Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Το μισό μιας νίκης είναι η επιλογή του πεδίου της μάχης – ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα

leave a comment »

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα

Ανακοίνωση Νο 81 Αθήνα 29/08/2013

Το μισό μιας νίκης είναι η επιλογή του πεδίου της μάχης

Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες ημέρες προέκυψε ένα ζήτημα το οποίο πυροδότησε σοβαρές εξελίξεις στο Σύλλογό μας. Πρόκειται για την παραίτηση των συναδέλφων της ΔΑΚΕ (Γραμματέα και Αν. Γραμματέα) από το Προεδρείο του ΣΕΕΤ. Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ αιτιολογεί αυτήν της την κίνηση ως αποτέλεσμα μιας διαφορετικής στρατηγικής σε σχέση με «την εκπροσώπηση των εργαζομένων που προέρχονται από την ΕΜΤΕ» Με άλλα λόγια η ηγεσία της ΔΑΚΕ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΜΤΕ πρέπει από εδώ και στο εξής να εκπροσωπούνται από τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο της Alpha Bank. Δεν θα κρίνουμε προθέσεις και επιλογές στην παρούσα φάση. Ας κάνουμε όμως κάποιες διαπιστώσεις.
Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του «νέου αφεντικού» ότι «όλα θα γίνουν ήπια και ομαλά», στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο. Κάποια πράγματα βέβαια ήταν αναμενόμενα λόγω της μετάπτωσης ( οι αλλαγές στα μηχανογραφικά συστήματα, οι προσαρμογές, οι μετακομίσεις). Κάποια άλλα ήταν εξίσου αναμενόμενα λόγω…της προϊστορίας (βλέπε Ιονική) αλλά και της λογικής του « ό,τι θέλω κάνω». Αυτό τελικά που βλέπουμε από πλευράς της νέας εργοδοσίας είναι μία σκληρή στάση απέναντι στους εργαζόμενους της πρώην Εμπορικής με τα πρώτα σημάδια τεχνητού διαχωρισμού των εργαζομένων, αυτών της ALPHA και των αντίστοιχων της «απορροφημένης» Εμπορικής, να γίνονται εμφανή «με το καλημέρα» (βλ. οριζόντια κατάργηση υπογραφών) αλλά και στις νέες τοποθετήσεις και μετακινήσεις.
Όσο για το γενικότερο κλίμα; καχυποψία, τυπολατρεία και ένα ολόκληρο καλοκαίρι στα σεμινάρια, στις μετακομίσεις, στην ανασφάλεια των μεταθέσεων αλλά και των απολύσεων για πολλούς (βλ. ενοικιαζόμενοι). Περίμενε κάποιος κάτι διαφορετικό από το νέο αφεντικό; Μάλλον όχι.
Και εδώ μπαίνει το κρίσιμο ερώτημα. Αντέδρασε κάποιος σε όλα αυτά; Όρθωσε κανείς το ανάστημά του απέναντι σε κάτι; Αντέδρασε μήπως ο αντιπροσωπευτικός Σύλλογος της Alpha Bank (εξαιρουμένων των δύο μειοφηφικών παρατάξεων); Όχι. Αντέδρασε μήπως ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού; Όχι. Αντέδρασε ο Σύλλογος της Ιονικής; Ούτε. Αυτός που αντέδρασε, όπως αντέδρασε, ήταν ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας. Κουτσά…στραβά, με χαμηλής ομολογουμένως έντασης κινήσεις αλλά αντέδρασε. Και ήμασταν όλοι εκεί και η ΔΗΣΥΕ και η ΔΑΚΕ και η ΕΑΣ και η ΕΣΑΚ. Με τις διαφωνίες μας την διαφορετική οπτική και τακτική, την μουδιασμένη αρχικά αντίδραση αλλά ήμασταν εκεί.
Συνάδελφοι,
Δεν γινόμαστε τιμητές κανενός. Οι διαφωνίες μας και σε πολλές περιπτώσεις η καθαρή σύγκρουση, με την διαχρονική πλειοψηφία του Συλλόγου (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ) ήταν και είναι δεδομένες. Όμως το ζήτημα της ύπαρξης του Συλλόγου μας σε μια περίοδο όπου αναμένονται σφοδρές ανακατατάξεις σε τραπεζικό και εθνικό επίπεδο είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Από την άλλη πλευρά η προοπτική ενοποίησης των Συλλόγων της Alpha Bank δεν είναι κάτι απλό. Και κυρίως δεν είναι ζήτημα απλής συνένωσης δυνάμεων. Αν μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε την εργασιακή μας ταυτότητα και αξιοπρέπεια πρέπει να ξεκαθαριστούν άπειρα θέματα που αφορούν την ενοποίηση των τριών Συλλόγων (ας μην ξεχνάμε και το Σύλλογο της πρώην Ιονικής) με καλόπιστο διάλογο από όλες τις πλευρές. Άλλωστε η πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ήταν είναι και θα είναι μία: Ένα σωματείο ανά τράπεζα. Ένα τέτοιο εγχείρημα όμως δεν μπορεί να γίνει ούτε χωρίς όρους ούτε «δια της απορροφήσεως» του μικρότερου Συλλόγου. Ως τότε όμως κάποια πράγματα τρέχουν και τρέχουν πολύ γρήγορα. Για αυτό ίσως βιάζονται κάποιοι κύκλοι και μηχανισμοί να ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους της Εμπορικής και με το Σύλλογό τους μια ώρα αρχύτερα.
Πριν όμως κουνήσουμε το μαντήλι σε ό,τι με κόπο και αίμα έχουμε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια ας σκεφτούμε λίγο πιο ψύχραιμα και ας μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας παρασύρει στο γήπεδό του παίζοντας τον κακό λύκο που ντύθηκε την καλοκάγαθη γιαγιά . Και όπως λέμε και στον τίτλο της ανακοίνωσής μας: Το μισό μιας νίκης είναι η επιλογή του πεδίου της μάχης. Επιβάλλεται σε αυτή τη φάση η αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων του Συλλόγου μας.

Η Γραμματεία της ΕΑΣ

Υ.Γ. Συνταξιοδοτήθηκε ο καλός συνάδελφος, μέλος της ΕΑΣ και του ΔΣ του ΣΕΕΤ Τσακίρης Θανάσης. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και του ευχόμαστε καλή δύναμη στη ζωή του και στους κοινωνικούς αγώνες που εξελίσσονται στη χώρα μας.

Written by antiracistes

29 Αυγούστου, 2013 στις 5:09 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: