Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΑΣ) – Ανακοίνωση Νο 85 – Φεβρουάριος 2014 – Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στην Alpha Bank

leave a comment »

Διαβάστε την ανακοίνωση σε pdf
Ανακοίνωση Νο 85 – Φεβρουάριος 2014

Συνάδελφοι,

Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΑΣ) τιμά την ιστορία της και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ανεξαρτήτως δύναμης η ΕΑΣ στάθηκε πάντα στο ύψος των περιστάσεων:

 Υπερασπίστηκε, κόντρα σε ‘’θεούς και δαίμονες’’, τον Οργανισμό Προσωπικού (το μεγάλο ‘’αγκάθι’’ των Γάλλων) με αποκορύφωμα εκείνη τη θυελλώδη Συνέλευση του Δεκέμβρη του 2010 – όταν ακόμα και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΕΤ είχε ευθυγραμμιστεί απόλυτα με την απαίτηση της Γαλλικής Διοίκησης για κατάργηση βαθμών, κλάδων και πειθαρχικών βαθμίδων !!!

 Έδωσε σκληρή μάχη ενάντια στο Δελτίο Αξιολόγησης και την ατομική στοχοθεσία – αυτή την θηλιά που έχουν περάσει στους εργαζόμενους οι Διοικήσεις των Τραπεζών με την σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων που πλειοψηφούν στα σωματεία.

 Πάλεψε για τη Συλλογική Σύμβαση της Εμπορικής του 2012 (ενάντια στην περικοπή των επιδομάτων «Ισολογισμού», «επιχειρησιακού» και «teller») όπως και για την Κλαδική του 2013 ( ενάντια σε νέες μειώσεις αποδοχών και στην επέκταση του ωραρίου στις Δ/νσεις )

 Στην ΟΤΟΕ και στη ΓΣΕΕ δεν στηρίζει τους συμβιβασμένους οι οποίοι έχουν και αυτοί μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι ( βλ. συμφωνία της ΓΣΣΕ στην απελευθέρωση των απολύσεων!!!) .

 Ανέδειξε με τον πιο έντονο τρόπο το σκάνδαλο των σκανδάλων που αφορά στην ενίσχυση των ιδιωτικών τραπεζών με δάνεια που χρεώνεται ο Ελληνικός Λαός (ΤΧΣ) απαιτώντας ταυτόχρονα το πέρασμα αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων κάτω από δημόσιο κοινωνικό έλεγχο.

 Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το Ταμείο (ΤΕΑΠΕΤΕ) με την ειδική ανακοίνωση Νο84, προειδοποιώντας τους συναδέλφους να το σκεφτούν δύο φορές πριν επιλέξουν την πρόωρη έξοδο από την Τράπεζα.

Φυσικά αν δεν είχε να αντιμετωπίσει τόσο την εμπαθή και κοντόφθαλμη πολιτική κάποιων παρατάξεων όσο και τον στενό εναγκαλισμό με την εργοδοσία κάποιων άλλων, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα και το συνδικάτο σίγουρα πολύ πιο συμπαγές.

Επιλέξαμε χαμηλούς τόνους απέναντι σε «αντίπαλες δυνάμεις», εκφράσαμε θετικό συνδικαλιστικό λόγο με σκοπό να ενώσουμε τους συναδέλφους στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.
Προωθήσαμε, με επιμονή, την ιδέα για κοινή σύσκεψη Συλλόγων και συνδικαλιστικών παρατάξεων, η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 29/01 στα γραφεία της ΟΤΟΕ (βλ. Ανακ. ΕΝ.Α.Σ., Νο 3). Στη σύσκεψη αυτή συμφωνήθηκε η κοινή δράση των Συλλόγων στο θέμα της νέας Επιχειρησιακής ΣΣΕ στην Alpha Bank και η διεκδίκησή της με την κατάρτιση ενός πλαισίου αιτημάτων που θα συμπεριλαμβάνει ό,τι πιο θετικό έχει κατακτηθεί (βλ. Ανακ. ΕΝ.Α.Σ, Νο 5).
Ελπίζουμε ότι οι αλαζονικές συμπεριφορές του παρελθόντος και τα κομματικά κριτήρια ως προϋποθέσεις συνδικαλιστικών συνεργασιών, αυτή τη φορά θα εκλείψουν και ο Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Alpha-Εμπορικής θα βαδίσει ενωτικά και αγωνιστικά τιμώντας τον τίτλο του.
Το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος βέβαια δεν έχει οριστικά κριθεί. Η μάχη όμως αξίζει να δοθεί επειδή το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους εργαζόμενους και τις τράπεζες. Οι συγχωνεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και οι κινήσεις μας πρέπει να είναι προσεκτικές, να μην σερνόμαστε αβίαστα πίσω από σικέ παιχνίδια που έχουν έντονη τη σφραγίδα κυβερνητικών κύκλων και της εργοδοσίας.

Συνάδελφοι,

Η Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση δεν σκοπεύει να γίνει το ένα σκέλος μιας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που σκοπό έχει απλά να «βγάλει» την τριετία. Το ζητούμενο για εμάς δεν είναι η διαχείριση της ήττας, ούτε ένας συνδικαλισμός επικοινωνιακού τύπου.
Παλεύουμε, γιατί πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται αλλαγή πλεύσης και νοοτροπίας, μαχητικότητα, έμπνευση και πάνω από όλα δημιουργία δομών και συνθηκών συμμετοχής όλων των εργαζομένων. Χρειάζεται να πείσει ότι στέκεται δίπλα στον ανυπεράσπιστο και καθημερινά βαλλόμενο συνάδελφο.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά πρέπει να «σπάσουν αυγά». Είμαστε άραγε διατεθειμένοι όλοι, εκλεγμένοι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, να το κάνουμε;
Ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα. Η Διοίκηση συνεχίζει την προσπάθεια της για την υλοποίηση του διακηρυγμένου στόχου της που δεν είναι άλλος από τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

«Δένει» με συγκεκριμένες ενέργειες την πολιτική της :

• Προαναγγέλλει μείωση του Προσωπικού στο Δίκτυο μέσα από τα «Έργα Αναδιαρθρώσεως» της Τραπέζης (29 Ιανουαρίου 2014) με σκοπό την «εξοικονόμηση και ανακατανομή ανθρώπινων πόρων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος Αναδιαρθρώσεως».
Η στόχευση είναι προφανής: Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση, «οικειοθελή» ή εθελούσια αποχώρηση από την Τράπεζα, συναδέλφων που εργάζονται στο Δίκτυο (ειδικότερα οι εκτός Αθηνών) οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν στις Κεντρικές Μονάδες της Τράπεζας.

Σφίγγει συνεχώς τον κλοιό γύρω από τους εργαζόμενούς της :

• Καταπατεί καθημερινά το ωράριο εργασίας και το ωράριο συναλλαγών.
• Τα εσωτερικά σημειώματα για ατομικούς στόχους πωλήσεων συνοδεύονται από τις γνωστές έμμεσες και άμεσες απειλές για την επίτευξη «του πλάνου».
• Τα ταμειακά ελλείμματα είναι ο μόνιμος βραχνάς των tellers

Η εργασιακή καθημερινότητα είναι γεμάτη ευθύνες, άγχος, ανασφάλεια και συνεχώς μειούμενες αποδοχές. Ποιός νέος εργαζόμενος σήμερα πιστεύει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ως τα 67 του χρόνια στην Τράπεζα; Ποιός πιστεύει ότι θα ζήσει με αξιοπρεπή σύνταξη εάν αποφασίσει να αποχωρήσει σήμερα από την Τράπεζα; Αμείλικτα τα ερωτήματα….
Ένας εργασιακός μεσαίωνας, ένα συνολικό πισωγύρισμα το οποίο όχι μόνο θεσμοθετήθηκε από τους εκτρωματικούς Μνημονιακούς νόμους αλλά δυστυχώς έγινε βίωμα στη συνείδηση των ίδιων των εργαζομένων.

Ας μην αφήσουμε την καθημερινότητα να μας καθηλώσει
Για να γίνουμε εμείς, οι σχεδιαστές του μέλλοντός μας

Διεκδικούμε:

 την εξίσωση «προς τα πάνω» αποδοχών και δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους της Τράπεζας όπως αυτά περιγράφονται στην ανακοίνωση Νο5 του ΕΝ.Α.Σ.

Απαιτούμε:

 την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Alpha Bank απέναντι στα ασφαλιστικά Ταμεία
 τον σεβασμό στον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων στο θέμα της υπερωριακής απασχόλησης και αμοιβής.
 την απόσυρση των οδηγιών για την υποαξιολόγηση του 10% των εργαζομένων ως μη αποδεκτό.
 τη λήψη μέριμνας έτσι ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των συναδέλφων σε περιπτώσεις αναγκαστικών μετακινήσεων οι οποίες προκύπτουν από συγχωνεύσεις ή κλείσιμο καταστημάτων και διευθύνσεων.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου
να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στην Alpha Bank

Για την Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση

Σπύρος Μητροτάσιος – Γεν. Γραμματέας ΕΝ.Α.Σ.
Αλεξάνδρα Σκρίκα – Αναπλ. Γεν. Γραμματέας ΕΝ.Α.Σ.
Σαπφώ Παπανδρέου – Μέλος ΔΣ ΕΝ.Α.Σ.

Τηλ. επικ/νίας: 210 3245976 , 6947 009538

Written by antiracistes

20 Φεβρουαρίου, 2014 στις 8:34 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: