Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ανακοίνωση Κίνησης ΤΤ (27-06-2013) – Εμείς Μένουμε!

leave a comment »

Το “πολυθρύλητο” πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου ανακοινώθηκε και φαίνεται ότι τα προβλήματα των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου λύθηκαν. Ενώ λοιπόν, σύσσωμο το Τ.Τ. (υπηρεσιακά & ψυχολογικά) ασχολείται με την εθελούσια, τίποτα απ’ τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν την πλειοψηφία των συναδέλφων δεν φαίνεται να βαίνει προς επίλυση. Ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, οι ρυθμίσεις των δανείων, η απόδοση του Στεγαστικού Ταμιευτηρίου, το μέλλον του Τ.Τ. και των εργαζόμενων, το μέλλον του παρεχόμενου προσωπικού παραπέμπονται στις καλένδες. Για να μην υπάρχουν αυταπάτες, είναι ξεκάθαρο ότι ανάμεσα στις άλλες αντιλαϊκές και αντεργατικές μνημονιακές υποχρεώσεις, για την εκταμίευση της επόμενης “εθνοσωτήριας” δόσης, προβλέπεται ρητά η πώληση του Τ.Τ. μέχρι τις 15/07/2013.

Δυστυχώς, όχι μόνο δεν αποτελεί καμία έκπληξη ο χρόνος που επιλέχθηκε για την ανακοίνωση του προγράμματος, αλλά είναι βέβαιο ότι αποτελεί μια κίνηση αποπροσανατολισμού εκ μέρους της διοίκησης, έτσι ώστε να πάψουν να μας απασχολούν τα σημαντικά θέματα. Δυστυχώς επίσης, οι πλειοψηφίες του Συλλόγου επιλέγουν μια παθητική στάση απέναντι στα (μη) τεκταινόμενα, επαναπαυόμενες στην υπογραφή της Επιχειρησιακής Σύμβασης, οδηγώντας σε αποδυνάμωση το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα:

Γενικός Κανονισμός Προσωπικού : Ήταν κυβερνητική και διοικητική δέσμευση, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ότι στο Ν.Τ.Τ. θα δημιουργούταν αξιοκρατικός Γ.Κ.Π. από κοινού με τους εργαζόμενους. Όπως όλοι ξέρουμε, όχι μόνο Γ.Κ.Π. δεν υπάρχει στο Τ.Τ., αλλά στην τράπεζα επικρατεί μια γενικευμένη σύγχυση σχετικά με το ποιος κάνει τι και ποιες υπηρεσιακές ευθύνες του αναλογούν. Σήμερα στο ΤΤ, το ποιος αναλαμβάνει θέση ευθύνης αποφασίζεται ελέω διοίκησης, με αδιαφανή και ρουσφετολογικά κριτήρια.

Από το σπάσιμο και μετά υπήρχαν οι περιπτώσεις που συνάδελφοι “βαφτίζονταν”, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, κατόπιν προφορικών εντολών, χωρίς βέβαια τις ανάλογες μισθολογικές απολαβές. Προσφάτως όμως ανακύπτουν και οι περιπτώσεις όπου επιλέγονται οι “ημέτεροι” ή οι πιο πρόθυμοι, ελέω «Θεού» χωρίς κανείς να ξέρει από πού και γιατί. Ο νόμος της ζούγκλας!

– Ρυθμίσεις δανείων: Το απόλυτο χάος! Γενικές και αόριστες διαβεβαιώσεις στις λίγες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τη διοίκηση και αυτές κενού περιεχομένου. Εμείς υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου υποστήκαμε βίαιες μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 30%. Θέση της ΚΙΝΗΣΗΣ είναι ότι οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα (!) και να είναι ανάλογες (και σε τόκους και σε κεφάλαιο) των περικοπών που μας επιβλήθηκαν, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στο νέο κόστος ζωής στο οποίο μας εξανάγκασε η τότε τρικομματική, νυν δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

– Στεγαστικό Ταμιευτήριο: Προκαλεί πραγματική εντύπωση το πώς οι τροϊκανές Κυβερνήσεις και διοικήσεις ερμηνεύουν κατά το δοκούν τους νόμους που οι ίδιοι δημιουργούν και επιβάλλουν. Το ΦΕΚ αρ. φύλλου 74/18-01-2013, που αφορά τα μεταβιβασθέντα στοιχεία από το Τ.Τ. στο Ν.Τ.Τ, αναφέρει ρητά την υποχρέωση της διοίκησης για συνέχιση του προγράμματος ως είχε, βάσει του προϋπάρχοντος κανονισμού του. Για ποιον λοιπόν λόγο διεκόπη το πρόγραμμα και με ποιο δικαίωμα διαχέονται τα περί απόδοσης ποσού μικρότερου από αυτό που έχει προβλέψει το Στεγαστικό Ταμιευτήριο; Συνιστούμε στη διοίκηση και τους νομικούς της να το μελετήσουν προσεκτικότερα. Απαιτούμε από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νεου Τ.Τ. να μην ανεχθεί τίποτε λιγότερο από αυτά που νόμιμα δικαιούνται οι εργαζόμενοι!

– 15/07/2013: Σύμφωνα με το τελευταίο Μνημόνιο αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία για την μεταβίβαση του Τ.Τ. σε ιδιώτη. Αν και εφόσον τηρηθούν-επαληθευτούν οι ημερομηνίες λοιπόν, βρισκόμαστε 20 ημέρες πριν την μεταβίβαση-πώληση-συγχώνευση. Όπως όλοι διαβάζουμε καθημερινά, επιχειρείται μέσω ΤΧΣ το χάρισμα του Τ.Τ. σε “συστημική” τράπεζα, την οποία αφού ανακεφαλαιοποίησε ο ελληνικός λαός δύο και τρεις φορές, την παράτησαν οι μεγαλομέτοχοι της στα κρύα του λουτρού. Αυτή τη “συστημική” τράπεζα λοιπόν, προσπαθούν να διασώσουν με νύχια και με δόντια τα άκρως επιτυχημένα Golden Boys της τραπεζικής αγοράς και οι εγκάθετοι κονδυλοφόροι του τραπεζικού ρεπορτάζ, απαιτώντας την ενίσχυσή της με τα κεφάλαια του Τ.Τ.

Αφού καταλήστευσαν την περιουσία του Έλληνα με τη βοήθεια του κ. Βενιζέλου (PSI), τώρα αναδεικνύουν σε “εθνική υπόθεση” την επιτυχία του εγχειρήματος της εκ νέου υφαρπαγής των χρημάτων της κοινωνίας και το χάρισμά τους σε ιδιώτες τραπεζίτες.

Ως ΚΙΝΗΣΗ καλούμε τους συναδέλφους να μην επαναπαύονται και να είναι έτοιμοι για νέες θύελλες. Η κυβέρνηση, η τρόικα, και οι τραπεζίτες διαδίδουν σε όλους τους τόνους ότι απαιτούν νέες θυσίες από την κοινωνία και από τους τραπεζοϋπαλλήλους ειδικότερα.

Έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί από την ημέρα που έσπασε το Τ.Τ.:

Τα χρήματα με τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε το Τ.Τ. (αλλά και οι “συστημικές” τράπεζες) αποτελούν δάνεια τα οποία η κοινωνία πληρώνει με αίμα! Επομένως, αποτελεί δημόσια και λαϊκή απαίτηση η επαναφορά του Τ.Τ. στα χέρια της κοινωνίας και όχι στα χέρια χρεοκοπημένων και αποτυχημένων τραπεζιτών!

Παρεχόμενο προσωπικό: Η σύμβαση μεταξύ ΝΤΤ και της εταιρίας ενοικίασης προσωπικού λήγει στις 31/07/2013. Ως παράταξη δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για το ιερό και συνταγματικό δικαίωμα όλων στην εργασία. Καλούμε τους συναδέλφους να μην επαναπαύονται σε υποσχέσεις και ευχολόγια που θίγουν την αξιοπρέπεια τους. Τους καλούμε να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι παραδομένες κυβερνήσεις συνεργασιών και παλαιοκομματισμού είναι σίγουρο, ότι δημόσιο συμφέρον θεωρούν μόνο την πολιτική τους διάσωση, όπως γελοιωδώς αποκαλύφθηκε από τον τελευταίο ανασχηματισμό. Την ώρα που σε κάθε έκφανση της ζωής μας, βιώνουμε το “success story” με ιδιαίτερη επιτυχία…, την ίδια ώρα απομονωνόμαστε στη μιζέρια της προσωπικής και συντεχνιακής περιχαράκωσης.

Έχει έρθει η ώρα να κατανοήσουμε ότι η αγανάκτηση δεν φτάνει. Έχει έρθει η ώρα να απαλλαγούμε από τα σύνδρομα της Στοκχόλμης που μας διακατέχουν και να απαιτήσουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας.

Όσο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (σε Συλλόγους, ομοσπονδίες, ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ) των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, επιμένουν να απομονώνουν τους εργαζόμενους σε μεμονωμένες διεκδικήσεις, τόσο πιο φανερό γίνεται ότι εξυπηρετούν ενσυνείδητα τις κομματικές τους αναφορές, τις προσωπικές τους επιδιώξεις, πλήρως συμπαραταγμένοι με τις δυνάμεις που επιθυμούν εργασιακά συντρίμμια στο βωμό του κέρδους.

Όταν η Δημοκρατία καταλύεται, όταν οι ακροδεξιές λογικές προελαύνουν, όταν ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι το μεγαλύτερο όπλο της άλλης πλευράς, όταν το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα των 30 τελευταίων ετών ανασυντάσσεται και ετοιμάζει την τελική του επίθεση, τότε είναι η ώρα να δημιουργηθεί ένα ανυποχώρητο κίνημα από σωματεία, εργαζόμενους, άνεργους και συλλογικότητες, που θα απαιτεί την ανατροπή των πολιτικών της φτώχειας και της υποβάθμισης. Ένα διαρκές κίνημα που θα απαιτεί πραγματική δημοκρατία και δικαιοσύνη εδώ και τώρα! Και είναι καιρός, αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να καταλάβουν ότι αυτά τα κινήματα θα οργανωθούν με ή χωρίς αυτούς!

Written by antiracistes

28 Ιουνίου, 2013 στις 10:40 πμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: