Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHABANK: Η ΤΡΙΕΤΙΑ ΤΗΣ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗΣ

leave a comment »

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHABANK
Ιανουάριος 2014
Η ΤΡΙΕΤΙΑ ΤΗΣ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗΣ

Η τράπεζα με λόγια και με έργα καθημερινά αποδεικνύει ότι συνταυτίζεται πλήρως με την πολιτική των Μνημονίων και της Τρόϊκας, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ισοπεδώνει την ζωή μας και καταστρέφει την χώρα. Τα δελτία Οικονομικών Μελετών της τράπεζας, συνέχεια υποστηρίζουν την απελευθέρωση των απολύσεων, την ελαστικοποίηση των συμβάσεων εργασίας, τις μειώσεις στους μισθούς, την αναίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους και την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Μεγαλοδιευθυντές, είτε ατομικά είτε σε συγκεντρώσεις, τρομοκρατούν τους εργαζόμενους, ώστε να επιβάλλουν την εντατικοποίηση της εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες. Καθεστώς η αναξιοκρατία, πλήρης εγκατάλειψη του Προσωπικού (κυρίως των καταστημάτων). Προσπαθούν να κρύψουν ότι πίσω από κάθε «μαύρη τρύπα» συνήθως υπάρχει ένας ευνοούμενος της Διοίκησης, οι «κολλητοί» και οι καλοθελητές της ηγεσίας του Συλλόγου, οι γόνοι μεγαλοστελεχών. Αντί να κάνουν αυτοκριτική για τις ευθύνες τους που οδήγησαν στην χρεωκοπία της τράπεζας και να σωπάσουν, κουνούν το χέρι στους εργαζόμενους και στην κοινωνία.
Σε αυτά τα πλαίσια η Διοίκηση της τράπεζας σαν κοινός «μπαταχτσής» δεν τιμά την υπογραφή της στο Ασφαλιστικό της πρώην Πίστεως και καταγγέλλει την σύμβαση του 1981 του Τ.Α.Π. Αμφισβητεί την εγγύηση που έδωσε για το Εφάπαξ των συναδέλφων της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ. Υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της κρατικής περίθαλψης και την ίδια ώρα αναιρεί τις υποχρεώσεις για την κάλυψη της Υγείας που απορρέουν από το Ομαδικό Ασφαλιστήριο Υγείας. Ενδιαφέρεται πως θα περικόψει μισθούς εργαζομένων ενώ συγχρόνως εξυπηρετεί προκλητικά τους «ημετέρους».
Σε αυτή την πολιτική, η τράπεζα είχε την συνδρομή της ηγεσίας του Συλλόγου (ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ), που αποτελείται από μια κλίκα των «Σαμαρικών» της Ν.Δ σε συμμαχία με τους εναπομείναντες του διαπλεκόμενου ΠΑΣΟΚ, και η οποία έχει αναλάβει με το αζημίωτο να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Διοίκησης.
Συνάδελφοι, ας θυμηθούμε τι περιλαμβάνει το “success story” των τελευταίων 3 χρόνων που πέρασαν από την εκλογή της απερχόμενης Διοίκησης του Συλλόγου:

 Υπέγραψε προδοτική σύμβαση στις 19/11/2013 που αναιρεί πλήρως την σύμβαση του 1981 της Πίστεως.
 Μειώθηκε το Εφάπαξ της πρώην ΙΟΝΙΚΗΣ κατά 41% και επίκειται νέα μείωση, διότι η ηγεσία του Συλλόγου όχι μόνο δεν κάλυψε ως όφειλε την δέσμευση της τράπεζας, αλλά επιπλέον κάνει ότι μπορεί για να μην εκπληρώσει η τράπεζα την εγγύηση της.
 Η ηγεσία του σωματείου με την επιχειρησιακή σύμβαση το 2012 και την συμφωνία στην κλαδική της ΟΤΟΕ το 2013 μείωσε κατά 2 έως 21/2 μισθούς ετησίως τις αμοιβές των εργαζομένων της Alpha Bank. Όσον αφόρα δε τους συναδέλφους της πρώην Εμπορικής, υπέγραψε τον Ιούλιο του 2013 μείωση των αποδοχών τους κατά 15-20% από τα επιχειρησιακά επιδόματα η οποία κατόπιν άτυπης συμφωνίας με την τράπεζα θα ισχύσει μετά τις εκλογές του Συλλόγου. Αναμένονται δε νέες μειώσεις για όλους τους εργαζομένους του ομίλου στο μέλλον.
 Με μεγάλη ευκολία το Σωματείο αποδέχεται την μείωση των αποδοχών την ίδια ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες «πακέτα» αμοιβών που ξεπερνούν κατά πολύ την κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση. Τα παχυλά πακέτα ουσιαστικά υπερασπίστηκε ο Σύλλογος, αφού και επιφανή μέλη του αμείβονται πλουσιοπάροχα. (Αλήθεια ποιές είναι οι αποδοχές του προεδρείου του Σωματείου;)
 Το ωράριο εργασίας και οι υπερωρίες έχουν καταργηθεί στην πράξη, ο διευθυντικός αυταρχισμός επεκτείνεται και το Σωματείο αδρανεί. Αμφισβητείται σταθερά από την τράπεζα ο Οργανισμός Προσωπικού. Η ηγεσία του Συλλόγου ποτέ δεν τον υπερασπίσθηκε.
 Τέθηκαν σε αμφισβήτηση συνολικά οι συμβάσεις εργασίας και οι απολύσεις έγιναν ευκολότερες και φθηνότερες. Οι τραπεζίτες πρωταγωνίστησαν στην προώθηση αυτού του μέτρου. Η ηγεσία του Συλλόγου πότε σήκωσε τους τόνους; Μόνο όταν απειλήθηκε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της τράπεζας.
 Τράπεζα και η ηγεσία του Σωματείου συμφώνησαν για την αλλαγή του Ομαδικού Ασφαλιστηρίου Υγείας, ώστε να μην καλύπτει με συμπληρωματική Ασφάλιση όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/2014
 Πλήρης αποδοχή της εκχώρηση εργασιών σε διαπλεκόμενους εξωτερικούς συνεργάτες, κανένα ενδιαφέρον για τους επινοικιαζόμενους και τους απολυμένους στις Συνεταιριστικές Τράπεζες

Τα τελευταία 3 χρόνια, η ηγεσία του Συλλόγου εκμεταλλεύεται την αγωνία του κόσμου προβάλλοντας το επιχείρημα «Προτεραιότητα μας η προστασία της απασχόλησης». Στην πραγματικότητα δεν επιδιώκουν προστασία της εργασίας αλλά την μετατροπή μας σε «απασχολήσιμους», φθηνούς και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Όμως όπως έχει δείξει η ζωή όπου ξεκίνησε το ξήλωμα του «πουλόβερ» στο τέλος καμιά εξασφάλιση δεν υπήρξε, ούτε της «απασχόλησης». Ο δρόμος της υποταγής θα μας καταντήσει «στυμμένες «λεμονόκουπες» από τους εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας και την εργασιακή ανασφάλεια.
Συνάδελφοι,
Στο χώρο μας Τράπεζα-Κυβέρνηση-ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ αποτελούν μια ιερά συμμαχία, που ο καθένας εξυπηρετεί τον άλλον σε βάρος των εργαζομένων. Είναι επιτακτική η ανάγκη να συσπειρωθούν όλες οι αγωνιστικές δυνάμεις στην οικοδόμηση ενός ΑΝΤΙΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για να υπερασπίσουμε τα «αυτονόητα» και να ανατρέψουμε αυτή την άθλια κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα που ζούμε. Λύση είναι η εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο στα πλαίσια μιάς συνολικά άλλης πολιτικής υπέρ των εργαζομένων και του λαού.
 ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
 ΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΡΗΞΗΣ κ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΡΟΙΚΑ – ΜΝΗΜΟΝΙΑ κ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHABANK

Written by antiracistes

22 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:03 πμ

Σχολιάστε