Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ: Καταγγελία για καταστρατήγηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων

leave a comment »

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Δελτίο Τύπου

27-9-2013

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013 μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας επιχείρησαν να κάνουν περιοδεία στο κτίριο επί της οδού Θεσσαλονίκης 125 όπου στεγάζεται το τηλεφωνικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας. Στο εν λόγω κτίριο εργάζεται μεγάλος αριθμός συναδέλφων(σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας 300) μέσω των εταιρειών ICAP OUTSOURCING SOLUTIONS A.E., Mellon Technologies, MFP, Action Line, Εθνοdata σε τμήματα και υπηρεσίες της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής και της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικών Εργασιών και Εναλλακτικών Δικτύων. Το δανειζόμενο προσωπικό αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο κτίριο.

Το προσωπικό της ασφάλειας του κτιρίου δεν μας επέτρεψε την είσοδο ακολουθώντας εντολή της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η είσοδος στο κτίριο σε οποιοδήποτε σωματείο πλην του ΣΥΕΤΕ που είναι (κατ’ αυτούς) το πιο αντιπροσωπευτικό. Δεν μας επετράπη η ανάρτηση ανακοινώσεων και αφισών στους πίνακες ανακοινώσεων του κτιρίου.

Θυμίζουμε το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (ν. 1264/82, άρθρο 16, §2, §6) το οποίο ορίζει ότι «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος. Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις προστατεύονται κατά την άσκηση κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος και στον τόπο εργασίας. Τα σωματεία δικαιούνται να έχουν πίνακες ανακοινώσεων για τους σκοπούς τους στους τόπους εργασίας[] Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κάθε βαθμού έχουν δικαιώματα να διανέμουν ανακοινώσεις τους μέσα στο χώρο εργασίας εκτός χρόνου απασχόλησης» Ως προς τα παραπάνω το εργατικό δίκαιο δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ αντιπροσωπευτικού και μη αντιπροσωπευτικού σωματείου.

Η παρακώλυση συνδικαλιστικής δράσης διώκεται ποινικά, καθώς «απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οποιοδήποτε τρίτο, να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα: […] να παρεμποδίζουν με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο την προσχώρηση εργαζομένων σε ορισμένη συνδικαλιστική οργάνωση» (ν. 1264/82, άρθρο 14 §2)

Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχουν φαινόμενα παρακώλυσης συνδικαλιστικής δράσης μέσα στον χώρο της Εθνικής Τράπεζας ενός χώρου με συνδικαλιστική παράδοση σχεδόν ενός αιώνα. Ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που αποτελούν το δανειζόμενο προσωπικό, η ανάγκη ενημέρωσης των συναδέλφων από το σωματείο τους είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, οι παράνομες και παράτυπες πρακτικές είναι συχνά φαινόμενα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο συγκεκριμένο κτίριο είναι συχνό να μην επιτρέπεται η αλλαγή βάρδιας ακόμα και για σοβαρό οικογενειακό λόγο διότι υποτίθεται ότι υπάρχει πρόβλημα με την Επιθεώρηση Εργασίας. Την παραμονή όμως της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το σωματείο μας οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν πέντε λεπτά πριν την λήξη του ωραρίου τους να αλλάξουν υποχρεωτικά βάρδια την επόμενη ημέρα ώστε να μην συμπέσει με την στάση εργασίας. Πρόσφατα στέλεχος εταιρείας εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ότι δεν θα είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων η ένταξη στο σωματείο.

Ενημερώσαμε με επιστολή μας το Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ και ζητάμε την παρέμβασή του. Δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αποφυγή της καταστρατήγησης βασικών εργατικών δικαιωμάτων.

Το Δ.Σ. του

Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα

ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.

Written by antiracistes

29 Σεπτεμβρίου, 2013 στις 11:17 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: