Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Η ΟΤΟΕ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

leave a comment »

ΟΤΟΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο.12
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2013

Η ΟΤΟΕ
ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η ΟΤΟΕ, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στις τράπεζες, που επηρεάζουν καθοριστικά την εθνική οικονομία αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους στον κλάδο, πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να είναι παρούσα, με ουσιαστικές παρεμβάσεις, κυρίως για την προστασία και την προοπτική των τραπεζοϋπαλλήλων. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν το επίκεντρο της δράσης του κλάδου αυτή την περίοδο.

Στα πλαίσια αυτά το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε διαδοχικά με τις Διοικήσεις των Τραπεζών Attica Bank, Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank και έθεσε στους τραπεζίτες τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Παράλληλα, συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα, που αφορούν στην πορεία της κάθε τράπεζας, καθώς και στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας και στην αντιμετώπιση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

Στις συναντήσεις αυτές η ΟΤΟΕ αναφέρθηκε στις θέσεις της, που αφορούν στην νέα λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, επικεντρώνοντας στους τομείς που αφορούν στην Οικονομία, στην Κοινωνία και στην Εργασία και ζήτησε να ενημερωθεί για τα σχέδια και τις σκέψεις των τραπεζιτών για όλα αυτά, επισημαίνοντας ότι η χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και κομβικής σημασίας για όλους.

Η ΟΤΟΕ τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, ότι στις νέες τράπεζες που διαμορφώθηκαν με τις αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, επιβάλλεται να εφαρμοστούν διαδικασίες που θα εγγυώνται την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων, με σεβασμό των επιμέρους δικαιωμάτων τους.

Απαίτησε από τις Τράπεζες «Υποδοχής» η διαδικασία απορρόφησης των εργαζόμενων που προέρχονται από τις τράπεζες που καταργήθηκαν να γίνει ομαλά, με διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και της υπηρεσιακής τους εξέλιξης. Η ΟΤΟΕ δήλωσε ότι θα παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία και θα παρέμβει μαζί με τους Συλλόγους – Μέλη της, εάν παρατηρηθούν φαινόμενα που θα διαταράξουν την ομαλή ένταξη των εργαζόμενων.

Τέλος, επανέλαβε τη θέση της για τη διασφάλιση της απασχόλησης που αποτελεί κεντρική απαίτηση του κλάδου, διευκρινίζοντας ότι ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων θα αντιδράσει δυναμικά, αν επιχειρηθεί να αθετηθούν οι συμφωνίες και οι δεσμεύσεις, που αφορούν στις θέσεις εργασίας.

Οι τράπεζες, απαντώντας στις θέσεις που διατύπωσε η ΟΤΟΕ, ανέφεραν ότι:

– Οι αναδιαρθρώσεις όσον αφορά στα θέματα της εργασίας και των εργαζομένων θα έχουν ορθολογικό χαρακτήρα και για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν συναινετικές διαδικασίες (εθελούσιες έξοδοι κ.α.) αποκλειομένων σε κάθε περίπτωση των απολύσεων. Όσον αφορά στη διαδικασία ένταξης του προσωπικού, θα γίνει στη βάση της αξιοκρατίας και της ισότιμης αντιμετώπισης.

– Ο ρόλος των τραπεζών στα θέματα που αφορούν στην ανάταξη της οικονομίας είναι αναπτυξιακός, στα πλαίσια όμως ενός πολιτικού περιβάλλοντος σταθερότητας και εμπιστοσύνης, χωρίς παρεμβάσεις διοικητικού τύπου στις Τράπεζες από αναρμόδιους παράγοντες και επεσήμανε, ότι υπάρχει ήδη αποκλιμάκωση επιτοκίων και χορηγήσεων.

– Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει από τις τράπεζες και τα δάνεια αυτά δεν θα πωληθούν σε εξωτερικούς διαχειριστές.

– Υπάρχει αισιοδοξία για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, με ορίζοντα ανάκαμψης μετά το 2014 και ομαλοποίησης της κατάστασης τα επόμενα χρόνια.

Εκείνο όμως που έγινε σαφές, ήταν απόλυτα κατανοητό και έγινε αποδεχτό από τις Τράπεζες είναι η θέση της ΟΤΟΕ για την ανάγκη καθιέρωσης ενός σταθερού, ουσιαστικού, εποικοδομητικού και ειλικρινούς διαλόγου μαζί της, για την αντιμετώπιση αυτής της πολύπλευρης κρίσης.

Μετά την ολοκλήρωση αυτών των συναντήσεων, η ΟΤΟΕ προγραμματίζει, με το ίδιο περιεχόμενο που θα αφορά στην Εργασία, στην Οικονομία και στην Κοινωνία, να γίνουν συναντήσεις με την Κυβέρνηση (Υπουργό Οικονομικών), τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ορίστηκε για τις 11/12) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και αναμένεται να ορισθούν άμεσα οι αντίστοιχες ημερομηνίες.

Αυτές οι πρωτοβουλίες της ΟΤΟΕ εντάσσονται στα πλαίσια της δράσης της και της αναγκαίας παρέμβασης και συμβολής της, για όσα αφορούν τους εργαζόμενους στον κλάδο, και θα επιμείνει στην κατεύθυνση αυτή, επιδιώκοντας να συμβάλει θετικά, ελπίζοντας σε ανάλογη και επί της ουσίας ανταπόκριση τόσο από τις Τράπεζες, όσο και από την Κυβέρνηση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Written by antiracistes

27 Νοεμβρίου, 2013 στις 1:35 μμ

Σχολιάστε