Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων Βόρειας Ελλάδας (Σ.ΕΚ.Α) ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

leave a comment »

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων Βόρειας Ελλάδας (Σ.ΕΚ.Α)
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ο Σ.ΕΚ.Α. καταγγέλλει τις τρομοκρατικές απολύσεις συναδέλφων στα έργα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο Φλώρινας. Έρχονται σε συνέχεια των απειλών και των πιέσεων από την εταιρεία ΑΚΜΗ, που έχει την εργολαβία στο έργο, προκειμένου να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων για την υπεράσπιση των αμοιβών τους, για αξιοπρεπείς μισθούς, για σωστή ασφάλιση και για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις εργατοτεχνιτών επειδή αγωνίζονται αυτές τις μέρες με τα ίδια σχεδόν αιτήματα. Ο Σ.ΕΚ.Α. χαιρετίζει τον αγώνα των εργατοτεχνιτών ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις των συναδέλφων τους και δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά τους.

Συνάδελφοι,

Δώσατε το προηγούμενο διάστημα, μαζί με το σωματείο μας, μία αξιοπρεπή μάχη που κατέληξε νικηφόρα. Ήταν παράδειγμα συμμετοχής στις συνελεύσεις, στη συλλογική απόφαση και δράση. Αυτή ήταν και η δύναμη που έκανε τον εργοδότη να υποχωρήσει, η οργάνωση και η αποφασιστικότητά σας. Η εργοδοσία μόλις διαπιστώσει τον παραμικρό φόβο και δισταγμό από τη μεριά μας γίνεται πιο επιθετική. Με απειλές για κλείσιμο του έργου και συνακόλουθες μαζικές απολύσεις προσπάθησε και κατάφερε να ματαιώσει τις περαιτέρω κινητοποιήσεις που στόχο είχαν την πλήρη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Οι τελευταίες εξελίξεις με τις απολύσεις συνδέλφων, η τρομοκρατία και η καλλιέργεια κλίματος διχασμού των εργαζομένων με το απαράδεκτο σύστημα των αξιολογήσεων αυτό το στόχο έχει, να μας φοβίσει και να είμαστε σκυφτοί. Οι απολύσεις των εργατοτεχνιτών, και ιδίως αυτών που εξέλεξαν να τους εκπροσωπήσουν, είναι η επιβεβαίωση της εντεινόμενης επιθετικότητας του εργοδότη.

Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από την εμπειρία μας. Είναι ξεκάθαρο ότι ΔΕΗ, εργολάβος και ΥΠΠΟ είναι στην ίδια γραμμή. Καμία αυταπάτη ότι το πρόβλημα είναι μόνο της ΚΘ΄ ΕΠΚΑ. Η αντιμετώπιση των αρχαίων ως εμπόδιο και η λογική της «επίσπευσης» είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα έργα. Τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης και ο σταθμός στη Βενιζέλου. Το ΚΑΣ συνεδρίασε και αποφάσισε τάχιστα σύμφωνα με τα συμφέροντα της εταιρείας χωρίς να κάνει ούτε αυτοψία έτσι για να κρατήσει τα προσχήματα. Μόνο η κινητοποίηση των εργαζομένων εκεί αλλά και άλλων φορέων πάγωσε για την ώρα την απόφαση.

Είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας είναι υπόθεση των εργαζομένων του κλάδου μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα. Είναι ξεκάθαρο ότι η ανασκαφή δεν μπορεί να μπει στη λογική της εργολαβίας, της γρήγορης παραγωγής κυβικών για το κέρδος. Είναι εργασία σύνθετη που το ρυθμό τον επιβάλλει αυστηρά αυτό που κρύβεται στη γη.

Συνάδελφοι,

Από την εμπειρία σας βλέπετε ότι η αξιολόγηση στη δουλειά δεν γίνεται για να βοηθηθεί ο εργαζόμενος και να γίνει παραγωγικότερος και καλύτερος αλλά για να απολυθεί. Ότι ακριβώς θα γίνει και στο Δημόσιο με την αξιολόγηση που προωθείται. Ο εργαζόμενος φέρει μόνο ευθύνες και είναι αναλώσιμο υλικό και μάλιστα σε υπερπροσφορά λόγω της ανεργίας. Ειδικότερα για εμάς τους αρχαιολόγους, προσπαθούν να μας κάνουν χωροφύλακες των συναδέλφων μας εργατοτεχνιτών και να μας βάλουν τον έναν απέναντι στον άλλον. Με το διχασμό αυτό προσπαθούν να μας αποδυναμώσουν, να απομονώσουν την κάθε ειδικότητα του κλάδου και όλους μαζί να μας συντρίψουν. Δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοι πέφτουν στην παγίδα και θεωρούν φυσικό να πιέζουν τους εργάτες όχι για να γίνεται σωστά η ανασκαφική εργασία αλλά για να είναι οι εργάτες σκυφτοί και φοβισμένοι, να μην αντιδρούν στα ελεεινά μεροκάματα πείνας, στην τρομοκρατία.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους νέους συναδέλφους, αυτούς που εργάζονται ίσως και για πρώτη φορά και μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις. Μην υποχωρείτε, μη ρίχνετε τις απαιτήσεις σας, μην συμβιβάζεστε με λιγότερα. Κάθε οπισθοχώρηση που κάνουμε πίσω θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Η λογική δεν με νοιάζει γιατί δεν έχω υποχρεώσεις ή χρειάζομαι την προϋπηρεσία για τα μόρια στα ΕΣΠΑ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι μισθοί δεν ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τις ανάγκες σου. Όσο πιο πολύ υποχωρήσεις τώρα τόσο πιο χαμηλό μεροκάματο θα έχεις και αργότερα. Σύντομα θα αποκτήσεις και άλλες υποχρεώσεις. Κάθε νέος άνθρωπος ονειρεύεται να ζήσει στο χώρο του, να ερωτευτεί, να κάνει οικογένεια, να δημιουργήσει. Μην υποσκάπτεις το μέλλον σου. Όσο για τα μόρια, όσο δεν παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, είναι κυνήγι μαγισσών. Πάντα θα υπάρχει κάποιος με περισσότερα μόρια. Τα κριτήρια κάθε λίγο αλλάζουν και εξάλλου η παραχώρηση του Πολιτισμού σε ιδιώτες μέσω ΜΚΟ είναι προ των πυλών. Μας θέλουν σκλάβους, να δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα για 400 ευρώ και απλήρωτοι για μήνες, όπως είναι οι συνάδελφοι που δουλεύουν σήμερα στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

Η τρομοκρατία στο χώρο δουλειάς αποκαλύπτει τα όρια της αστικής δημοκρατίας, την ελευθερία και τα δικαιώματα του ατόμου που επικαλούνται με στόμφο οι εργοδότες, η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους στα αστικά ΜΜΕ κάθε φορά που εργαζόμενοι κινητοποιούνται. Οι μόνοι που μπορούμε όμως να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε τις ανάγκες μας είμαστε εμείς. Με συσπείρωση στο σωματείο μας, ενεργή συμμετοχή και αλληλεγγύη. Σε κοινούς αγώνες με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν μαζική και οργανωμένη απάντηση στην αδιαλλαξία του εργοδότη. Να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των εργατοτεχνιτών. Αφορά και εμάς. Να μην επιτρέψουμε καμία απόλυση. Αν πέσουν αυτοί έρχεται και η σειρά μας. Κανένας φόβος και δισταγμός. Εκφράζουμε την ταξική μας αλληλεγγύη.

Συνάδελφοι,

Είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί η πίεση και οι απειλές τις επόμενες ημέρες. Να έχουμε στο νου μας ότι δεν είναι οι κινητοποιήσεις που δημιουργούν την ανεργία. Οι 1.500.000 άνεργοι το επιβεβαιώνουν. Κάθε εργολαβία και μονοπώλιο, όπως η ΔΕΗ, κινείται με βάση το κέρδος. Η ελευθερία του κεφαλαίου να απολύει εργαζομένους, να μετακινεί, να ανοίγει ή να κλείνει επιχειρήσεις, εργοστάσια και εργοτάξια με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας είναι η αιτία της ανεργίας. Στην ανάγκη των κερδών τους απαντάμε με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες για ζωή με αξιοπρέπεια, δουλειά με δικαιώματα. Όλοι μαζί ενωμένοι θα νικήσουμε.

Το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α.

Written by antiracistes

28 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:04 πμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: