών για διατήρηση των θέσεων εργασίας.. » αποτελεί ένα ευχολόγιο με εμφανή την αδυναμία τήρησης της ρήτρας.
Οι οριζόντιες μειώσεις ύψους 6% στα κλιμάκια του βασικού μισθού, η αντίστοιχη μείωση των επιδομάτων που «κρέμονται» από το βασικό μισθό καθώς και η κατάργηση του επιδόματος Ισολογισμού (3,5%) έρχονται να προστεθούν στη μεσοσταθμική μείωση του 8-9 % της Επιχειρησιακής μας Σύμβασης, στο πάγωμα της πολυετίας (-1,85% ετησίως), στην αλλαγή των βαθμίδων στα επιδόματα ευθύνης, στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής του επιχειρησιακού επιδόματος.
Συνολικά μέσα σε 1-1,5 χρόνο οι μισθολογικές μας απώλειες ανέρχονται στο 25% τουλάχιστον. Και έπεται συνέχεια…στην ALPHA BANK!

Συνάδελφοι,
Η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος…
Σε λίγους μήνες οι τράπεζες θα βρεθούν εκ νέου αντιμέτωπες με τα λεγόμενα stress tests των ελεγκτικών εταιρειών. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για τη δραματική άνοδο των επισφαλειών, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα, τότε θα μιλάμε για μια νέα μαύρη τρύπα στα χαρτοφυλάκια και στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ποιά θα είναι τότε τα νέα διλήμματα που θα μας φέρουν στο τραπέζι;

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το δικό μας δίλημμα είναι ένα. Ή δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση των συνδικάτων ή αφήνουμε τα δικαιώματά μας να παζαρεύονται και να χαρίζονται αμαχητί.

ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΣ

Η Γραμματεία της ΕΑΣ
Μητροτάσιος Σπύρος, Παπανδρέου Σαπφώ, Καρούμπαλη Μαρίνα, Βελίδης Γιάννης Κοντοζής Δημήτρης, Σκρίκα Αλεξάνδρα, Σπυρόπουλος Νίκος, Τσακίρης Θανάσης

Διαβάστε την ανακοίνωση σε μορφή PDF

Written by antiracistes

30 Μαΐου, 2013 στις 5:58 μμ

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. Reblogged this on Oxtapus *beta.

    oxtapus

    31 Μαΐου, 2013 at 3:45 πμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: